Totul despre organizarea unui team building

Echipele care se joacă împreună, rămân împreună.

Cum găsesc companiile o modalitate mai bună de a crea legături mai strânse între angajați și o înțelegere mai profundă? Dacă îți pui deseori această întrebare, este momentul oportun să vorbim despre team building.

Locul de muncă modern nu mai este doar un loc pentru afaceri și atât, ci și un spațiu în care poți lega prietenii, poți râde, te poți distra și te poți conecta cu oameni complet străini la un nivel mai profund decât te aștepți.

Angajații moderni nu mai sunt motivați să conducă o companie pe drumul spre succes pe termen lung numai prin plata lunară a salariilor și exigența impusă de angajator de a-și menține productivitatea indiferent de sănătatea lor emoțională sau psihologică.

Pentru a dezvolta o afacere profitabilă în aceste zile, angajatorii trebuie să se asigure că fiecare membru al echipei este fericit, se simte în siguranță și este mulțumit cu poziția pe care o ocupă în cadrul companiei. Și cum pot face asta mai bine dacă nu prin organizare team building?

Dacă ești un lider, manager sau directorul unei companii, a sosit momentul să afli totul despre cum se organizează un team building, de ce este acesta atât de important și cum poate contribui la satisfacția angajaților și creșterea productivității și motivației la locul de muncă.

I. Ce este un team building

Ce este team building dacă nu un instrument la care apelează companiile, fie ele mai mici sau mai mari, cu scopul de a întări legăturile dintre membrii echipelor sale? Însăși traducerea termenului vorbește despre piatra de temelie a acestui instrument: construirea echipei, sau mai degrabă consolidarea acesteia.

Tot mai mulți manageri de top au ajuns să înțeleagă de ce sunt team building-urile atât de necesare pentru reușita companiei: nu poți pune la întâmplare mai mulți oameni în același birou și să ai pretenția ca ei să se înțeleagă fără a se cunoaște mai bine.

Dincolo de toate acestea, cultivarea abilităților de relaționare ale angajaților este datoria oricărui angajator, deoarece fără o comunicare adecvată și colaborare, nici cel mai talentat grup de muncitori nu va reuși să atingă toate obiectivele companiei.

Organizarea unor activități de team building este o artă în adevăratul sens al cuvântului, una foarte greu de stăpânit uneori. Atunci când este făcută bine, un team building reușit sporește moralul și încurajează camaraderia între membrii echipei, dar atunci când organizare team building este slab gestionată, se poate transforma într-un veritabil coșmar, atât pentru angajator, cât și pentru angajați.

În acest articol, te vom ghida pas cu pas către organizarea unui team building reușit, trecând prin locații team building, activități teambuilding și explorând idei de activități team building care să fie pe placul întregii companii, de la cea mai înaltă funcție din ierarhie și până la cea mai joasă.

Team building

II. Care sunt obiectivele unui team building

Chiar dacă un team building este un eveniment distractiv pentru toți cei implicați, este important să-ți amintești că în final, scopul organizării sale este să motiveze angajații să atingă obiectivele stabilite în cadrul companiei.

De aceea, dacă te ocupi de organizare team building, este necesar să stabilești pe ce obiective vrei să te axezi în această aventură. Gândește-te la ce ai vrea să rețină angajații după ce trec printr-o astfel de experiență și cum s-ar traduce activitățile întreprinse în cadrul team building-ului într-o productivitate mai mare la locul de muncă.

După ce ai un răspuns la acest fapt, poți începe să creionezi tot felul de activități teambuilding care s-ar plia perfect pe șlefuirea abilităților dorite la angajații tăi.

Câteva dintre obiectivele pentru care organizezi un team building pot fi următoarele:

1. Stabilirea obiectivului principal al companiei și încurajarea echipei de a-l atinge.

Dacă echipa ta este proaspăt formată, îți vei dori ca fiecare membru să știe care este obiectivul pe termen lung al companiei și ca aceștia să-și dea silința pentru a-l atinge, pe măsură ce vor munci împreună. Ei bine, un team building poate fi ocazia perfectă de a le vorbi cât mai relaxat angajaților despre planurile pe termen lung ale firmei și cum vor putea ei contribui la adeverirea acestora, dar mai ales, despre viitorul strălucit pe care ei îl vor avea în acea companie.

2. Clarificarea rolului pe care îl are fiecare angajat în cadrul echipei.

Dacă echipa este formată din mai mulți angajați care ocupă aceleași poziții, este important să le clarifici încă o dată rolul individual al acestora în cadrul companiei și cum pot contribui prin munca lor la îndeplinirea obiectivelor fundamentale. Delimitarea cât mai clară a responsabilităților între angajații care ocupă aceeași poziție este absolut necesară, pentru ca ulterior să nu apară neînțelegeri între colegi.

Chiar dacă ai o echipă de angajați mai mică, în care fiecare persoană ocupă o poziție unică în cadrul firmei, tot este necesar să le vorbești persoanelor despre cât de important este ca fiecare să-și îndeplinească atribuțiile în cea mai bună măsură posibilă.

3. Rezolvarea unor divergențe sau probleme clare cu care membrii din echipă se confruntă la momentul respectiv.

Când mai mulți oameni lucrează în aceeași echipă o vreme îndelungată, este inevitabil să nu apară și conflicte la un moment dat. Fii pe fază și sesizează tensiunile dintre membrii echipei tale, iar în team building, îi poți încuraja să-și împărtășească fiecare gândurile și ideile, să se asculte și să încerce să găsească cea mai bună soluție pentru a depăși momentele dificile prin care trec, de comun acord.

O furtună într-un pahar cu apă nu va ajuta la creșterea productivității și înțelegerii dintre membrii echipei, motiv pentru care este mai bine să duceți discuțiile dificile pe un teren neutru, departe de pereții biroului și alte surse de stres. Într-o atmosferă relaxantă, colegii care au divergențe își pot clarifica mai bine și cu mai mult calm neînțelegerile.

Idei team building

4. Întărirea relațiilor interpersonale dintre colegi.

Un team building oferă contextul în care colegii se pot simți mai confortabili unii în prezența celorlalți, iar comunicarea deschisă și onestă îi va ajuta nu doar să se cunoască mai bine, ci și să se integreze în echipă și să simtă că aparțin de compania la care sunt angajați. La urma urmei, când petreci atât de multe ore în fiecare zi alături de mai mulți colegi, îți dorești să-i poți privi și dincolo de statutul lor de angajați, la fel ca tine – ca pe niște prieteni.

III. Pași organizare team building

Cine se ocupă de organizare team building trebuie să aibă un ochi impecabil pentru detalii, abilități bune de planificare, dar mai ales o cunoaștere cât mai bună a membrilor din echipă, pentru a putea alege acele activități de team building care să fie pe placul tuturor colegilor. Cu cât echipa este mai mare, cu atât și preferințele lor de activități teambuilding vor fi mai diversificate, însă cheia spre succes este să găsești un teren comun în care aceste preferințe se întâlnesc și își dau mâna.

De obicei, departamentul de resurse umane din cadrul companiilor este însărcinat cu organizarea de team building-uri, însă este recomandat ca și managerii să fie implicați în acest proces. La urma urmei, aceștia sunt cei care își cunosc cel mai bine oamenii din echipă și pot veni cu niște insight-uri valoroase în ceea ce privește sugestiile de locații team building sau idei de activități team building.

Indiferent de tabăra din care faci parte, dacă te numeri printre responsabilii cu organizarea unui team building, iată care sunt pașii de urmat:

1. Analizează participanții, echipa și interacțiunile dintre membrii acesteia.

Această etapă se mai numește și „diagnosticarea echipei”, întrucât este momentul în care culegi informații despre felul de-a fi și preferințele fiecărui angajat în parte, dar mai ales, observi care este dinamica din cadrul echipei, care sunt angajații care se înțeleg foarte bine între ei, dar și cei care se află în conflict unii cu alții. Astfel de detalii te pot ajuta să pui la punct următorii pași din planificarea unui team building.

2. Stabilește obiectivele.

Obiectivul general al unui team building este acela de a înflori capacitatea membrilor echipei de a da ce-i mai bun din ei, dându-le șansa să exploreze diverse activități care pot conduce la o performanță mai ridicată în interiorul companiei.

Dar există și obiective mai specifice care pot contribui la creșterea și consolidarea echipei, cum ar fi următoarele:

 • Îmbunătățirea comunicării între membri

Activitățile din team building sunt de obicei realizate pentru a spori comunicarea și coordonarea între membrii echipei. Comunicarea interpersonală îmbunătățește relațiile dintre oameni și conduce la un climat de lucru mai plăcut și la cât mai puține situații conflictuale.

 • Construirea unui climat de încredere mutuală

Încrederea este un element critic în orice organizație, mai ales când munca în echipă este necesară în fiecare zi. Încrederea poate face și desface o echipă, iar fără echipe, afacerile nu pot supraviețui mult timp. Există idei de activități de team building care permit membrilor din echipă să se bazeze unul pe altul, sporind eficiența și productivitatea, deopotrivă. De pildă, împărțirea angajaților doi câte doi și instruirea de a se privi ochi în ochi timp de cel puțin 1 minut este o modalitate de a-i ajuta să se simtă mai confortabili unul în prezența celuilalt.

Team building in aer liber

 • Creșterea încrederii și a optimismului la locul de muncă

Stresul și depresia sunt obstacole majore care pot sta în calea performanței angajaților. Există activități teambuilding create special pentru a însori starea de spirit a angajaților și a-i scăpa de stres.

 • Creșterea colaborării între colegi și atenuarea conflictelor

Activitățile din team building sunt destinate să sprijine crearea de legături puternice între colegii de muncă. Jocurile de învinovățire atunci când apar probleme duc la certuri care nu sunt necesare și pot fi eliminate. Angajații trebuie să poată să lucreze îndeaproape unii cu ceilalți și să se obișnuiască cu personalitățile diferite din jurul lor.

Team building la munte

3. Stabilește locația team building-ului sau mediul în care se va desfășura acesta.

Atunci când vine vorba de locații team building, este important să iei în considerare o serie de criterii înainte de a lua această decizie, cum ar fi:

 • veți desfășura activități doar în interior, doar afară sau ambele?
 • câți participanți pot încăpea în locația respectivă?
 • există și alte facilități, precum accesul la Internet, echipament audio sau video?
 • există parcări disponibile pentru mașinile angajaților sau este nevoie să angajezi o companie de transport?
 • vremea este un factor de care depinde desfășurarea activităților din team building?

Alegerea locației pentru team building este foarte importantă pentru reușita evenimentului.

4. Stabilește planul de activități.

O agendă se poate dovedi extrem de utilă în aceste momente. Notează-ți în ea totul, de la data și ora plecării, la data și ora întoarcerii, câți membri participă, la ce oră ajungeți la locul de cazare, ce veți face în fiecare dintre zilele de team building și câte ore va dura fiecare tip de activitate. Le poți oferi copii ale agendelor și membrilor din echipă, dacă vei considera oportun.

Iată câteva idei de activități de team building pentru interior:

 • grupuri de discuții sau dezbateri pe o temă anume;
 • momente de improvizație;
 • jocuri de mimică;
 • gătit împreună;
 • jocuri de cunoaștere personală;
 • board games.

De asemenea, iată și câteva sugestii de activități teambuilding de realizat afară:

 • sesiuni de yoga;
 • fotbal;
 • competiții pe mini-echipe: alergare, predarea ștafetei, deslușirea de indicii;
 • escape rooms;

Activitati de team building

5. Stabilește durata activităților.

Fiecare tip de activitate pentru care optați în team building ar trebui să aibă o durată rezonabilă, pentru a nu plictisi membrii echipei. Pauzele de masă sunt importante, la fel și momentele în care pur și simplu să nu faceți nimic altceva decât să discutați despre tot ceea ce vă trece prin cap. Planificarea cu precizie a astfel de detalii contribuie la mulțumirea angajaților și crearea unui team building reușit.

6. Folosește o echipă de traineri.

O echipă de traineri experimentați poate face diferența între un simplu team building și unul memorabil. Sigur că poți organiza un team building și fără traineri, însă este recomandat ca în cadrul acestui eveniment să existe un expert care poate îndruma echipa sau echipele spre atingerea obiectivelor agreate de la bun început.

7. Desfășurarea team building-ului.

În orice moment al team building-ului, asigură-te că acorzi atenție felului în care se simt membrii echipei, preferințelor, dorințelor și nevoilor lor, astfel încât să poți jongla eficient, mulțumindu-i pe toți.

IV. Cât de importantă este locația unui teambuilding

Atmosfera team building-ului este dată de locație. Iată o oportunitate prin care îi poți implica și pe membrii echipei în procesul de planificare: cere-le sugestii sau întreabă-i ce și-ar dori de la locația respectivă, vino și tu cu câteva idei sau roagă echipa de organizare să te ajute în acest sens, iar apoi începe căutările.

Nu uita și de asigurarea transportului până la locația respectivă, astfel încât să te asiguri că toți angajații pot ajunge acolo fără probleme.

Iată câteva lucruri pe care să le iei în considerare atunci când alegi locații team building:

 1. Capacitatea locației

Locația trebuie să aibă suficient spațiu de desfășurare pentru toți participanții, dar și pentru tipurile de activități la care te-ai gândit. Dacă ai planificat activități care se desfășoară atât în interior, cât și afară, este bine ca locația pe care o alegi să fie echipată corespunzător pentru ambele tipuri de exerciții.

 1. Amplasarea

Deși este recomandat ca team building-urile să se țină în aer liber, să ofere și ocazia unei expediții în natură, asigură-te că alegi o locație situată în apropierea mijloacelor de transport în comun, pentru ca participanții să se poată deplasa fără probleme dintr-un punct în altul.

 1. Tema

Dacă plănuiești un team building în aer liber, găsește o locație cu peluze spațioase private, ce va permite echipei să desfășoare diverse activități fără a fi întreruptă sau deranjată.

 1. Flexibilitatea

Caută o locație pentru team building care să permită atât desfășurarea de activități în aer liber, cât și în interior, în cazul în care vremea este capricioasă și vă ruinează planurile. De asemenea, este indicat ca locația să fie prevăzută cu acces la Internet și diverse echipamente tehnice care vin în sprijinul desfășurării activităților planificate.

Ar fi indicat să vezi locația înainte de a o închiria, pentru a nu avea parte de surprize neplăcute în ziua în care ajungeți acolo.

Locatii de team building

V. Cum alegi hotelul perfect pentru team building

Cazarea membrilor este o parte la fel de importantă din procesul de organizare team building. Sugestia noastră ar fi să optați pentru un hotel care să asigure adăpostul în condiții de confort și siguranță pentru toți participanții.

În plus, gruparea membrilor echipei pe camere de hotel îi poate ajuta să se cunoască mai bine și să comunice despre aspecte personale chiar și în afara activităților de grup pe care le aveți planificate. Așază membrii care se cunosc sau interacționează cel mai puțin unii cu alții în camere de câte 2 sau 3 persoane, în funcție de specificul hotelului, și fii martor la felul în care relațiile interpersonale vor începe să se consolideze și mai mult în interiorul departamentelor companiei.

În selectarea hotelului potrivit pentru desfășurarea unui team building, este important să ții cont de următoarele aspecte:

 • Capacitatea și spațiul de desfășurare. Un hotel spațios și bine echipat, cu terasă, restaurant propriu, recepție non stop și parcare privată este ideal pentru a oferi cazare unui grup mai mare de persoane.
 • Condițiile de cazare și mâncare. Camerele de hotel dotate cu televizor, aer condiționat, frigider și sistem de închidere prin cartelă securizată sporesc condițiile de confort care vor contribui la relaxarea membrilor echipei din cadrul companiei. În plus, caută hoteluri care oferă mâncarea inclusă în prețul de cazare, pentru a asigura și alimentația adecvată a echipei. În acest fel, tai de pe listă două lucruri importante de pe agenda de organizare team building reușit.

Dacă plănuiești să organizezi un team building într-un loc special, te invităm să îți cazezi echipa la unul dintre ibis hotels din țară: ibis Sibiu, situat chiar în centrul orașului, aproape de toate atracțiile turistice majore de aici, sau ibis Constanța, amplasat vis-a-vis de plaja Modern, cu o priveliște incredibilă spre largul Mării Negre.

Dacă îți dorești să organizezi un team building în capitala țării, te așteptăm la ibis București cu două hoteluri de 3 stele amplasate în două zone cheie ale orașului: ibis București Gara de Nord și ibis București Palatul Parlamentului.

În oricare hotel ibis alegi să îți cazezi echipa, te asigurăm că ai parte de servicii excelente raportate la un preț accesibil. Odihna și siguranța ta și a echipei tale este prioritatea noastră, prin urmare îți punem la dispoziție facilități precum: confort, accesibilitate, servicii 24/7, mic dejun flexibil cu orice agendă, Wi-Fi gratuit, check-in online, check-out rapid și oferte variate.

Hoteluri team building

Gânduri de încheiere

Team building-ul este un puternic instrument de întărire a relațiilor din cadrul diferitelor departamente dintr-o companie, care contribuie la menținerea unui grad mare de satisfacție la locul de muncă în rândul angajaților.

Sperăm că acest articol te va ajuta să creezi activități de team building uimitoare, care nu numai că-ți vor face angajații să se simtă mai apropiați unii de alții, dar îi vor ajuta și să elimine stresul și îngrijorările din viața lor de zi cu zi.