Sibiu – destinație de călătorie plină de tradiție – ghidul complet al turistului #prinRomania

Se spune că Sibiu este orașul în care casele au ochi. Așezat în inima Transilvaniei și foarte aproape de centrul României, orașul medieval Sibiu este o adevărată încântare atât pentru turiștii români, cât și pentru cei internaționali. Este un loc încărcat de o atmosferă boemă, cu străzi pietruite și arhitecturi vechi, dar încă impresionante.

O plimbare prin piețele complet deschise, apărate de ziduri de piatră, turnuri, clădiri și biserici vechi de secole,  te va face să simți că parcurgi o călătorie în timp. Scările despart „Orașul de Sus”, acolo unde pe vremuri trăiau cei mai bogați dintre saxoni, de „Orașul de Jos”, care adăpostea țăranii fără venituri considerabile.

În 2007, orașul Sibiu a împărțit podiumul cu Luxemburg, la titlul de Capitală Culturală Europeană, iar astăzi, este un monument arhitectural istoric pe care nu ai voie să-l ratezi în drumețiile tale #prinRomania.

Dacă te gândești să treci în curând prin acest oraș, te așteptăm cu drag la ibis Sibiu, unde îți oferim cazare sigură la un hotel de 3 stele aflat în apropiere de cele mai importante atracții turistice aflate în inima României.

I. Despre Sibiu ca destinație turistică

Sibiul este o bijuterie medievală mai ales datorită atracțiilor turistice extrem de ofertante pe care le pune la dispoziția turiștilor curioși să-l exploreze. Idilicul oraș este locul perfect pentru a te aventura și a vizita tot ceea ce îți apare în cale.

De la piețele spațioase la muzee fascinante, catedrale și biserici impresionante, castele și stațiuni montane care te primesc cu brațele deschise, o gastronomie interesantă, tradiții și obiceiuri fascinante și multiple oportunități de cazare, Sibiul are tot ceea ce-i trebuie unui turist aventurier, însetat de cunoaștere.

II. Obiective turistice Sibiu

Deschidem lista atracțiilor turistice cu un top al celor mai frumoase locuri de vizitat în Sibiu, despre care suntem convinși că nu te vor lăsa indiferent.   

1. Centrul istoric al Sibiului

Călătoria ta prin Sibiu ar putea începe din centrul său istoric, este punctul zero al orașului, plin de străzi și presărat cu clădiri monumentale vechi, din care ajungi cu mare ușurință la toate obiectivele turistice pe care le ai în vizor. Din centrul vechi al Sibiului, poți ajunge rapid în 3 dintre cele mai renumite piețe de aici: Piața Mică, Piața Mare și Piața Huet, dar și la alte atracții turistice extrem de populare.

2. Piața Mare

A fost desemnată inima orașului încă din secolul al XV-lea. Piața Mare este greu de ratat, mai ales că reunește unele dintre cele mai importante atracții turistice Sibiu: Palatul Brukenthal, Casa Albastră, Casa Haller și Biserica Catolică. Cafenelele și restaurantele de aici au o atmosferă îmbietoare, în care te poți alimenta bine și relaxa relaxa preț de câteva ore, până la următoarea ta destinație.

3. Piața Mică

Aici regăsești atracții iconice ale orașului: Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, Casa Hermes ori Sala Fresco. Clădirile din această piață datează încă din secolul al XIV-lea până în secolul al XVI-lea și erau, în principal, magazine de meșteșugari.

4. Muzeul Brukenthal

Sibiul este o destinație de top când vine vorba de muzee. Este deținătorul celui mai vechi muzeu din România – Muzeul Brukenthal. Impunător prin stilul baroc, acesta a fost deschis publicului în 1817. Este practic un muzeu de artă construit în interiorul palatului lui Samuel von Brukenthal, un fost guvernator al Transilvaniei.

Aici sunt expuse lucrări ale unor artiști români și europeni, însă arhitectura și decorul muzeului impresionează la fel de puternic precum operele de artă pe care le adăpostește. Pasionații de artă se vor desprinde cu greu de pe culoarele acestui muzeu!

5. Turnul Sfatului

Turnul Sfatului a fost construit în secolul al XIV-lea, în scop defensiv. De-a lungul anilor, a îndeplinit cu eleganță mai multe roluri: depozit de cereale, turn de observare a focului, închisoare temporară și chiar un muzeu de botanică.

Acoperișul care a fost construit inițial în formă de piramidă, a suferit modificări pe măsură ce timpul a trecut, culminându-se cu adăugarea a 4 turle în colțuri în 1826. Doar parterul și primele două etaje fac parte din construcția originală, dat fiind faptul că actualul său aspectul datează din 1824-1826.

Urcă cele 141 de trepte ale sale și fii gata să te bucuri de o priveliște inedită asupra micului oraș din inima Transilvaniei, dar și a Munților Făgăraș.

6. Pasajul Scărilor

Turnul Sfatului nu este singura construcție din Sibiu care dăinuiește de peste veacuri. Pasajul Scărilor, cel mai vechi monument din oraș, leagă „Orașul de Jos” cu „Orașul de Sus”. Cea de-a patra linie de fortificații include Turnul Gros, care este astăzi locația Orchestrei Filarmonice locale, Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor și Turnul Archebuzierilor.

7. Podul Minciunilor

Legenda spune că Podul Minciunilor are urechi și știe atunci când persoana care stă pe el nu este sinceră. La început îți spuneam că Sibiul este orașul în care casele au ochi, iar acum afli că podurile au urechi. J Acesta este farmecul orașului medieval – reunește noul și vechiul, iar construcțiile sale îmbracă un aer de poveste care merită să fie dat mai departe.

Podul Minciunilor este un simbol al orașului. Construit în 1859 de Friedrich Hutte în locul unui pod mai vechi din lemn, acesta este primul pod de fier forjat construit în România și al doilea din Europa. Stema orașului, numele creatorului său și anul 1859 sunt vizibile pe ambele părți ale podului. Noi suntem de părere că este locația perfectă pentru un selfie și o declarație de iubire!

8. Cele 3 repere religioase din Sibiu: Biserica Evanghelică, Catedrala Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică

Biserica Evanghelică datează din secolul al XIV-lea, are un turn de 73 de metri și este cea mai înaltă din Transilvania. Acest lăcaș are o colecție bogată de obiecte prețioase și interioare impresionante, incluzând o colecție rară de pietre funerare și o pictură murală rară.

Catedrala Ortodoxă a fost construită între 1902 și 1904, fiind unul dintre principalele edificii religioase ale orașului. Arhitectura acestui lăcaș a fost inspirată de Catedrala Sf. Sofia din Istanbul, iar picturile interioare au fost realizate într-un stil neo-bizantin, de către Octavian Smigelschi. Inițiativa construirii acestei catedrale a marcat un moment important în lupta pentru drepturile politice ale românilor din Transilvania în secolul al XIX-lea.

Biserica Catolică se află în Piața Mare și reprezintă și ea un simbol al unei alte lupte, de această dată disputată între dominația catolicilor habsburgici și comunitățile protestante locale. Biserica a fost construită în anul 1733 și a blocat viziunea Bisericii Evanghelice, într-un moment în care Transilvania era incorporată de Imperiul Austro-Ungar.

9. Muzeul de Istorie a Farmaciei

Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu îți poate oferi un alt tip de exponate. Situat în Piața Mică, această clădire construită în stil gotic datează din 1856. Se crede că este de fapt prima farmacie construită în România. Muzeul Farmaciei din Sibiu are 2 camere pline de artefacte farmaceutice. La finalul vizitei tale aici, probabil te vei simți recunoscător/oare că ai scăpat de instrumentele și procedurile medicale medievale.

10. Parcul sub arini

După atâtea plimbări pe străzile orașului Sibiu, un strop de verdeață și natură parcă ar lega complet tabloul expediției tale #prinRomania. Urmează drumul către Parcul sub arini, unul dintre cele mai vechi parcuri din România, înființat în 1856, care se întinde pe o suprafață de circa 22 de hectare. Cei mai bătrâni arbori de aici au mai bine de 150 de ani. Tot aici descoperi 2.000 de trandafiri care aparțin la 25 de subspecii, în culori vii, unice. Parcul sub arini este o adevărată bijuterie a Sibiului, expusă în natură.

11. Alte obiective turistice și locuri frumoase din Sibiu

Lista de obiective turistice Sibiu nu se oprește aici. În continuare, te invităm să descoperi, atât din articolul nostru cât și în periplul tău prin Sibiu, câteva atracții și locuri frumoase care te vor face să te  îndrăgostești și mai mult de acest oraș medieval:

Castelul de lut „Valea Zânelor”

Castelul de lut „Valea Zânelor” este o destinație de basm. La 35 de km de Sibiu, în localitatea Porumbacu, într-un peisaj deosebit, o căsuță din lut și paie a fost construită într-un stil arhitectural unic, asemeni castelului de turtă dulce despre care am auzit în poveștile copilăriei noastre. Acesta este de fapt proiectul a doi soți care și-au dorit să construiască un castel de basm numai din materiale naturale. Au ales o zonă fermecătoare, cu munți înalți în spate, la poalele unui râu, departe de nebunia orașelor. Este un loc vizitat de foarte mulți turiști, atât din țară, cât și din afară, pentru unicitatea sa.

Muzeul de Istorie Naturală

Aici descoperi tainele evoluției lumii, de la nevertebratele care trăiesc în mediul acvatic, la pești, insecte, reptile. Asigură-te că nu ratezi nici vizita în sectorul mineralogic de aici!

Muzeul Astra

Muzeul Civilizației Populare Astra ți se va părea ca o incursiune în arhitectura românească, meșteșugurile tradiționale și ocupațiile vechi. Vei rămâne fascinat/ă de morile de vânt și de apă, de căsuțele vechi, de concertele în aer liber și fauna formată din mici viețuitoare precum: șopârle, șerpi aurii, păsări. Este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume și adăpostește în plus față de cele menționate deja: prese gigantice pentru vin, fructe şi ulei, forje şi structuri hidraulice.

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este de un verde aprins demn de surprins în poze în sezonul călduros, prin urmare, îți recomandăm cu căldură să-l pui cât mai sus pe lista pe care o vei intitula: „Sibiu obiective turistice”.

Muzeul Locomotivelor cu Abur

Este un obiectiv turistic de seamă din Sibiu. A fost deschis în 1944, iar exponatele sale au fost fabricate între anii 1885-1958, în perioada motoarelor care funcționau pe bază de aburi. Din colecția acestui muzeu fac parte 35 de locomotive pe aburi, 2 pluguri pe aburi și 2 macarale tot pe aburi.

Parcul Natural Dumbrava Sibiului

Are o suprafață de 933 hectare și abundă de arbori și arbuști cu vârste de peste 100 de ani, o vegetație uimitoare și o faună extrem de bine diversificată. Peisajele idilice de aici sunt mai ceva ca în povești.

Grădina Zoologică Sibiu

A fost deschisă în 1929 și adăpostește 208 de exemplare din 52 de specii. Aleile din această grădină te conduc până la muzeul în aer liber Astra, deci este o opțiune ideală dacă îți dorești să-ți prelungești plimbarea pe tot parcursul zilei și să explorezi alte opțiuni turistice interesante.

III. Cazare Sibiu

Pentru a fi aproape de toate aceste obiective turistice, ai nevoie de cazare în Sibiu. Fiind o destinație turistică de top din România, opțiunile de cazare Sibiu sunt multiple: case de închiriat, cabane, vile, pensiuni, moteluri și hoteluri. Pentru confortul și siguranța ta, noi îți recomandăm să încerci opțiunea de cazare Sibiu hotel.

Locul în care urmează să te cazezi este una dintre cele mai importante decizii pe care tu, în calitate de turist, trebuie să o iei. Cazarea la hotel îți asigură un grad de confort ridicat, începând de la o cameră mult mai spațioasă și mai primitoare, zone de socializare cu ceilalți oaspeți și desigur, un restaurant la care să servești mesele importante ale zilei.

Dacă alegi un hotel bun dintre celelalte opțiuni de cazări Sibiu pe care le ai la dispoziție, ai garanția că personalul hotelier este întotdeauna la dispoziția ta pentru a te asista la nevoie, că există un serviciu de room cleaning pe care te poți baza, că spațiile sunt sigure, iar ușa de la cameră este securizată cu un sistem modern de închidere. În plus, un hotel bun poate fi dotat și cu o sală de conferințe, asta în cazul în care o urgență de la muncă te ajunge din urmă în timpul tău liber. J

Cazarea este factorul care îți poate face călătoria mai plăcută sau ți-o poate strica, de aceea, insistăm să te gândești foarte bine la acest aspect și să iei în considerare cea mai potrivită opțiune pentru tine. Cazare ieftină Sibiu ar putea fi tentantă, însă nu uita de faptul că prețul corect pentru serviciile oferite de către hotel depinde de mai mulți factori: numărul de stele al hotelului, lista de servicii, amplasarea în oraș, prezența unui restaurant în incintă, accesul la o parcare disponibilă, mic dejun, Wi-Fi gratuit, etc.

Primul pas din decizia de a alege locul de cazare din Sibiu este să explorezi ofertele hotelurilor care-ți fac cu ochiul. Sunt mai multe hoteluri în Sibiu pentru care poți opta, așa că este important să-ți antrenezi simțul critic și pe cel care observă detaliile mărunte, astfel încât să te asiguri că decizia luată îți va aduce o călătorie de neuitat.

La ibis hotel, avem amenajată o cameră de hotel cochetă la Sibiu, care se află doar la câteva click-uri distanță de tine.

Hotel ibis Sibiu

Cauți un hotel Sibiu care are un raport calitate-preț excelent? Te invităm să descoperi oferta bogată de servicii și gradul de confort sporit pe care ți le oferim la hotel ibis Sibiu.

ibis hotel Sibiu este amplasat chiar în centrul vechi al orașului medieval, de unde poți ajunge cu mare ușurință la cele mai importante atracții turistice pe care vrei să le vizitezi: Piața Mare, Piața Mică, Muzeul Brukenthal, instituții prestigioase din oraș, parcuri și teatru.

Hotel ibis Sibiu a fost deschis în 2010 și deține parcare publică, business corner, 6 săli de conferință și o terasă de vară de unde poți savura băuturi răcoritoare și admira împrejurimile. De asemenea, restaurantul cu meniu internațional aflat în incinta hotelului – La Table Rouge – este locul perfect în care poți servi mesele principale ale zilei. Barul din hotel este deschis 24/24, iar în lobby există un spațiu generos pentru rendez-vous și socializare.

La ibis Sibiu, ai la dispoziție 195 de camere standard, dotate cu baie proprie (cadă sau duș, după preferințe), pat matrimonial dublu, televizor LCD, aer condiționat, frigider, telefon, acces la radio și Internet gratuit. Sistemul de securizare al ușilor este prevăzut cu cartelă.

Ce altceva mai este cool la camerele din hotel ibis Sibiu?

Dacă ești o fire pasionată de sporturi și foarte activă, la ibis Sibiu te așteaptă o cameră decorată în acord cu hobby-urile tale: Sport room.

Asemeni orașului medieval în care te afli, am pregătit o cameră cu aer retro, chic, perfectă pentru firea ta romantică: Flower room este decorată cu tablouri retro, are o lenjerie de pat romantică, coș cu trandafiri și un șirag de perle.

Fiindcă Sibiu este un oraș cultural, în hotel ibis de aici ți-am pregătit și un Theatre room, decorată cu elemente inspirate din universul teatrului.

Acum că ai mai multe informații cu privire la opțiunile de cazare Sibiu, continuăm turul în jurul acestui minunat oraș medieval cu o incursiune în tradițiile și obiceiurile localnicilor.

IV. Tradiții și obiceiuri în Sibiu

Dincolo de atracțiile turistice fascinante ale Sibiului, acest oraș din inima României este casa unor tradiții și obiceiuri despre care considerăm că merită să fie aduse în atenția ta.

1. Tradiții Mărginimea Sibiului

Sub acest nume este cunoscută o zonă din județul Sibiu formată din 18 localități situate la poalele muntelui: Boița, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel, Răşinari, Poplaca, Gura Râului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Sălişte, Galeş, Tilişca, Rod, Poiana Sibiului şi Jina.

Dacă poposești aici în preajma sărbătorilor de iarnă, așteaptă-te la un adevărat spectacol din partea localnicilor. Ceata Junilor este un obicei prezent în majoritatea localităților din Mărginimea Sibiului, ele se formează de Sfântul Nicolae, însă organizarea diferă în funcție de localitate.

Cetele de Juni obișnuiesc să-și înceapă colindele în Ajunul Crăciunului, iar pe 28 decembrie, îmbrăcați în costume tradiționale, tinerii și mândrele se întâlnesc la Săliște pentru a dansa și a cânta. Este o sărbătoare veselă, în care Cetele de Juni răspândesc voie bună, vestea Nașterii Domnului și trecerea în Noul An.

Craii și Irozii este o altă tradiție interesantă pe care Sibiul o păstrează. Copiii spun colinde interpretând de fapt o scenetă religioasă. Ei se îmbracă în costume populare, cu panglici și coifuri, săbii pe post de accesorii, și interpretează scena Nașterii Domnului la biserică, întocmai în prima zi de Crăciun.

În Jina, tradiția îngropării anului predomină de vreme îndelungată. Când ceasul bate miezul nopții, tinerii ies în centrul comunei și practică un ceremonial de îngropare a anului vechi și întâmpină Anul Nou cu jocuri, cântece și multe focuri de artificii.

2. Tradiții de Crăciun Sibiu

În orașul Avrig, „Meteleaua” este mult așteptată de localnici. Este o sărbătoare de origine păgână, menită să arate cum binele învinge întotdeauna răul, iar lumina și renașterea sunt celebrate. Oamenii se îmbracă în costume superbe și poartă măști care le conferă o nouă identitate. La miezul nopții, după ce parada costumelor și măștilor  a luat sfârșit, tinerii ard lemnele rămase în Ajunul Crăciunului și își iau rămas bun de la sărbătoare.

3. Tradiții de Paște Sibiu

În prima zi de Paște, localnicii din satul Rod aflat în județul Sibiu se adună în cimitirul bisericii și pregătesc 2 mese mari. Tinerii care s-au căsătorit anul trecut pun pe cele 2 mese darurile primite de către membrii comunității. După colectarea darurilor, tinerii căsătoriți le oferă o masă oamenilor de la care au primit cadouri la căminul cultural din sat.

În acord cu această tradiție, mirii se îmbracă în costume populare foarte vechi, de sute de ani, și aduc cu ei ploști de lemn încrustat și decorat cu tricolor. Aceste ploști sunt umplute cu rachiu de casă, cu care îi servesc pe cei care-i felicită.

O altă tradiție care are loc tot în cimitirul din localitatea Rod este aceea că pe mormintele celor dragi se așază ouă roșii, cozonac și vin, iar preotul le sfințește. După sfințirea bucatelor, acestea se dau de pomană celor nevoiași, iar ouăle roșii sunt oferite copiilor.

4. Tradiții de Paște Mărginimea Sibiului

În localitățile de aici, femeile vopsesc ouăle în Joia Mare, obținând culorile vii din coji de ceapă ori sfeclă roșie. În Vinerea Mare se ține post negru, iar oamenii nu ating cuiele și ciocanele, fiindcă acestea au fost folosite la răstignirea lui Iisus. În prima zi de Paște, formația de Călușari ține un spectacol de dans, după care se joacă o horă sătească.

În municipiul Sibiu, pelerinajul din prima zi de Paște este o altă tradiție care se respectă. Oamenii credincioși de la toate bisericile merg la Catedrală, iar de acolo pornesc într-un pelerinaj care se desfășoară în toată zona centrală. În drumul lor, oamenii răspândesc bucuria Învierii Domnului.

Gânduri de încheiere

Acum că ai făcut turul digital al orașului Sibiu, rămâne doar să-ți mai planifici și călătoria reală. Nu uita că un aspect important al expediției tale #prinRomania este locul de cazare. Atunci când vei căuta Sibiu cazare pe Internet, înarmează-te cu răbdare și spirit analitic pentru a alege cea mai potrivită variantă de cazare care se pliază perfect pe nevoile tale de călătorie.

Sfatul nostru este să optezi pentru Sibiu hotel, astfel încât să te asiguri că prețul pentru cazare este pe măsura serviciilor de care vei avea parte. Așteptăm cu nerăbdare să ne trasmiți impresiile tale din călătoria #prinRomania, care sperăm să aibă un traseu rezervat și pentru Sibiu! 🙂