Ghidul unui botez reușit – cum organizezi petrecerea de botez pentru copilul tău

Botezul este primul și cel mai semnificativ moment din viața noului născut. Petrecerea care urmează momentului religios este un prilej de a celebra viața, tradițiile, apropierea față de prieteni și uniunea familială. Dincolo de importanța religioasă a evenimentului, botezul și petrecerea de după au scopul de a aduce împreună oamenii dragi pentru a se bucura de creștinarea celui mic.

Dacă ați devenit recent părinți, probabil vă întrebați cum puteți organiza eficient nu numai un botez reușit, ci și o petrecere nemaipomenită pentru toți invitații, de la mic la mare. Nu vă faceți griji, am pregătit pentru voi un ghid cuprinzător cu pașii necesari de urmat pentru a organiza un eveniment memorabil pentru copilul vostru. Călătoria lui prin viață abia începe, așa că e nevoie de un start colorat, optimist și cât se poate de vesel!

I. Pași pentru organizarea unui botez reușit

 
a.) Alegeți nașii. Bebelușii au nevoie de părinți spirituali care să-i ghideze în viață, iar alegerea acestora are o valoare morală semnificativă. Pe măsură ce copilul va crește, nașii îi vor fi alături în momentele de mare importanță, pentru a-l răsfăța, a-l ajuta sau a-l îndruma atunci când va nevoie de sprijin. Părinții spirituali trebuie să fie adevărate modele de viață pentru bebelușul tău, așadar, alegerea lor este o decizie de mare preț.

b.) Alegeți data și locația. Mai întâi pentru botez și mai apoi pentru mult așteptata petrecere. În mod ideal, botezul se face după ce bebelușul împlinește frageda vârstă de 3 luni.

c.) Gândește-te la o listă preliminară cu invitați. Botezul bebelușului este un eveniment privat, la care sunt invitați în special membrii familiei și prietenii apropiați, însă acest lucru nu ar trebui să fie o piedică atunci când vine vorba de petrecerea ulterioară. Puteți organiza un party special în funcție de așteptările, dorințele și bugetul pe care-l aveți la dispoziție, însă evenimentul trebuie gândit și ținând cont de numărul de invitați.

d.) Stabiliți cum ați vrea să arate petrecerea de botez. Restrânsă, spectaculoasă, într-un restaurant modern, într-un local de lux, în sala de evenimente a unui hotel, petrecerea de botez poate lua orice formă dorită, raportată la numărul de invitați.

e.) Alegeți biserica aproape de localul în care se va ține petrecerea de botez. Va fi de mare ajutor ca biserica să fie amplasată în apropierea sălii în care va avea loc petrecerea, atât pentru transportul vostru împreună cu bebelușul, cât și pentru cel al invitaților. Astfel, nimeni nu va întârzia la marea distracție.

f.) Asigurați-vă că preotul nu are programat un alt botez în aceeași zi cu cel al copilului vostru. Dacă vă doriți să aveți parte de un eveniment cu totul și cu totul special, numai al vostru, implicarea și răbdarea preotului se vor număra printre elementele-cheie care vor garanta succesul botezului celui mic.


 
g.) Alegeți o îmbrăcăminte ușoară pentru botez și petrecere, atât pentru voi în calitate de părinți, cât și pentru bebeluș.
Țineți cont de faptul că cel mic va trebui alăptat și schimbat rapid în timpul petrecerii, de pildă, iar vestimentația ar trebui să vă permită să faceți asta cât mai repede, fără a irosi timp prețios din cel mai important eveniment public al noului născut.

II. Cum organizezi petrecerea de botez pentru copilul tău – pas cu pas

 

1.) Invitațiile de botez

 
Există câteva informații esențiale de trecut pe invitațiile pe care le veți pregăti pentru botezul copilului.

Acestea includ: numele părinților, numele nașilor, câteva cuvinte despre copilul vostru, data, ora și locația evenimentului. Importante de adăugat pe invitații sunt și numerele de telefon la care oaspeții vă pot confirma sau infirma prezența la eveniment, precum și data limită până la care pot face asta. Noi vă recomandăm să o setați măcar cu 2 săptămâni înainte de botez.

De regulă, este de preferat să trimiteți invitațiile de botez cu circa 2 luni înainte de petrecerea propriu-zisă.

2.) Alegerea sălii de botez ideale

De departe, cel mai important pas din organizarea unui botez îl reprezintă selectarea sălii în care se va ține petrecerea de după. Cadrul decorat conform așteptărilor voastre este menit să seteze nu doar atmosfera de distracție și celebrare a vieții, ci și să invite la timp de calitate petrecut alături de micuțul creștin.

Acum că aveți stabilit numărul precis de invitați, vă va fi mult mai ușor să alegeți sala de botez ideală pentru a organiza prima petrecere din viața bebelușului vostru. Dacă invitații sunt numeroși, de preferat ar fi să optați pentru o sală de botez cu un ring de dans încăpător, astfel încât toată lumea prezentă să se poată distra la maximum.

Pe de altă parte, capacitatea sălii de botez trebuie să fie una cât mai echilibrată – o sală mult prea mare raportată la numărul de oaspeți nu va arăta prea bine în poze, ci dimpotrivă, va crea impresia că a fost mai mult goală și că ați avut puțini invitați. O sală prea restrânsă pentru un număr mare de invitați îi va face pe aceștia să se simtă înghesuiți.

Dacă meniul de botez este oferit de localul ales, aveți grijă ca acesta să reflecte cât mai bine preferințele participanților la eveniment, și totodată să includă și un meniu special creat pentru copii. De asemenea, personalul care se va ocupa de nevoile și buna dispoziție a oaspeților trebuie să fie cât mai bine informat și antrenat înainte de eveniment.

O modalitate simplă de a face față cu brio provocării de a alege sala de botez este să optați pentru a închiria o sală de evenimente de la hotelul ibis Sibiu.
Hotelul nostru de 3 stele amplasat într-o locație centrală, aproape de centrul istoric vechi al orașului, este echipat cu săli de evenimente încăpătoare, care pot acomoda atât un număr mare de invitați, cât și un număr restrâns.

Botezul celui mic ar arăta spectaculos organizat în sala FAUST, care poate acomoda până la 130 de persoane, dacă vă doriți o petrecere de botez cu mulți invitați, sau în sala TURANDOT, potrivită pentru o petrecere de botez de până la 70 de persoane.

În plus, avantajul în a organiza petrecerea de botez la hotelul ibis Sibiu este acela că aveți la dispoziție atât un meniu festiv creat cu multă îndemânare de o echipă de bucătari profesioniști, cât și un personal profesionist, care se va asigura că evenimentul decurge fără sincope, că oaspeții se simt bine și că sunt în permanență serviți și îngrijiți la standarde înalte.


 
Practic, veți lăsa pe mâna experților ibis etapele cele mai dificile din organizarea petrecerii de botez, iar tot ce vă rămâne vouă de făcut este să vă bucurați de fiecare moment al petrecerii la cote maxime, mai ales că este primul eveniment public al bebelușului vostru. Cu indicațiile voastre și expertiza echipei ibis, categoric va rezulta o petrecere de botez cu care vă veți putea mândri peste ani și ani!

3.) Decorarea sălii în care are loc petrecerea de botez

Puteți însufleți petrecerea de botez a bebelușului cu ajutorul unor decorații alese cu mult bun gust. Ghirlandele din baloane vor adăuga un plus de farmec atmosferei de poveste, pe când aranjamentele florale vin cu acel aer feeric, romantic și intim atât de specific evenimentului. Mai puteți opta și pentru o serie de boluri din sticlă ce conțin decoruri diverse din pietricele, flori multicolore sau lumânări plutitoare.

La intrarea în sală, puteți amplasa un banner personalizat cu un mesaj simpatic dedicat invitaților și evenimentului celebrat. Lăsați-vă imaginația să zboare liberă, ea este cel mai bun aliat pe care puteți conta atunci când vine vorba de organizarea petrecerii de vis pentru micuțul vostru.

4.) Tipuri de petreceri pentru botez

Petrecerile de botez fac parte din suita de evenimente creative pe care le puteți organiza în cinstea bebelușului vostru. Ca variante, puteți alege între cel puțin 3 tipuri de petreceri pentru botez reușite:

a.) Petrecerea de botez tematică

Petrecerile tematice se bucură întotdeauna de o atmosferă vibrantă, plină de energie pozitivă și sunt genul de evenimente care vor rămâne tot timpul în mintea invitaților, în ciuda trecerii timpului. Dacă sunteți două firi creative, vă puteți inspira din desenele animate populare pentru a organiza petrecerea de botez. O altă sursă de inspirație în acest sens ar putea fi biberonul ori suzeta, două elemente importante care vor marca primii ani de viață ai micuțului vostru.

b.) Petrecerea de botez restrânsă

Petrecerile restrânse sunt mai budget-friendly și intime, iar dacă tot ce vă doriți de la primul eveniment public al bebelușului vostru este să aveți prietenii și familia aproape, pentru a-l cunoaște mai bine pe noul sosit, atunci aceasta este opțiunea care vi se potrivește cel mai bine. O petrecere de botez restrânsă vă încurajează să alegeți saloane mai mici, dar cochete, economisind astfel o bună parte din banii alocați pentru acest eveniment.

c.) Petrecerea de botez cu mulți invitați

Dacă vă doriți să-i oferiți celui mic un „Bine-ai venit în familie!” cu un ecou persistent peste ani și ani, o petrecere de botez extinsă este fără doar și poate cea mai bună alegere.

Pentru aceasta, sfatul nostru ar fi să apelați la o echipă de profesioniști care să vă consilieze de la A la Z în vederea organizării celei mai frumoase petreceri de botez cu un număr mare de invitați. Nu uitați că puteți programați la 0040 269 218 100 sau email H6806-RE@accor.com o întâlnire cu experții ibis și să alegeți împreună sala festivă potrivită pentru botezul bebelușului vostru.


 

5.) Meniul de botez

Pregătirea meniului pentru botez începe cu a decide pentru ce tipuri de băuturi și mâncăruri să optați la petrecerea bebelușului. Dacă aveți invitați adulți, dar și copii, este important să îmbinați ambele tipuri de meniuri astfel încât să mulțumiți cele două categorii de vârste distincte.

Ca opțiuni, puteți alege pentru un meniu clasic, format din aperitiv, pește și friptură, dar și pentru un bufet suedez, dacă vi se pare că acesta servește mai bine intereselor petrecerii. Totodată, meniurile personalizate de botez sunt foarte apreciate în rândul invitaților. Ține-ți cont de preferințele vegane, vegetariene sau pescatariene ale oaspeților, și mai ales întrebați în avans dacă printre aceștia se numără persoane care suferă de diabet sau au alergii alimentare, astfel încât să puteți exclude cu succes tipurile de mâncăruri ori ingrediente care nu le fac bine.

6.) Tortul petrecerii de botez

Piesa de rezistență a serii și a petrecerii este tortul, nu-i așa? Dacă optați pentru o petrecere tematică, tortul trebuie să fie inspirat din tema aleasă. În caz contrar, modelul, forma, topping-ul culoarea și imaginea cu care îl veți personaliza pot fi inspirate din elemente specifice ale lumii bebelușului vostru.

7.) Candy bar, elementul de atracție al petrecerii de botez

Puteți da o notă în plus de farmec petrecerii de botez amplasând un candy bar în sală. Acesta va atrage instantaneu toate privirile invitaților și va reprezenta o sursă continuă de a îndulci atmosfera. Puteți opta pentru prăjituri în formă de animăluțe, figurine din marțipan, toate în culori vesele și radiante.

8.) Fântâna de ciocolată, deliciul surpriză al petrecerii de botez

Nimeni nu poate refuza un răsfăț cu ciocolată, iar dacă asezonați această minunăție și cu fructele specifice anotimpului în care are loc botezul, veți obține un deliciu la pătrat preferat de toți invitații, de la mic la mare.


 

9.) Mărturii de botez pentru invitați

 
La finalul petrecerii, invitații vor pleca acasă cu un mic cadou-surpriză din partea voastră. Aceste cadouri pot fi reprezentate de mici gentuțe cu bomboane sau fotografii magnetice cu bebelușul sărbătorit.

10.) Ursitoarele, invitații speciali ai petrecerii de botez

Scopul ursitoarelor este acela de a adăuga un strop de magie petrecerii de botez și de a distra pe toată lumea prezentă. De obicei, ursitoarele întruchipează personaje îndrăgite din desenele animate, prințese sau zâne bune, care urează tot ce este mai bun noului sosit în familie, ajutându-se de câteva versuri personalizate. Micile poezioare rostite pot fi alcătuite cu ajutorul părinților.

11.) Cum se vor distra invitații la petrecerea de botez

Pentru a întreține o atmosferă veselă și distractivă, este nevoie de muzică de calitate, ce poate fi asigurată de o trupă care va cânta live sau de un echipament de sonorizare foarte bine ales. Veți avea nevoie și de o echipă formată din fotograf și cameraman, responsabili cu imortalizarea celor mai prețioase momente în fotografii pe care le veți păstra mulți ani în albumul amintirilor.

Dacă spațiul și bugetul vă permite, puteți amenaja și o cabină de fotografii (photo booth) în sala aleasă pentru petrecerea de botez, iar dacă localul pentru care ați optat vă poate pune la dispoziție și un spațiu amenajat pentru copii, evenimentul va ieși chiar mai spectaculos decât vi l-ați fi imaginat la începutul planificării.

Gânduri de încheiere

Organizarea botezului și petrecerii de botez pentru noul născut este un moment emoționant din viața oricărui părinte. Sperăm ca ghidul pregătit de noi să vă ajute în planificarea și organizarea minuțioasă a primului eveniment public al bebelușului vostru, iar dacă vă doriți să lăsați această sarcină în mâinile unei echipe de profesioniști, ne puteți suna oricând la la 0040 269 218 100 sau contacta pe adresa de email H6806-RE@accor.com pentru a programa o întâlnire.

Hotelurile ibis vă stau la dispoziție pentru organizarea unor evenimente de neuitat, iar echipa noastră de specialiști este pe cât de dedicată, pe atât de muncitoare și implicată în organizarea evenimentelor de succes. Deci, pe când ne faceți o vizită pentru a discuta mai multe?