Ghid pentru vacanța cu copiii în România. Destinații de vacanță cu familia

Acum că vara și-a intrat în drepturi, gândurile despre concediu și vacanță încep și ele să-și facă simțită prezența. În țară sau în afară? La oraș sau la sat? La munte sau la mare? Poate câte puțin din fiecare? Dar cel mai important, cum ne distrăm alături de cei mici în această perioadă din an?

O vacanță în România pentru întreaga familie pare un plan nemaipomenit, așa că dacă plănuiești să dedici concediul din această vară timpului petrecut alături de soț/soție și copii, am adunat pentru tine câteva sugestii de locații child friendly din România, despre care sperăm că-ți vor fi pe plac.

Însă înainte de a deschide cutia Pandorei și a descoperi destinații România potrivite pentru vacanța de vară, trebuie să acordăm importanță unui aspect destul de important, și anume cazarea.

Atunci când cauți cazare pentru întreaga familie, e important să iei în considerare nu doar aspectele legate de confort și preț, ci și felul în care unitatea aleasă respectă și valorifică timpul copiilor.

Condiții necesare pentru locații de cazare child friendly

Cum arată unitățile de cazare child friendly? Ei bine, obiectivul principal este să întrunească următoarele criterii:

Spații comune generoase. O unitate de cazare prietenoasă cu copiii are spații comune generoase atât în interior, cât și în exterior. Living-ul trebuie să permită desfășurarea de activități/jocuri in-door, pe cât în exterior, locația de cazare aleasă ar trebui să conțină spații de joacă amenajate pentru copii, zone de relaxare, echipate cu hamace, leagăne, canapele în aer liber și mese unde poți servi băuturi răcoritoare. De asemenea, grădinile și curțile sunt foarte apreciate în rândul părinților care călătoresc împreună cu cei mici.

Amplasare strategică, în natură. Unitățile de cazare child friendly trebuie să pună la dispoziția familiei accesul în natură, astfel încât să ofere copiilor prilejul de a explora împrejurimile, ceea ce le va consuma timpul și energia de joacă, dar și părinților oportunitatea de a organiza plimbări în zonă și a explora tot ce are mai bun de oferit destinația de vacanță aleasă.

Personal cu atitudine politicoasă și relaxată față de copii. Un criteriu esențial atunci când este aleasă locația de cazare pentru o excursie în România este calitatea personalului și amabilitatea cu care acesta interacționează cu turiștii. Personalul unității de cazare trebuie să dea dovadă de înțelegere și toleranță la energia copiilor și pofta lor de joacă, indiferent că uneori se va lăsa cu chiote de veselie, gălăgie sau forfotă continuă, în interior și afară.

Să existe camere spațioase. Atunci când călătorești, nevoia de confort este și mai mare, fiindcă de satisfacerea ei pe deplin depinde în mare măsură și reușita concediului sau vacanței tale. Atunci când călătorești cu familia și copiii, spațiul este cu atât mai important, deoarece toți membrii familiei trebuie să aibă loc de desfășurare, iar bagajul este considerabil mai voluminos.

Mâncarea bazată pe produse locale și meniuri pentru copii. Atunci când călătorești într-o zonă nouă din țară, îți dorești să iei mai mult contact cu gastronomia de acolo. O bună modalitate prin care poți face asta este să te asiguri că la unitatea de cazare aleasă se servește mâncare cu specific local. Însă dincolo de asta, acordă mare atenție și la existența unui meniu pentru copii în locația de cazare aleasă. Copiii au nevoi alimentare diferite de cele ale adulților, prin urmare, unitățile de cazare child friendly trebuie să poată pune la dispoziție meniuri nutritive pentru cei mici.

Atunci când călătorești cu copiii, siguranța și bunăstarea lor este la fel de importantă precum distracția. Sfatul nostru este să te orientezi spre hoteluri care îți pun la dispoziție terase, piscine pentru copii sau spații de joacă amenajate pe gustul celor mici. Hotelul ales pentru cazare trebuie să vă permită petrecerea unui timp de calitate atât în interiorul acestuia, cât și în afara sa.

La hotel ibis, îți punem la dispoziție confortul și siguranța de care atât tu, cât și copiii aveți nevoie în concedii și vacanțe. Lasă deoparte grijile pentru micul dejun, în cadrul hotelurilor ibis din țară găsești un restaurant cu specific, un lobby/bar deschis 24/24, o terasă spațioasă, în care te poți bucura de băuturi răcoritoare împreună cu cei mici, și un personal calificat, atent la nevoile voastre.

Dacă vara aceasta îți propui să mergi la mare, te așteptăm cu zâmbetul pe buze la ibis Constanța, iar dacă muntele este destinația preferată de cei mici, ne găsești la ibis Sibiu, gata să-ți reducem la zero grijile legate de cazare. Mereu ți-ai dorit să vizitezi capitala și să le arăți copiilor cele mai importante obiective turistice de aici? În București, ne găsești la ibis Palatul Parlamentului și ibis Gara de Nord, două locații cheie din capitală, de unde poți porni spre noi aventuri urbane alături de copii.

În continuare, îți vom pune la dispoziție o listă cu idei de vacanță în România în care îi poți duce și pe cei mici.

Destinații pentru vacanța de familie

1.) Vulcanii noroioși.

Iată una dintre cele mai WOW destinații pentru vacanțe copii 2019. Buzăul ascunde o locație selenară impresionantă, care mai mult ca sigur îi va cuceri pe cei mici de îndată ce vor pune piciorul pe solul de un aspect deosebit. Una dintre cele mai intens frecventate destinații de vacanță din România, Vulcanii noroioși epatează atât adulții, cât și copiii, care nu se vor putea abține să nu străbată fiecare fâșie, deal sau crater care se ivesc la orizont.

Natura a binecuvântat teritoriul României cu 4 locuri în care se manifestă acest fenomen: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici şi Beciu. Vulcanii noroioși vor incita imaginația copiilor, care se vor bucura de o „călătorie pe suprafața Lunii” gratuită, și vor încerca să descopere cât mai mult din aceasta.

2.) Salina de la Turda.

Salina Turda este un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Aici, istoria și legenda se împletesc armonios și atrag anual un număr mare de turiști în căutare de vacanțe România accesibile ca preț, care îmbină relaxarea cu o porție mare de beneficii asupra sănătății.

Acest spațiu subteran pare desprins dintr-un scenariu de filme science-fiction și cu siguranță va stârni curiozitatea și entuziasmul copiilor. Iată o scurtă listă de obiective turistice de care te poți bucura împreună cu cei mici la Salina Turda: ștrandul Durgău, un bazin de înot pentru micii amatori de distracție în apă, un complex balnear potrivit pentru relaxare, un teren de sport, amfiteatru, biliard, minigolf și multe alte asemenea.

3.) Peștera Muierilor și Peștera Polovragi.

Dacă încă te întrebi „Ce să vizitez în România împreună cu copiii?”, iată o sugestie de nerefuzat: Peștera Muierilor și Peștera Polovragi.

Formată dintr-un labirint de galerii dispuse pe 4 nivele, doar 900 de metri din Peștera Muierilor este accesibil publicului larg. Aceasta a fost sculptată în calcar de către răul Galben. Odată ce ajungi în interiorul său, du copiii să vadă cascada împietrită, Sala Turcului, unde vor vedea formațiunea care aduce cu un ostaș turc, Sala Altarului și… pe însuși Moș Crăciun.

Cu puțin noroc, cei mici vor avea ocazia să vadă urși de cavernă complet pietrificați din Galeria Urșilor, dar și numeroase încăperi demne de „Wow!”-uri rostite la minut: Galeria Eletricienilor, Sala Minunilor, Sala Cu Guano, Galeria Mușteriană.

Printre atracțiile turistice din Peștera Muierilor se numără: Vălul Muierii, Cascadele împietrite, Stânca Însângerată, Cadâna, Turcul, Domul Mic şi Domul Mare, Moş Crăciun, Bazinele Mici, Bazinele Mari.

Peștera Polovragi este supranumită și legendara casă a lui Zamolxe, un zeu care avea puterea de a-și schimba înfățișarea. În interiorul peșterii, cei mici vor putea zări o piatră cu o formă specifică, ce ar fi fost denumită drept Tronul lui Zamolxe. Se spune că acesta ar fi purtătorul unei energii neobișnuite. Bolta însângerată, Izvorul Speranţelor, Cuptorul Dacic, Camera Albă sunt alte forme care pot fi vizitate în interiorul Peșterii Polovragi.

4.) Castelul Peleș și Castelul Pelișor din Sinaia.

Castelul Peleș fascinează mii de turiști, mai mici sau mai mari, în fiecare an și deține un loc important în peisajul istoric al țării. Una dintre cele mai elegante clădiri din România, Castelul Peleș este o construcție elegantă, bogată în istorie și un monument cu o valoare artistică infinită. Cei mici vor fi cu siguranță încântați să viziteze Castelul Peleș și să-și asume, în joacă, rolurile de prinți și prințese ale epocii moderne.

Pe de altă parte, Castelul Pelișor îmbină elemente germane și românești, evidențiind gusturile sofisticate ale Reginei Maria și crezul său în materie de frumos. Spre deosebire de Castelul Peleș, care deține 160 de încăperi, Castelul Pelișor se mândrește doar cu 99 de camere. Pelișor a fost redeschis ca muzeu în anul 1993, și peste un milion de vizitatori i-au trecut pragul de atunci.

5.) Sibiu și Cisnădioara.

Pe lista de destinații de vacanță ieftine, trece și Sibiul sau Cisnădioara. Sau ambele. Nu te costă nimic să-ți duci copiii la plimbare pe străduțele înguste ale Sibiului sau să le faci poze în Turnul Sfatului. La prânz, vă puteți opri într-unul dintre restaurantele din Piața Mică, iar după ce v-ați reîncărcat bateriile, puteți merge în plimbare până la Muzeul Locomotivelor cu Abur.

Podul Minciunilor va fi cu siguranță o destinație palpitantă pentru copii, iar număratul tuturor lacătelor prinse acolo le va lua ceva timp. Dacă faci un popas într-unul din cele mai frumoase orașe din inima României, te poți caza la hotel ibis Sibiu, amplasat chiar în centrul orașului, în imediata apropiere a tuturor obiectivelor turistice interesante din Sibiu.

La hotel ibis Sibiu există un spațiu amenajat special pentru cei mici, iar dacă aceștia sunt pasionați de sport, adu-i în Sport Room din ibis Sibiu. Conceptul #MyRoom de care te bucuri în fiecare hotel ibis din țară este despre a-ți oferi plăcerea să stai într-o cameră decorată în funcție de hobby-urile și pasiunile tale. Cazarea în camera-surpriză de la ibis Sibiu va fi ca o adevărată aventură pentru cei mici, fiindcă decorațiunile cu elemente sportive din încăpere îi vor fascina, negreșit.

Iar dacă tot ați găsit cazare sibiu la ibis hotel, propunerea noastră este să vizitați și Cetatea Cisnădioara. Biserica cetății este cea mai veche biserică fortificată cu basilică romanică din Transilvania. Apusurile și răsăriturile văzute de aici sunt de-a dreptul spectaculoase.

6.) Orașul Cluj și Grădina Botanică din Cluj.

Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este de departe una dintre principalele atracții turistice din Cluj. Este considerată una dintre cele mai frumoase grădini publice din țară, fiind renumită pentru colecția vastă de plante, solul pe care-l deține și felul în care este amenajată. Numărul de specii de plante din această grădină depășește cifra de 10.000, așadar, cei mici vor avea suficiente motive să fie încântați de vizita la Grădina Botanică din Cluj.

După această mică expediție, opriți-vă pe o bancă din Piața Unirii. Lasă copiii să se bucure de priveliștea clădirilor fascinante din jur, să inspire pacea și liniștea care domnește în centrul orașului și să admire porumbeii care-și iau zborul la amenințarea pașilor grăbiți ale trecătorilor. Nu ne-am putea gândi la un mod mai relaxant și mai plăcut de a încheia ziua în Cluj-Napoca.

7.) Salina Praid.

Situată în comuna Praid, județul Harghita, această salină este de fapt un mini-oraș subteran. Cu o temperatură constantă de 14-16 grade Celsius, Salina Praid este locul ideal în care pot fi tratate diverse afecțiuni respiratorii.

Pentru cei mici, Salina Praid are amenajată un loc de joacă extrem de palpitant, care-i țin pe copii ocupați în timp ce părinții pot explora împrejurimile. Un parc de aventură, un restaurant și o biserică sunt doar câteva dintre atracțiile care îi îndeamnă pe turiști să viziteze această locație din România. Relaxarea merge mână în mână cu porția de sănătate în Salina Praid.

8.) Cheile Bicazului.

Caută oferte de vacanță pentru întreaga familie și la Cheile Bicazului, un magnet pentru turiștii din țară, dar și cei din afară. Copiii nu se vor putea sătura de priveliștea celor 8 km de stânci verticale extrem de înalte și munții falnici care le împrejmuiesc.

9.) Lacul Roșu.

Lacul Roșu este cel mai mare lac de baraj natural și de munte din România și locul perfect în care tu și copiii vă puteți încărca de energie direct de la natură. Într-o zi călduroasă de vară, Lacul Roșu poate fi destinația ideală pentru relaxare, bălăceală și agrement. În plus, în apropierea sa veți găsi și alte atracții turistice demne de vizitat, precum: Capela Sfântului Christopher, Barajul Bicaz, Stațiunea Sovata sau Sighișoara.

10.) Sighișoara.

Sighișoara este locul în care te conectezi cu natura, în care gândurile ți se așază în ordine, iar priveliștile îți rămân întipărite pe retină mult timp după ce ai vizitat orașul din inima Ardealului. Ia-i pe cei mici de mână și treceți de poarta cetății, pentru a vă cufunda într-o lume de-a dreptul desprinsă din povești. Urcați în Turnul cu Ceas, unul dintre simbolurile orașului, apoi admirați „Casa Vlad Dracul”, după care îndreptați-vă pașii spre Biserica din Deal. Este una dintre acele destinații de vacanță ieftine, de care te poți bucura în orice sezon din an.

11.) Lacul Vidraru

Ce poți vizita în România în zona montană? Lacul Vidraru este o destinație nemaipomenită, ce oferă turiștilor priveliști greu de uitat. Munții care se ridică până la cer, apa cristalină a lacului și aerul curat, proaspăt, montan, te îndeamnă la o plimbare în familie cu vaporașul, pentru a absorbi și mai bine minunățiile naturale ale României.

12.) Cetatea Poenari

Un loc uimitor și plin de istorie este și Cetatea Poenari. În drumul spre Transfăgărășan, trebuie să te oprești și să admiri această cetate medievală. Drumul este de-a dreptul pitoresc, iar priveliștea din vârful cetății îți taie respirația. Cei mici vor fi entuziasmați să audă legendele cetății Poenari, care-l implică și pe domnitorul Vlad Țepeș. O excursie pe cât de distractivă, pe atât de educativă pentru copii, pe care merită să o treci pe lista ta de vacanțe copii 2019.

13.) Râșnov: Cetatea, Peștera Valea Cetății și Dino Parc

Cetatea Râșnov este unul dintre locurile preferate ale turiștilor români pentru un weekend break memorabil. În prezent, este una dintre cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania, un adevărat simbol pentru regiunea în care se regăsește. Odată cu deschiderea Văii Cetății, în interiorul acesteia a fost lansat și Dino Parc, un parc tematic perfect pentru o escapadă cu copiii în această vară. Roller coasterele îi vor ține ocupați pe cei mici, iar machetele de dinozauri îi vor fascina peste măsură.

14.) Brașov

Cei mici te întreabă „Unde mergem la munte?” Primul tău gând și răspuns ar trebui să fie, inevitabil, Brașovul. Atunci când ești în lipsă de idei despre ce să vezi în România astfel încât să fii și tu plăcut surprins, dar și copiii fericiți, merită să dai o fugă până la Brașov. Acesta este un oraș al contrastelor, modern și totuși bogat în istorie, calm, dar totuși zbuciumat. Protejat de munții din împrejurimi, Brașovul este destinația montană de care nu te poți plictisi niciodată, fiindcă mereu mai rămâne câte ceva de făcut aici. Vizitează împreună cu cei mici Biserica Neagră, Cetatea Brașov, faceți o plimbare pe Strada Republicii și poposiți în Piața Sfatului. Puteți urca pe masivul Tampa cu ajutorul telecabinei – o aventură pe care cei mici cu greu o vor refuza.

15.) Constanța

Nu putea lipsi din această listă și o destinație la mare, locul unde copiii sunt în culmea fericirii. Evită zonele foarte aglomerate de pe litoral, pline ochi de turiști, și îndreaptă-te către zone mai liniștite, cu o plajă generoasă, unde cei mici se pot desfășura în voie. Caută și un hotel aproape de plajă, cum este ibis Constanța, pentru a câștiga timp și a te scuti de întrebarea repetată a micuților – ”Când ajungem la plajă?”. În plus, Constanța este un oraș foarte ofertant pentru familii, cu numeroase oportunități de distracție, culturalizare sau shopping. Citește în acest articol mai multe despre activitățile pe care le puteți face împreună în acest oraș.

Gânduri de încheiere

Sperăm că lista de destinații România child friendly pe care ți-am prezentat-o mai sus îți va oferi o viziune mai clară asupra planurilor de vacanță cu familia din această vară. Spre oricare dintre ele te vei îndrepta, suntem convinși că cei mici vor fi peste măsură de entuziasmați să descopere noi bijuterii ale țării în care cresc. Așteptăm cu drag să ne transmiteți impresii din călătoriile prin țară pe care le veți face în această vară!