Ghid pentru organizarea unei nunți – cum alegi sala de nuntă perfectă

Viața în doi începe cu un „DA!” spus din tot sufletul și nu de puține ori, cu lacrimi de fericire în ochi și un zâmbet larg pe buze. Însă la scurt timp după răspunsul tău, încep emoțiile specifice capitolului „pregătiri de nuntă”. Organizarea nunții tale îți va testa și scoate la iveală abilități organizatorice pe care probabil nu știai că le ai sau că le poți dobândi într-un timp relativ scurt. Inspiră adânc, te asigurăm că îi vei face față cu brio!

Organizarea nunții este la fel ca orice altă organizare evenimente: totul începe cu o foaie și un pix pe care îți notezi pas cu pas fiecare detaliu, dorință, nevoie și serviciu de care vei avea nevoie, în ordine cronologică. Timpul îți poate fi cel mai bun aliat sau cel mai aprig dușman în organizarea nunții tale – depinde doar de tine cum vrei să-l folosești pentru a-ți servi cât se poate de bine intereselor!

Noi te vom ajuta în continuare cu un ghid pentru organizarea unei nunți și câteva sfaturi despre cum alegi sala de nuntă perfectă pentru decorul de poveste pe care ți-l dorești în cea mai fericită zi din viață.

I. Cum organizezi nunta perfectă

Dacă ar fi să-ți dăm un sfat care-ți va reduce considerabil stresul privind planificarea nunții, acela ar fi să iei în considerare varianta de a opta pentru o sală de nuntă din cadrul unui hotel, deoarece avantajele sunt aproape imbatabile:

  • Spațiul este extrem de generos, adaptabil atât la numărul mare, cât și la cel restrâns al invitaților
  • Ai la dispoziție o echipă de profesioniști care se vor ocupa de fiecare detaliu în parte, astfel încât tu să te poți concentra doar pe a trăi din plin evenimentul
  • Sălile de nuntă din hoteluri includ personal de servire numeros și bine pregătit pentru a face față cu succes unui astfel de eveniment. Astfel, poți tăia de pe listă situația pesimistă în care ai de-a face cu un personal de servire slab pregătit sau insuficient pentru numărul invitaților tăi.
  • Meniul este ireproșabil, fiind gândit și preparat de bucătari cu experiență, care au gătit pentru numeroși oaspeți ai hotelurilor de-a lungul timpului.

În hotelurile ibis din București, Constanța și Sibiu, avem toate resursele necesare și o experiență bogată în organizare de evenimente, inclusiv în ceea ce privește nunta perfectă. Un decor magic pentru petrecerea de nuntă îl poți găsi la ibis Constanța, hotelul tău amplasat pe malul mării, la 2 minute de plaja Modern, în centrul istoric al orașului.

La ibis Constanța, avem 2 săli de nuntă pregătite să creioneze începutul vieții în doi într-un mod profesionist. Poți opta pentru sala Ovidiu de la ibis Constanța, perfectă pentru o nuntă desfășurată într-un cadru restrâns, de până la 80 de persoane. Mai poți opta și pentru sala Ballroom Prestige de la ibis Constanța, care se pliază mai bine pentru organizări nunți mai mari, dacă numărul invitaților tăi ajunge până la 180 de persoane, de exemplu.

Indiferent dacă alegi să-ți organizezi nunta într-un hotel și să te bazezi pe o echipă de profesioniști pentru asta sau preferi să fii tu cea care ia toate deciziile, cu siguranță ai nevoie de câteva sfaturi constructive despre cum alegi sala de nuntă potrivită pentru fericitul eveniment. Hai să aflăm împreună!

I. Cum alegi sala pentru nuntă

Există o serie de criterii de care ar fi bine să ții cont atunci începi să-ți notezi totul despre nunta ta și cum ai vrea să arate aceasta. Iată care ar fi acestea:

a.) Ține cont de stilul nunții. Vrei o nuntă clasică, în care să respecți vechile tradiții? Îți dorești ca cea mai frumoasă zi din viața ta să fie un eveniment privat și să te bucuri de ea în compania familiilor și a celor mai apropiați prieteni? Sau dimpotrivă, vrei o nuntă-petrecere, cu cât mai mulți invitați, genul de eveniment la care toată lumea să danseze și să se simtă bine? Atunci când ai o idee mai clară asupra tipului de nuntă pe care-l vrei, treci la următorul pas.

b.) Ține cont de vreme. Perioada din an în care vrei să aibă loc marele eveniment va influența destul de mult organizarea nunții. Afară sau în interior? Pe malul mării sau într-o grădină plină de verdeață și flori?

c.) Ține cont de capacitatea sălii de recepție. Alege o sală de nuntă potrivită pentru numărul restrâns sau mare de invitați pe care te gândești să-i ai la nuntă. Reține și faptul că o parte dintre aceștia se pot răzgândi de la momentul la care primesc invitația și până la ziua cea mare. Ia în considerare și potențialele refuzuri sau participări neanunțate și optează pentru o sală de recepție suficient de spațioasă.

d.) Alegerea meniului. Ai vrea să ai mâncăruri tradiționale la nuntă sau ești adepta unui meniu modern, cu specialități culinare deosebite, cu care să-i surprinzi pe invitații tăi?

e.) Disponibilitatea sălii. Printre primele aspecte de care să ții cont atunci când realizezi acel planificator nuntă este închirierea sălii – cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Informează-te și verifică disponibilitatea sălilor de nuntă, astfel încât să te asiguri că fericitul eveniment va avea loc în perioada sau luna din an pe care ți-o dorești.

f.) Bugetul pentru sala de nuntă. În etapa de informare, întreabă întotdeauna ce sume se plătesc în avans și ce fel de costuri suplimentare pot apărea pe parcurs, astfel încât bugetul să fie acoperitor.

g.) Facilitățile sălii. Câte mese include, câte persoane încap la o masă, cum sunt aranjate mesele, există suficient spațiu pe ringul de dans pentru toți invitații? Nu lăsa niciun aspect neclarificat.

h.) Există restricții privind sala de nuntă? E bine să întrebi dacă cei care-ți închiriază sala de nuntă au anumite reguli interne privind ce se poate face sau nu în interiorul încăperii.

i.) Ringul de dans al sălii. Este mic și înghesuit sau dimpotrivă, spațios și perfect pentru hore, sârbe, dansuri moderne sau dansuri populare?

III. Organizare nuntă pas cu pas

Așa cum spuneam la început, timpul poate fi cel mai bun aliat pe care-l poți avea în planificarea nunții tale, dacă îl folosești cu înțelepciune. Îți propunem ca lista pentru nuntă să fie împărțită în etape, în funcție de timpul pe care-l ai la dispoziție. Urmează sugestiile noastre de mai jos!

Cu 12 luni înainte de nuntă

1.) Stabilește data cununiei civile și a nunții. Pornește de la verificarea calendarului religios, pentru a exclude perioadele de post dedicate sărbătorilor.

2.) Stabilește bugetul pentru nuntă. Încearcă să realizezi o listă de cheltuieli nuntă pe care ar trebui să le aveți în vedere, pentru a avea o idee mai clară în privința bugetului estimativ.

3.) Caută surse de inspirație pentru organizarea nunții. Un avantaj al timpurilor moderne este că ai acces la o sumedenie de articole, reviste, blog-uri și site-uri specializate în astfel de evenimente. Așadar, ai la dispoziție numeroase idei pentru nuntă – tot ce trebuie să faci este să începi să te documentezi și să le selectezi pe cele care ți se par interesante de pus în aplicare pentru propria ta nuntă.

4.) Realizează o listă de invitați preliminară. Una dintre cele mai importante decizii de luat în privința nunții este dacă aceasta va fi intimă sau extinsă. Mulți invitați sau doar cei mai apropiați prieteni de familie și rudele? E bine să începi să lucrezi la lista de invitați pentru nuntă încă din primele etape organizatorice, fiindcă aceasta va suferi destul de multe modificări pe parcurs.

5.) Alege nașii, domnișoarele și cavalerii de onoare, împreună cu viitorul tău soț. Ceea ce pare a fi una dintre cele mai simple misiuni s-ar putea dovedi a fi o adevărată provocare, fiindcă amândurora vă va fi destul de greu să alegeți ce prieteni vor ocupa aceste roluri. De aceea, avansează discuția cât mai din timp.

6.) Începe căutarea locației pentru nunta perfectă. Internetul este cel mai bun loc în care poți descoperi idei de nuntă și locații spectaculoase, însă cel mai bine este să le vizitezi și în realitate, pentru a vedea dacă sunt conforme cu promisiunile online.

Cu 6-9 luni înainte de nuntă

1.) Alege rochia de mireasă. Căutarea rochiei de mireasă ideală nu este o misiune pentru o singură persoană, așa că ia cu tine cele mai bune prietene.

2.) Alege costumul de mire. Aceeași „regulă” este valabilă și pentru viitorul tău soț.

3.) Comandă verighetele. Dacă v-ați decis asupra modelelor, aceasta este cea mai bună perioadă în care le poți comanda, așa că nu mai amâna.

4.) Alege un fotograf și un cameraman. Fotograful și cameramanul sunt cei care se vor asigura că nunta ta va arăta la fel de bine pe cameră precum este și în realitate. În plus, simțul lor de profesioniști îi va ghida pentru a surprinde cele mai frumoase și romantice momente în fotografii și filmulețe pe care le vei păstra ca amintire o viață întreagă.

5.) Rezervă floristul și decoratorul, care se vor asigura că nunta ta va arăta exact așa cum ți-o imaginezi.

6.) Caută destinația perfectă pentru luna de miere. O țară străină, un alt continent, o insulă exotică – decizia cu siguranță va fi una dificilă. Dacă rezervările sunt făcute mai devreme și călătoria este plătită în avans, poți găsi și o ofertă mai ieftină la biletele de zbor și la cazare.

Cu 3 luni înainte de nuntă

1.) Stabilește lista finală de invitați. Asigură-te că te-ai consultat atât cu părinții tăi, cât și cu familia mirelui, pentru a nu omite pe nimeni important de pe listă.

2.) Expediază invitațiile. Cu cât mai repede primesc invitațiile, cu atât mai mult timp vor avea la dispoziție pentru a se decide în privința răspunsului final.

3.) Alege mărturiile și plasează comanda. Vrei să oferi invitaților cadouri creative, moderne? O opțiune frumoasă ar fi mărturiile handmade.

4.) Stabilește aranjamentele florale. Acestea sunt necesare atât pentru decorul meselor din localul în care se va ține petrecerea, cât și pentru lumânările din biserică sau mașinile invitaților. Tot în acest punct ar trebui să comanzi și buchetul de mireasă, precum și florile pentru domnișoarele de onoare și nașă.

5.) Înscrie-te împreună cu viitorul soț la cursurile de dans. Dansul mirilor este un moment emoționant, care va rămâne mult timp în amintirea voastră și a invitaților de la nuntă. Așa că e mai bine să fiți pregătiți de un antrenor cu experiență, care vă va ghida în tot acest proces.

6.) Fă-ți programarea la un make-up artist și la un hairstilist. Aceasta este perioada propice pentru stabilirea tuturor ședințelor de beauty, așa că nu întârzia în a-ți face toate programările necesare la salonul de înfrumusețare.

Cu 2 luni înainte de nuntă

1.) Comandă tortul de nuntă. Tăierea tortului este cel mai așteptat moment al nunții, așa că asigură-te că vei avea unul pe cinste. După ce te-ai hotărât la model, plasează și comanda.

2.) Alege DJ-ul sau formația de nuntă, în funcție de buget și preferințe.

3.) Finalizează ținuta de nuntă. Alege accesoriile, precum și vestimentația de schimb, dacă va fi cazul.

4.) Cumpără cadoul pentru nași. Tu îi cunoști cel mai bine, așa că vei ști cum să le faci o surpriză frumoasă prin cadoul ales pentru ei.

5.) Rezervă cazarea pentru invitații care vor veni din alte localități. Dacă optezi pentru o sală de nuntă din cadrul unui hotel, îți va fi mult mai simplu să-ți cazezi invitații din alte localități tot acolo. Așa, te vei asigura că nu vor întârzia niciun moment la marele eveniment.

Cu 1 lună înainte

1.) Cumpără ținutele pentru cununia civilă. Vei purta rochie sau costum deux pieces? Fustă sau pantalon elegant? Orice alegere vei face, asigură-te că îți cumperi ținuta din timp. Nu doar pe a ta, ci și pe a mirelui.

2.) Contactează furnizorii de nuntă pentru a confirma rezervările făcute la biserică și restaurant.

3.) Cumpără băuturile pentru petrecere. Dacă acestea nu sunt incluse în meniu, asigură-te că le asortezi întocmai și că le vei achiziționa la timp.

4.) Ia legătura cu o firmă de închiriere mașini pentru a asigura transportul invitaților care nu sunt din localitate sau nu au mașini personale.

Cu 3 săptămâni înainte de nuntă

1.) Scoate certificatele medicale prenupțiale pentru cununia civilă.

2.) Probează ținutele pentru nuntă, atât tu, cât și mirele, iar dacă este nevoie, faceți modificările necesare.

3.) Mergi la proba de coafură și machiaj. E bine să ai în avans o idee despre cum vei arăta în cea mai frumoasă zi din viața ta.

4.) Stabilește ultimele detalii privind meniul și decorul sălii. Asigură-te că cei implicați în organizare vor respecta întocmai indicațiile oferite de tine.

5.) Mergi la degustările preparatelor din meniu. Ori de câte ori este nevoie, pentru a te asigura că acestea au un gust desăvârșit.

Cu 1-2 săptămâni înainte de nuntă

1.) Depune actele necesare la primărie, pentru cununia civilă. Ar trebui să faci asta cu 10 zile înainte de data stabilită.

2.) Confirmă rezervarea făcută pentru luna de miere.

3.) Confirmă numărul final de invitați la local. Ia legătura personal cu fiecare și asigură-te că primești un răspuns sigur din partea tuturor.

4.) Stabilește ultimele detalii cu toți furnizorii la care ai apelat pentru buna organizare a nunții.

5.) Comandă tortul de nuntă ținând cont de numărul final de invitați.

Cu 1 zi înainte de nuntă

1.) Asigură-te că decorul sălii arată așa cum ai stabilit și că băuturile cumpărate și aranjamentele florale au ajuns la localul ales.

2.) Realizează lista cu plăți pentru furnizori, dacă nu ai reușit să o faci până acum.

3.) Pregătește kit-ul de urgență al miresei: trusa de farduri, ac, ațe, etc. E bine să fii prevăzătoare și să ai cele mai elementare lucruri la îndemână.

4.) Pregătește bagajele pentru luna de miere, mai ales dacă ați decis că veți decola chiar imediat după nuntă.

5.) Mergi la salonul de înfrumusețare pentru epilat, pensat, manichiură, pedichiură și nu uita și de masajul de relaxare. Vei avea nevoie de unul, după o perioadă atât de agitată.

6.) La sfârșitul zilei, fă-ți o baie relaxantă și mergi cât mai devreme la culcare. Vrei să fii bine odihnită pentru cea mai importantă zi a vieții tale.

Gânduri de încheiere

Nunțile sunt un eveniment imprevizibil, așa că încearcă să nu-ți încarci mintea cu tot felul de scenarii despre ce ar putea să se întâmple rău. Planificarea ajută la minimalizarea riscului ca neprevăzutul să strice farmecul nunții tale, într-adevăr. Însă o opțiune și mai bună ar fi să lași o echipă de profesioniști să se ocupe de organizarea nunții. Poți merge la sigur optând pentru a-ți face nunta într-o sală de evenimente a unui hotel, unde ai spațiul, eleganța și personalul necesar pentru a o scoate la capăt cu succes.

Nu uita că o locație perfectă pentru nuntă ar putea fi sala Ovidiu sau Ballroom Prestige de la ibis Constanța, hotelul tău amplasat în centrul istoric al orașului, la 2 pași de plajă, cu o vedere excelentă asupra Mării Negre. Promitem că-ți vom oferi tot confortul de care ai nevoie în această zi prețioasă, la un buget mai mult decât accesibil.