Destinații de toamnă din România – locuri în care să te bucuri de sezonul rece în mod autentic românesc

Odată cu ultimele raze fierbinți de soare, apun și orele petrecute pe șezlong, cu un cocktail la îndemână plus o carte bună, hainele lejere de vară sau bronzul de durată. Însă nu e loc de prea multă tristețe, deoarece toamna aurie ne întâmpină rapid cu peisaje frumoase și cele mai superbe culori pe care natura ni le poate oferi.

Când verdele se preschimbă-n galben și natura pare a fi poleită cu aur, știi sigur că nu ai cum să rămâi prea mult timp în casă. Vremea e plăcută, prețurile cazărilor sunt în scădere, iar locurile pline de turiști pe timpul verii sunt acum liniștite și îmbietoare la tihnă. E timpul să dăm o ultimă strigare pentru drumeții și nebunii, înainte ca iarna să-și facă apariția, nu crezi?

Hai să descoperim împreună câteva dintre cele mai frumoase destinații de toamnă din România în care te poți bucura nestingherit de culorile acestui anotimp. Cât despre cazare, nu e cazul să-ți faci griji – ai un hotel ibis potrivit pentru nevoile tale de călătorie în 3 orașe frumoase din România: București, Constanța și Sibiu.

Așa că nu mai sta pe gânduri și croiește-ți itinerariul vacanței de toamnă în România pornind de la recomandările noastre!

I. Vacanța de toamnă în România – destinații montane de vizitat în sezonul rece

Muntele pare destinația perfectă pentru iernile bogate în zăpadă și oportunități de ski, dar noi te sfătuim ca, în cazul în care îți iei un concediu toamna în România, să ai în vedere masivele montane din țara noastră. Nu e tocmai sezon de vârf, iar asta înseamnă că poți găsi oferte de cazare la reducere, un plus mare pentru bugetul tău de călătorie.

1. Munții Făgăraș

Toamna în munții Făgăraș este magnifică, pe cuvânt! O drumeție prin natura dezgolită, cu peisaje răpitoare, văi adânci, dar tăcute, un apus multicolor și norii atât de aproape de simți că-i poți atinge – iată ce experiențe inedite te așteaptă la munte toamna în România!


 
Chiar dacă munții Făgăraș sunt perfecți de vizitat în orice anotimp, toamna le poți vedea adevărata splendoare, mai ales dacă te îndrepți către obiective turistice precum pasul Breaza, piscul Negoiu, Lacul Capra, Lacul Bâlea, munții Arpașului sau munții Cârțișoarei.

2. Cetatea Poenari

De-a lungul Transfăgărășanului, în vârful muntelui Căpățânii și situat în comuna Arefu, la doar 25 de km de Curtea de Argeș, se află un obiectiv turistic ascuns de o pădure deasă de fag și până la care trebuie să urci 1480 de trepte. Ai ghicit care e? Exact, cetatea Poenari! Odată ce ai ajuns în vârf, perdeaua de copaci va da la iveală o priveliște de neuitat asupra culmilor Făgărașului și a bazinului Vidraru.

Numită și „Cetatea lui Vlad Țepeș” sau „Cetatea lui Negru Vodă”, fortificația de la Poenari este condimentată cu multe legende care-i intensifică misterul și frumusețea neasemuită. Se spune că aici se adăpostea voievodul țării, dar tot acesta era și locul în care îi întemnița pe boierii acuzați de trădare. O altă legendă afirmă că aici s-ar fi sinucis Anastasia, soția lui Vlad Țepeș, la aflarea veștii că domnitorul ar dori să o ia de soție pe Katharina, amanta sa de la Brașov.


 

3. Valea Hârtibaciului  

Din multitudinea de locuri de vizitat în România, Valea Hârtibaciului este de trecut pe harta turistică! Aceasta este situată între 3 orașe transilvănene de preț: Brașov, Sibiu și Sighișoara. Cuprinde 90 de km de pajiști, sate, dealuri și oameni prietenoși, care abia așteaptă să te introducă în lumea lor simplă, dar extrem de bine organizată. Călătoria pe Valea Hârtibaciului îți va scoate în cale peisaje frumoase dintr-o Românie mai puțin cunoscută, mult prea fotogenice pentru a nu te opri din drum pentru a le imortaliza în poze.

În satul Hoșman, poți vizita moara tradițională veche ce produce și astăzi făină din porumb și grâu. În satul Nocrich, poți admira casa în care s-a născut baronul Samuel von Brukenthal. Agnița este o altă fortificație veche săsească ce te va încânta peste măsură. De asemenea, te mai poți bucura de un tur cu bicicleta pe șoseaua dinspre Sibiu spre Agnița, care este prea puțin circulată.

II. Vacanța de toamnă în România – destinații superbe în preajma orașelor mari din țară

Toamna e frumoasă și la oraș, mai ales când te bucuri de activități relaxante, precum savuratul cafelei preferate într-un local cu vedere spre centru. Dar există și alte lucruri pe care le poți face toamna în cele mai frumoase orașe din România. Descoperă sugestiile noastre:

1. Brașov

Fie vară, fie iarnă, Brașovul este o destinație turistică nemuritoare, mult îndrăgită de cei cu sete de aventură și dor de călătorii. Dar nu ar fi cu adevărat interesant să te plimbi pe străzile sale pe un covor de frunze arămii, să inspiri aerul răcoros al munților care se văd în zare ori să te plimbi prin parcurile numai bune de fotografiat în toată splendoarea lor?

Tâmpa ruginie, Cetatea Râșnov cu al ei mozaic de culori, cerul aprins, dealurile și câmpiile care-și pierd din ce în ce mai mult verdele verii în favoarea auriului de toamnă, toate acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care te încurajăm să vizitezi Brașovul în sezonul rece.


 

2. Sibiu

Vara, orașul din inima Transilvaniei este animat de festivaluri muzicale și tradiționale, însă toamna, prinde mai multă culoare decât în oricare altă perioadă a anului. Sibiul trezește la viață un spectacol cromatic de care te poți bucura în Parcul Cetății și Parcul sub Arini, mai mult decât în oricare altă parte a orașului. Curtea Bisericii Evanghelice și Piața Huet capătă și ele o amprentă aurie tare încântătoare.

Iar dacă vrei să fii aproape de toate atracțiile turistice de o frumusețe răpitoare, ești binevenit la hotelul tău din centrul orașului, ibis Sibiu. Cazat la ibis Sibiu, te poți aventura și către alte obiective turistice situate în preajma orașului medieval, cum ar fi stațiunea Păltiniș, Transfăgărășanul sau Parcul Natural Cândrel.


 

3. Constanța

Orașul de la malul mării nu-și pierde din frumusețe odată cu sosirea sezonului rece, dimpotrivă. Pentru cei mai răbdători dintre călători, Marea Neagră își dezvăluie adevăratul farmec abia în liniștea lăsată în urmă de valul de turiști. Iar dacă vrei să fii cât mai aproape de ea, te poți caza oricând la ibis Constanța, hotelul tău la 2 minute de plaja Modern. Ai multe camere cu vedere la mare dintre care poți alege, un restaurant în hotel cu specific internațional și facilități incluse într-un raport calitate-preț excelent.

Dacă-ți dorești să scapi puțin de agitația urbană și să te bucuri de o după-amiază relaxantă în natură, sugestia noastră ar fi să te îndrepți către Rezervația Naturală Cheile Dobrogei, aflată la doar 40 de km de Constanța. Odată ajuns aici, vei simți că te întorci în timp, în perioade geologice în care stăpânii teritoriului erau dinozaurii, păsările primitive sau prădătorii de mari dimensiuni. Vizitează cu încredere Peștera Gura Dobrogei și Peștera La Adam, două dintre cele mai renumite obiective turistice de aici.

Iar dacă setea de aventură te poartă și mai departe, Delta Dunării este habitatul natural spre care te poți îndrepta în continuare. Localnicii de aici afirmă că toamna este cel mai potrivit anotimp în care te poți bucura de bogăția peisagistică a acestui colț de rai. Acesta este momentul în care păsările ies din adăposturi și încep să roiască deasupra Deltei, oferind un spectacol vizual încântător publicului care le admiră. Nuferii înfloresc pentru a doua oară, răsăritul colorează cerul în mod unic, iar acesta se reflectă în apa cristalină ca într-o oglindă – cum să reziști unui asemenea farmec?! Pescarii își pregătesc undițele și lansetele, fiindcă scăderea temperaturilor din apă motivează peștii să se hrănească mai mult și mai des. Parcă ai toate motivele să dai o fugă și până în Deltă, nu-i așa?


 

4. București

Capitala este înfloritoare și veselă în orice anotimp, iar toamna îmbracă o haină aurie care te va cuceri iremediabil, îți garantăm. Cel mai bine o poți admira vizitând câte un parc important în fiecare zi: Herăstrău, Cișmigiu, Izvor, IOR, Tineretului, Drumul Taberei, și nu numai. Muzeele din București te vor ține și ele destul de ocupate, întrucât frumusețea culturală pe care o adăpostesc, pusă laolaltă cu farmecul galben tomnatic, le vor asigura un loc de top pe lista obiectivelor turistice de vizitat în capitală.

În funcție de itinerariul alcătuit, te poți caza în apropierea celor mai importante atracții turistice din București pe care plănuiești să le vezi, la unul dintre cele 2 hoteluri ibis din capitală: ibis București Palatul Parlamentului sau ibis București Gara de Nord, ambele fiind la fel de bine poziționate în zone-cheie ale orașului, cu restaurante in incinta unităților de cazare și meniuri pentru toate gusturile.

Iar dacă sejurul tău în capitală este unul prelungit și ai la dispoziție o mașină personală, atunci te încurajăm să te îndrepți și către următoarele obiective turistice din jurul Bucureștiului:

Câmpina și Valea Doftanei

Vrei să schimbi Valea Prahovei cu alte destinații turistice mai captivante? Îți recomandăm o excursie de-o zi în Câmpina și Valea Doftanei, unde poți respira aer curat și admira priveliști care ți se vor părea desprinse dintr-o carte cu ilustrații. În Câmpina, poți vizita Casa Memorială a pictorului Nicolae Grigorescu sau castelul Iuliei Hașdeu.

Se spune că barajul Paltinu este cel care a înscris Valea Doftanei pe harta turistică, acesta fiind o adevărată oază de liniște și inspirație, perfectă pentru a petrece câteva ore în natură, departe de agitația urbană. Un alt motiv pentru care te vei bucura de o escapadă pe Valea Doftanei îl reprezintă și Rezervația de fag și brad Glodeasa, una dintre puținele păduri virgine din țara noastră, care se face remarcată printr-o diversitate peisagistică incredibilă: ape dulci, pajisti, stânci, chei și păduri întinse, perfecte de surprins în zeci de fotografii.


 
Lacul Snagov

Tot în apropiere de București se află și Lacul Snagov, de o frumusețe liniștitoare, dispusă la doar 40 de km de capitală. Aici poți admira 120 de specii de animale, plante și păsări protejate, printre care se numără și: broasca țestoasă de apă dulce, egreta, vidra, liliacul, barza, șarpele de apă, starcul, cufundarul, brotăcelul, racul de râu sau bufnița. Poți străbate lacul și cu un vapor de agrement, fapt care-ți va oferi o perspectivă unică asupra frumuseților din jurul lacului și a atracțiilor turistice din zonă.

Una peste alta, pădurea Snagov este la doar câțiva pași distanță, amenajată sub formă de parc, unde poți admira aluni, crini de pădure, lemn câinesc, brebenei sau viața sălbatică a acestei zone: căprioare, privighetori, sitari, pisici sălbatice, fazani, cerbi, potârnichi sau pițigoi.

Palatul Mogoșoaia

În cazul în care nu vrei să te îndepărtezi prea tare de capitală, te poți răsfăța cu peisaje frumoase în culori de toamnă și la numai 15 km distanță, vizitând Palatul Mogoșoaia. După-amiezile cu soare blând te vor surprinde în timpul plimbării prin grădinile palatului, înconjurat de tei și conifere, admirând Biserica Sfântul Gheorghe sau aruncând o privire de ansamblu asupra domeniului din turnul porții.


 
Domeniul Știrbey

Tot hoinărind prin jurul Bucureștiului, poți ajunge foarte repede și în Buftea, unde îți recomandăm să te oprești timp de câteva ore pentru a admira tot ce are mai frumos de oferit domeniul Știrbey. Palatul este primul obiectiv turistic de aici spre care îți sugerăm să te îndrepți, o construcție istorică ce a rezistat temeinic la eroziunea timpului. O plimbare pe malul lacului domeniului Știrbey te va înarma cu mult calm și răbdare, iar între timp, pașii te vor purta către Capela de pe domeniu, urmată apoi de turnul de apă.

Parcul Natural Comana

La sud de București, există un mic paradis natural spectaculos colorat în anotimpul rece – Parcul Natural Comana, casa a multe specii de plante și animale protejate, împărțit în 3 zone principale: Rezervația de ghimpe, Rezervația de bujor și Balta Comana. Pe aceasta din urmă te poți plimba cu barca sau cu o canotca pe care o poți închiria din parc. Totodată, mai poți vizita Mănăstirea Comana sau Caban Fântâna cu Nuc. Lăsându-te furat de frumusețea zonei, nici nu vei simți cum a trecut ziua!

Gânduri de încheiere

Vacanța de toamnă poate fi extraordinar de frumoasă în ciuda vremii răcoroase. Ai nevoie doar de puțină inspirație din natură, dor de plimbare și o cameră de hotel confortabilă și călduroasă, în care-ți poți reîncărca bateriile pentru a doua zi de peripeții. O găsești la ibis București Gara de Nord, ibis București Palatul Parlamentului, ibis Constanța sau ibis Sibiu, dacă decizi să-ți petreci concediul de toamnă în aceste orașe superbe ale țării noastre. Contează pe noi să-ți asigurăm odihna și confortul de care ai atâta nevoie în călătorii!