Descoperă România: idei de excursii de o zi în Sibiu

În această perioadă din ani, atenția pasionaților de călătorii și city break-uri se îndreaptă către Sibiu, orașul din inima țării care ne fascinează în fiecare anotimp, datorită unor atu-uri irezistibile, care ne atrag înspre el ca un magnet: munți împăduriți, o arhitectură medievală superbă, ascunsă de Carpați, natura neprihănită admirată din vârfuri montane, centrul orașului împânzit de fațade art nouveau, casele cu acoperișuri ce au ferestre în formă de ochi, biserici gotice sau fortificații rezistente, balcoane cu fier forjat, turnuri de cetate frumos iertate de trecerea timpului și pivnițe cu pereți din cărămidă.

Indiferent de sezon, Sibiul respiră prin toți porii eleganță și șarm. Nu degeaba se spune despre acest oraș că este bijuteria Transilvaniei. De aceea, ne-am hotărât să-ți oferim câteva motive pentru care merită să te reîntâlnești cu orașul Sibiu ori de câte ori ai ocazia, mai ales când ai un arsenal de sfaturi despre ce să pui în bagaj când călătorești chiar aici și știi că ai cazare faină chiar în centrul orașului, la hotel ibis Sibiu.

ibis Sibiu este un hotel de 3 stele care îmbină excelent raportul dintre calitatea serviciilor, a facilităților oferite, a confortului sporit și prețul echilibrat pentru toate acestea. Este hotelul tău pentru călătorii, vacanțe sau deplasări în scop de afaceri, amenajat cu săli de conferințe spațioase, un restaurant („La Table”) în care poți servi la orice oră din zi preparate culinare de excepție, parcare publică și privată, un lobby bar deschis 24/24h și o terasă de vară de pe care poți admira felul în care se desfășoară viața sibienilor.

Pentru o experiență de cazare inedită, la ibis Sibiu îți poți alege o cameră specială, pe măsura hobby-urilor tale. Conceptul ibis My Room îți permite să alegi între: ibis Sibiu Sport Room, ibis Sibiu Flower Room și ibis Sibiu Theatre Room.

De îndată ce ai asigurată cazarea la hotel ibis Sibiu, nu-ți mai rămâne decât să te hotărăști asupra itinerariilor pe care vrei să ți le construiești în escapada ta. Ne-am gândit să-ți venim în ajutor cu câteva idei de excursii de o zi în Sibiu pe care să le explorezi în următoarele tale city-break-uri aici. Cu o organizare meticuloasă, poți parcurge mai mult de un exemplu de itinerariu pe care l-am construit pentru tine în cele ce urmează.

Excursii de o zi în Sibiu – atracții turistice de vizitat în inima țării  

Orașul Sibiu este plin de comori istorice și culturale cărora le-am dedicat un întreg articol aici. În continuare, îți vom oferi sugestiile noastre de itinerarii pentru o escapadă montană cu aer medieval greu de uitat.

Muzeul Astra – Rășinari – Păltiniș

Una dintre cele mai îndrăgite atracții turistice în aer liber din Sibiu este Muzeul Astra, localizat în Parcul Natural Dumbrava Sibiului, care găzduiește deopotrivă și Grădina Zoologică din Sibiu, o destinație perfectă pentru părinți și copii.

Complexul Muzeal Național ASTRA îți oferă prilejul de a face cunoștință cu viața tradițională rurală din România, în timp ce te bucuri de plimbări nestingherite în aer liber. Căsuțele vechi, bisericile din lemn și morile de vânt sau de apă conservate excelent de-a lungul timpului țintesc să păstreze, salveze și prezinte cultura tradițională populară. Pe tot parcursul anului, la Muzeul Astra poți lua parte la târguri, ateliere de meșteșuguri, spectacole, festivaluri, demonstrații culinare, toate acestea având un caracter tradițional specific.

Vei avea nevoie de câteva ore pentru a vizita pe îndelete imensul muzeu în aer liber din Sibiu. Are peste 10 km de alei pe care te poți plimba și admira priveliștile senine oferite, dar și numeroase spații de agrement: terenuri de joacă, restaurante, un lac și un centru de informare turistică.

În continuare, te poți îndrepta spre comuna Rășinari, aflată la 12 km de Sibiu. Fiind cea mai mare așezare din Mărginimea Sibiului și locul de naștere al filozofului român Emil Cioran, plimbările pe străduțele înghesuite din Rășinari se vor simți ca o excursie înapoi în timp. Oamenii sunt prietenoși și-ți vor povesti cu drag despre ocupațiile lor, dacă vei intra în vorbă cu ei.


 
Poți vizita lăcașurile sfinte din zonă, precum biserica din mijlocul satului, ce poartă hramul Sfintei Paraschiva, Biserica Sfântul Ilie înființată în 1838, dar și pe cea din Deal, purtătoare a hramului Sfintei Treimi, înălțată între anii 1800 – 1814. Priveliștea de pe Coasta Boacii, frumoasa colină din Rășinari, îți va dezvălui în fața ochilor un sat autentic transilvănean, cu dealuri verzi și acoperișuri roșii.

Dar nu e timp de stat, căci la circa 20 de km de Rășinari se află stațiunea Păltiniș, prima înființată în România în 1894 și cea mai înaltă, totodată – are 1.442 de metri. Indiferent de anotimp, Păltiniș îți oferă priveliști montane de invidiat, iar calitatea aerului din această stațiune este excelentă pentru tratarea asteniilor, a oboselii fizice și intelectuale, a anemiilor sau a deficiențelor de creștere la copii.

Vei găsi numeroase oportunități de petrecere a timpului liber aici: trasee cu bicicleta, un parc cu animale, alei care te îndeamnă la plimbare tocmai până la Schitul Păltiniș, de unde poți vedea chiar și mormântul filosofului Constantin Noica. Încheie plimbarea cu un apus urmărit din zona Valare, pe fundalul munților Făgăraș și a orașului Sibiu văzut în zare.

Vechea urbe săsească Cisnădie și Cisnădioara

Tezaurul aflat la poalele dealului Măgura, cetatea Cisnădie reușește să fure inimi în ciuda anilor care trec peste ea. În localitatea cu același nume, coloniștii sași au ridicat o bazilică în secolul al XIII-lea, care ulterior a fost fortificată cu un turn masiv deasupra corului și încă 3 nave. Purtătoare a hramului Sf. Walpurga, fortificația Cisnădie nu a rezistat și asaltului turcesc de la sfârșitul secolului al XV-lea, lăsând în datoria localnicilor restaurarea bisericii.

Însă chiar și după multiplele transformări suferite de Cisnădie, turiștii mai pot admira astăzi vechi turnuri ale fortificației: Turnul Școlii, Turnul Paznicului, Turnul Primăriei, Turnul Făurilor de Seceri sau Turnul Slăninei. Timp de mulți aici, în interiorul bisericii-cetate s-a păstrat renumitul „Tezaur de la Cisnădie”, care în 1915 a fost mutat în Muzeul Brukenthal din Sibiu, loc în care se odihnește și astăzi.

Tot la Cisnădie poți vizita Muzeul textil, cu o impresionantă colecție de piese legate de istoria țesutului: războaie, urzitoare, dispozitive de scărmănat lâna, utilaje de prelucrare ale acesteia, toate datând din secolul al XV-lea.

La o aruncătură de băț de Cisnădie se află și cetatea fortificată Cisnădioara, una dintre cele 7 cetăți înființate de sași în Transilvania, în urmă cu multe secole. Un exemplu rar de arhitectură romană din inima țării, cetatea Cisnădioara are un portal vestic ce a supraviețuit mai mult de 800 de ani, fără a trece prin schimbări estetice majore.

Această bazilică formată din 3 nave construită în secolul al XII-lea în cinstea Sfântului Mihail pe cel mai înalt deal din sat a fost menționată pentru prima dată în 1223. Timp de sute de ani, a servit ca spațiu de protejare a sătenilor în cazul atacurilor otomane. Zidurile sale exterioare – acum niște ruine care te lasă fără glas – aveau impresionanta înălțime de 7 metri.


 
Legenda pietrelor globiforme de la Cisnădioara

Una dintre cele mai vehiculate legende ale acestei cetăți fortificate face referire la pietrele globiforme care se găsesc sus lângă zid. O tradiție care dăinuie și în prezent este aceea ca mirele, înainte de căsătorie, să ridice prin rostogolire o piatră globiformă din vale până în deal, fără a se ajuta de altceva în afară de propriile mâini, pentru ca apoi, în cazul unui asediu, să arunce piatra peste ziduri, împotriva atacatorilor. Cine izbutește să îndeplinească misiunea, dovedește viitoarei mirese dar și întregii comunități că este vrednic de a-și întemeia o familie.

Deși a încetat să mai fie un spațiu ocrotitor de ceva vreme, bazilica înălțată în stil romanic și ruinele fortificației sale încă atrage astăzi mii de turiști români sau străini. Este una dintre cele mai bine păstrate biserici medievale din Transilvania, iar o vizită aici va completa de minune sejurul tău prin Sibiul medieval și împrejurimile sale boeme.

Șura Mică – Șura Mare – Ocna Sibiului

Un alt traseu de o zi prin Sibiu ar fi cel de pe ruta Șura Mică – Șura Mare – Ocna Sibiului. O excursie în depresiunea Sibiului nu este la fel de plăcută fără un popas la Șura Mică, o comună situată în partea de nord a zonei. Relieful cu dealuri acoperite de viță de vie este completat de peisaje naturale în culori deosebite, de care te poți bucura în orice anotimp din an.

În această localitate, poți vizita Biserica Evanghelică Luterană, construită începând cu anul 1820, ce are forma unei bazilici romane. Biserica fortificată din Șura Mică are 3 nave, una situată în centru și două în laterale, fără absidiole. În secolul al XV-lea, lăcașul sfânt a adoptat un aspect gotic, perioadă în care a fost și fortificată. Tot atunci i s-a adăugat o clopotniță a cărei intrare corespunde cu intrarea în locaș.

Peștera Șura Mică este un alt obiectiv turistic ce merită vizitat în această comună, un superlativ al carstului românesc. Cu o lungime de 300 de metri, peștera adăpostește colonii de lilieci, cascade splendide, galerii înguste și peisaje uimitoare.

Șura Mare se mândrește cu o biserică fortificată ce a fost atestată pentru prima oară în anul 1332. Aceasta făcea parte dintr-un tip de bazilici construite în secolul al XIII-lea în zona Sibiului, însă a fost distrusă de către armatele turcești în 1493. Lăcașul sfânt purta hramul Sfintei Fecioare Maria.

De la Șura Mare mai faci doar foarte puțin cu mașina până la Ocna Sibiului, o destinație turistică apreciată de pasionații de călătorii în căutare de relaxare și recuperare fizică. Deseori numită „litoralul Ardealului”, stațiunea abundă în numeroase oportunități de petrecere a timpului liber: mine de sare, Lacul Verde sau Lacul Gemenilor sunt doar câteva exemple la îndemână. Săpăturile arheologice din epoca medievală au condus la descoperirea lacurilor Sfântul Ioan, Ocnița și Brâncoveanu.

Tot în Ocna Sibiului mai poți vizita Biserica Cetate Reformată, o bazilică romană la origine, construită din piatră și cărămidă, Muzeul sării, amenajat în clădirea Școlii de sus, ce prezintă o incursiune în istoria exploatării sării și a balneației, Lacul fără fund, un monument al naturii cu cel mai puternic fenomen de heliotermie.


 

Valea Viilor – Biertan – Sighișoara

Undeva în inima țării, ferit de tehnologii moderne și priviri curioase, se ascunde Satul Valea Viilor, un așezământ în care parcă timpul a stat pe loc. Clădit în jurul bisericii din sat, Valea Viilor este un rival de temut pentru destinații turistice din preajma Sibiului deja consacrate, cum ar fi Viscri și Saschiz. Biserica fortificată din Valea Viilor are 4 turnuri care stau încă în picioare și ziduri destul de înalte cu crenel.

În afară de peisajele naturale de-a dreptul răpitoare pe care le poți admira în plimbările pe străduțele din sat, în Valea Viilor te mai poți răsfăța cu o vizită la muzeul de la intrarea în biserica fortificată, cu un scurt popas la Biserica Ortodoxă ce poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, cu câteva ore petrecute în casa memorială a compozitorului Marțian Negrea sau cu câteva momente de reculegere în fața monumentului eroilor.

Biserica fortificată de la Biertan este următorul popas de pe listă. Aflată la 10 km pe drumul principal care unește Mediaș de Sighișoara, această biserică fortificată face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, și pe bună dreptate. Este dotată cu 3 rânduri de ziduri concentrice apărate de turnuri și bastioane, de ușa Sacristiei sau tezaurului, cu o încuietoare ce are 15 zăvoare ce acționează simultan. Ansamblul fortificat se mândrește cu un Turn cu ceas, Turn cu clopot, Turnul Primăriei, Turnul catolic și Turnurile porții. Altarul de la Biertan este cel mai mare altar poliptic din cele 4 mai importante din Transilvania. Acesta a fost construit de maeștri iscusiți din Nurnberg și Viena, între 1483-1513, și prezintă 28 de picturi uimitoare cu scene din viața Fecioarei Maria, a lui Iisus Hristos, a botezului și răstignirii Sale, etc. Dacă ești pasionat de religie și istorie, deopotrivă, cetatea Biertan va fi pe placul tău, fără dubii!


 
Iar cum Sighișoara nu este deloc departe, poți da o fugă până la cetate, singura din lume care încă mai este locuită. Cetatea Sighișoara a fost înființată în secolul al XII-lea de către sașii stabiliți aici. Aceasta a beneficiat de un sistem de apărare bine pus la punct, ce i-a asigurat titlul de „cea mai greu de cucerit cetate din Transilvania”. Din cele 14 turnuri originale, 9 mai stau încă în picioare. Este vorba de: Turnul Cizmarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Croitorilor, Turnul cu Ceas, Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cositorarilor și Turnul Tăbăcarilor. Cel mai înalt dintre acestea – măsoară 64 de metri – este Turnul cu Ceas, pe care te invităm să nu-l ratezi.

Porumbacu de Sus (Castelul de lut Valea Zânelor) – Cârța – Cârțișoara

La 35 de km de Sibiu, în satul numit Porumbacu de Sus, imaginația și talentul unor oameni au adus la viață o serie de căsuțe care par desprinse din basmele românești. Înconjurate de un pârâu și munți, Castelul de lut Valea Zânelor a devenit o atracție de top din România, indiferent de anotimp. Fiecare din cele 10 camere are o intrare exterioară individuală și beneficiază de panorame incredibile cu Munții Făgăraș și râul Porumbacu. Acoperișul căsuțelor este inspirat din culmile munților, iar designul acestora se aliniază perfect cu natura vie din împrejurimi, creând un sanctuar de relaxare atât pentru adulți, cât și pentru familii care călătoresc împreună cu cei mici.

Sfatul nostru este să-ți petreci cea mai mare parte a zilei aici, deoarece Castelul de lut Valea Zânelor este un loc din care cu greu te vei putea desprinde. Rezervă ultimele ore ale călătoriei tale pentru vizitarea abației cisterciană de la Cârța și a localității Cârțișoara.

Mănăstirea cisterciană Cârța a fost construită pe locul unei mlaștini, mai întâi din lemn, apoi din piatră, devenind prima construcție gotică din Transilvania. Cistercienii erau reprezentanții unui ordin călugăresc catolic ivit pentru prima oară în Franța, în jurul anului 1098. Aceștia aveau obiceiul de a-și construi mănăstirile în locuri izolate și mlăștinoase, întrucât aveau un stil de viață foarte auster. Obișnuiau să muncească întreaga zi, luându-și mici pauze din 3 în 3 ore pentru a se ruga.


 
Pentru a ajunge la mănăstirea Cârța, de la intrarea în sat va trebui să o iei pe drumul principal, să faci dreapta, iar lăcașul îți va apărea în cale. Poarta cu rozetă va fi primul lucru care te va atrage la mica biserică. În curtea interioară, vei vedea un cimitir dedicat soldaților germani căzuți în septembrie 1916. Interiorul bisericii este liniștit și te invită la reflecție. Mai apoi, poți urca în clopotniță, pentru a avea și o privire de sus inedită asupra bisericii.

După ce ai explorat fiecare colțișor al abației Cârța, îndreaptă-te în grabă și spre localitatea Cârțișoara. Aici te așteaptă Muzeul Sătesc Badea Cârțan, Casa memorială „Badea Cârțan”, bisericile ortodoxe din Streza și Oprea, Mănăstirea Cârțișoara, Moara de Apă din sat și Monumentul Eroului Român.

Transfăgărășan

Drumul care șerpuiește printre Carpați și unește Transilvania cu Muntenia măsoară 151 de km, fiind construit în 4 ani, între 1970-1974. Deseori numit și „Drumul printre nori”, Transfăgărășanul atinge o altitudine de 2024 de metri, fiind al doilea după Transalpina. Este spectaculos de străbătut de la un capăt la altul cu mașina, însă dacă îți dorești să mergi la sigur către niște obiective turistice fascinante de pe Transfăgărășan, recomandările noastre sunt: Bâlea Lac – Cascada Bâlea și Lacul + Barajul Vidraru. Iar cel mai bun sfat pe care ți-l putem acorda este să-ți rezervi o zi întreagă numai pentru ele!

Bâlea Lac – Cascada Bâlea – Lacul și Barajul Vidraru

Lacul glaciar de la noi din țară este situat la o altitudine de 2040 de metri, măsoară 360 m lungime, are o suprafață de 4,6 ha și o adâncime de 11 m. Dacă vrei ca timpul tău petrecut aici să merite, poți încerca un circuit de 3 ore, cu un grad mediu de dificultate: Bâlea Lac – Curmătura Bâlii – Umărul Paltinu – Vârful Iezerul Caprei – Șaua Caprei – Lacul Capra – Șaua Capra – Bâlea Lac.


 
Situată între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, Cascada Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 de metri, aflată la peste 1200 metri altitudine. În preajma Cascadei, poți admira o vegetație deosebită, reprezentată de ferigi, salcii, mușchi și rogoz, iarbă roșioară, flămânzică sau ochii șoricelului.

Lacul și Barajul Vidraru vor încheia cum nu se poate mai frumos plimbarea ta pe Transfăgărășan. În zare, cât vezi cu ochii, se întinde lacul de acumulare format pe râul Argeș, iar barajul Vidraru impresionează prin faptul că este primul baraj de arc din țară, având o înălțime spectaculoasă de 166 de metri. Pe lac, te poți plimba cu vapoare sau cu hidrobicicleta, poți porni într-o croazieră sau poți închiria bărci cu vâsle pentru activități relaxante, cum ar fi pescuitul. Dacă ești o fire curajoasă, poți încerca să faci și bungee jumping de pe barajul Vidraru. Cu siguranță va fi o experiență unică!

Transalpina

Și dacă tot am vorbit de drumuri care ating cerul, îți poți rezerva o excursie de o zi în preajma Sibiului numai pentru a traversa Transalpina, cea mai înaltă șosea din țară, care străbate munții Parâng și se leagă Ardealul de Oltenia. Și acest drum spectaculos abundă în obiective turistice impresionante, iar cele pe care noi ți le recomandăm sunt: Valea Frumoasei, Lacul Oașa, Cheile Oltețului, Mănăstirea Polovragi. Crede-ne pe cuvânt, sunt suficient de atrăgătoare încât să te rețină captivat o întreagă zi!


 

Gânduri de încheiere

Sperăm că ideile noastre de excursii de o zi în Sibiu ți-au deschis pofta de aventură, căci după cum poți deduce și singur, atracțiile turistice din inima țării sunt pe cât de numeroase, pe atât de palpitante. Pune în bagaj, pe lângă lucrurile esențiale, multă voie bună și sete de drumeție prin natură. Sibiul va răspunde cu plăcere nevoilor tale de călătorie. În privința cazării, ne-am bucura să te avem ca oaspete la ibis Sibiu, hotelul tău aproape de cele mai importante instituții și obiective turistice din orașul-bijuterie al Transilvaniei!