Descoperă România: idei de excursii de o zi în Constanța

Constanța este un oraș plin de viață, situat pe coasta Mării Negre, și un „hot spot” pe harta românească atunci când vine vorba de stațiuni pe litoral aflate în prelungirea plajelor cu nisip fin. În sezonul estival, orașul-bijuterie de la malul mării este intens vizitat de mii de români sau turiști veniți din alte țări doar pentru a se bucura de briza proaspătă, plajele întinse și lacurile naturale cu proprietăți vindecătoare formate în această zonă.

Dacă ești îndrăgostit de mare sau pur și simplu cauți destinația ideală pentru un weekend palpitant, Constanța este orașul spre care te sfătuim să te îndrepți. Oportunitățile de cazare în Constanța sunt numeroase, însă nimic nu se compară cu siguranța și confortul unui hotel, mai ales dacă este unul amplasat la doi pași de mare.

ibis Constanța este hotelul tău cu vedere la mare și la 2 minute distanță de plaja Modern, cunoscută și sub numele de „plaja Neversea”, datorită festivalului de muzică extrem de îndrăgit care are loc în fiecare vară aici. Un hotel de 3 stele din Constanța care are un raport echilibrat preț-facilități, la ibis ai o mulțime de camere de la balconul cărora poți sta la povești cu marea în orice moment al zilei. Dotat cu un restaurant cu specific internațional în incintă, o terasă de vară cu vedere la mare, parcare privată, lobby bar deschis 24/24h, 5 săli de conferință și un business corner, hotelul ibis Constanța este alegerea de cazare sigură și satisfăcătoare din punct de vedere al bugetului, atât pentru un sejur scurt, cât și îndelungat la mare.

În plus, este situat în apropierea unora dintre cele mai importante atracții turistice din Constanța, pe lângă rapiditatea cu care ajungi pe plajă. Dacă plănuiești ca următorul city break la mare să fie unul de neuitat, iată câteva idei de excursii de care poți avea parte într-o singură zi, în orașul Constanța, dar și în împrejurimi.

Atracții turistice din Constanța, aproape de hotelul ibis

Plaja Modern / Plaja Neversea

Orientată spre est, cu o întindere de 6 km, plaja Modern este amenajată cu terase, restaurante și puncte de agrement care te îmbie la relaxare și odihnă. Răsăturile de soare se văd nemaipomenit de aici, plaja are nisip fin, iar intrarea în mare este lină, perfectă atât pentru tineri și adulți, cât și pentru copii.

Portul Turistic Tomis

De pe plaja Modern, ajungi foarte repede la Portul Turistic Tomis, locul în care se odihnesc numeroase ambarcațiuni cu vele și yachturi luxoase. Malul apei este împodobit cu terase și restaurante cu specific pescăresc, al căror miros nemaipomenit se împletește de minune mirosul Mării Negre.

Faleza Cazino Constanța

Rămâi în apropiere și plimbă-te puțin și pe faleza ce duce către un vestigiu vechi al orașului Constanța: Cazinoul ce străjuiește malul mării, învăluit în tăcere și istorie. Văzut de la distanță, clădirea impune și astăzi un respect și o eleganță aparte, un farmec istoric ce merită surprins în cât mai multe fotografii și selfie-uri.

Farul Genovez

Faleza constănțeană se mândrește și cu acest reper istoric bătrân, care a călăuzit mii de marinari cu ajutorul luminii sale albe, care obișnuia să se înalțe la peste 21 de metri deasupra mării și putea fi zărit de la circa 5 km în larg.

Acvariu Constanța

Așezat în fața Cazinoului, Acvariul din Constanța adună împreună expoziții uimitoare de faună și floră acvatică sau pe teme ce țin de biologie, pescuit marin și ecologie acvatică. Poți vizita cele 3 secții ale sale: Marina, Dulcicola și Pești Exotici.

Secția Marina adăpostește specii de nevertebrate și pești care se găsesc în Marea Neagră, dar și viețuitoare care migrează din Marea Mediterană. După cum îi sugerează și numele, secția Dulcicola reunește specii de nevertebrate și pești de apă dulce, întâlnite în lacurile și bălțile de pe litoralul românesc sau în apele Deltei Dunării. Însă cea care te va încânta peste măsură este secția Pești Exotici, unde vei putea admira specii de peștișori care aparțin unor variate ecosisteme dulcicole din zonele tropicale și subtropicale.

Parcul Carol I

În periplul tău prin Constanța, vei avea nevoie și de câteva guri de aer proaspăt, de care te poți bucura într-o plimbare prin frumosul parc Carol I.

Marea Moschee din Constanța

După aceea, îndreaptă-ți pașii spre Marea Moschee, situată în Piața Ovidiu, unul dintre cele mai superbe monumente arhitectonice de la noi din țară. Frumos locaș de cult musulman atrage în continuare mii de turiști dornici să vadă afle câte puțin din tainele unei religii cu care nu suntem prea familiarizați.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie

Pe itinerariul tău pontic ar trebui să se afle și acest muzeu care se mândrește cu un patrimoniu bogat, de peste 430.000 de obiecte a căror origini conturează un profil fascinant al perioadei paleolitice, dar și al epocii moderne.

 

Muzeul Marinei Române

Evoluția marinei militare și civile din țara noastră nu este nicicând mai bine surprinză decât în cadrul acestui muzeu care a fost inaugurat oficial pe 3 august 1969.

Muzeul de Artă Populară

Și dacă tot am ajuns la capitolul muzee, ce ar fi să dai o fugă și până la Muzeul de Artă Populară, aflat la intersecția bulevardului Tomis cu strada Traian? Aici poți admira exponate care întregesc povestea culturii folclorice din diferite regiuni ale României.

Parcul Teatrului

Retrage-te apoi în Parcul Teatrului, pentru a-ți da timp să asimilezi toată frumusețea culturală a orașului de pe malul mării.

Excursii de o zi în împrejurimile Constanței – atracții turistice dobrogene

Și totuși, dacă timpul îți permite, rezervă-ți o zi pentru a explora și împrejurimile județului Constanța, dintr-un motiv foarte simplu: Dobrogea este tărâmul cetăților istorice care-ți taie respirația, a cramelor cu cel mai bun vin dobrogean și a unor atracții turistice pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată în viață. Citește în continuare și află de ce!

Turul cetăților antice din Dobrogea

Cetatea Tomis

Cu mai bine de 2500 de ani în urmă, pe locul orașului Constanța, negustorii și navigatorii greci din orașul Milet au întemeiat o așezare. Pe la mijlocul secolului I, orașul-cetate a cunoscut o înflorire spectaculoasă. Rămășițele vechii civilizații pot fi observate și astăzi, în oraș, la tot pasul. Resturile zidului roman care închidea cetatea Tomisului la nord-vest și ruinele porților de nord și vest, care marcau ieșirea din cetate, sunt un bun exemplu în acest sens.

Cetatea Histria

Pe malul lacului Sinoe, în satul Istria, comuna Istria de azi, navigatorii și negustorii greci au întemeiat orașul Histria la mijlocul secolului al VII-lea î.e.n, care a prosperat timp de 8 secole. Cunoscută drept cea mai veche așezare urbană din țara noastră, cetatea Histria a fost scoasă la iveală în 1914, datorită săpăturilor marelui arheolog și istoric Vasile Pârvan.

 

Cetatea Enisala

Dacă pașii te îndreaptă către Tulcea, cetatea Enisala, ultima cetate genoveză și cea mai bine conservată, este atracția turistică obligatorie de bifat pe lista ta cu locuri de vizitat. Situată pe un deal calcaros între lacurile Razim și Babadag, se spune că din cetatea Enisala se pot vedea cele mai frumoase răsărituri și apusuri din zona Dobrogei.

Cetatea Halmyris

Hamlyris este o cetate romană și romano-bizantină care se găsește în localitata Murighiol din județul Tulcea. În apropierea cetății se găsește o necropolă getică, mărturie a ocupării încă din perioada preromană. Halmyris are 15 turnuri și un val de apărare, iar lângă aceasta poți observa și o așezare civilă de epocă romană. În cripta basilicii din Halmyris au fost descoperite moaște ale unora dintre cei mai vechi martiri creștini atestați în Astion, Epictet și Dobrogea.

Drumul vinului prin Dobrogea – Crame dobrogene renumite

Ținutul vinurilor dobrogene are cu ce să te încânte. Podgoriile Dobrogei sunt apreciate pentru soiurile parfumate de struguri și vinuri selecte, realizate din acestea.

Iată un top al celor mai frumoase crame din Dobrogea:

  1. Crama Murfatlar

Podgoria Murfatlar se întinde pe circa 3.000 de hectare, iar din portofoliul acesteia fac parte vinuri roșii, vinuri albe, vinuri roze, vinuri dulci, vinuri demi-dulci, vinuri demi-seci, vinuri seci și vinuri licoroase, acoperind în întregime preferințele consumatorilor. Sticlele de vin stivuite pe rafturi conțin arome fine, delicate, proaspete, dar și altele mai grele, mai puternice, mai pline de personalitate. Poți vizita și Muzeul Vinului și al Viei de pe domeniul Murfatlar, unde poți admira exponate specifice domeniului viticol din sud-estul țării.

     

  1. Crama Histria

În viile cramei Histria, strugurii se culeg manual, se sortează și se storc în teasc tot la fel. De aici, poți admira pe săturate un apus de soare blând, poți atinge ciorchinii de struguri și asculta sunetul naturii, la unison cu cel al valurilor mării.

  1. Crama Măcin

Crama Măcin s-a înființat în anul 2002 și deține circa 300 de hectare de viță de vie. A reușit să păstreze pe harta vinului românesc, de-a lungul anilor, tradiții frumoase. În fiecare vin degustat din Crama Măcin simți pasiunea și interesul producătorului de a-ți rezerva o experiență senzorială de neuitat.

  1. Crama Darie

În apropierea orașului Hârșova, pe circa 29 de hectare de viță de vie, Crama Darie se înalță falnică și grațioasă. Strugurii sunt cultivați și îngrijiți așa cum se cuvinte, pe pământ românesc ce beneficiază de privilegiile unei poziții geografice excelente. Vinurile din Crama Darie surprind cu o prospețime deosebită, o aciditate echilibrată, arome florale, tărie alcoolică elegantă și culori nemaipomenite.

Alte crame dobrogene care îți pot oferi o experiență de degustare inedită sunt: Crama Bogdan, Crama Viișoara, Crama Rasova, Crama Trantu, Crama Adamclisi, Crama Hamangia.

Alte atracții turistice importante din Dobrogea

Techirghiol

Stațiunea balneoclimaterică Techirghiol, situată în apropiere de Eforie Nord, pe malul lacului cu același nume, abundă în ape minerale curative, renumite pentru eficiența lor în ameliorarea diferitelor afecțiuni ale pielii, a reumatismului, a anemiei, a spondilozei, a hipotiroidei, a rahitismului, a alergiilor, etc. Pe lângă beneficiile în planul sănătății, Techirghiol contribuie și la menținerea unei bunăstări mintale excelente.

Insula Ovidiu

Aceasta este situată pe lacul Siutghiol, are aproape 26.000 de metri pătrați, iar jumătate dintre aceștia au fost amenajați în scop turistic. Pe Insula Ovidiu, poți lua masa la un restaurant, poți servi băuturi răcoritoare pe terasă, sau poți face plimbări în minigrădina zoologică de acolo. Copiii au și ei rezervate spații de joacă ce-i vor ține ocupați și încântați peste măsură.

Limanul Siutghiol

Limanul Siutghiol saul Lacul Mamaia oferă prilejuri inedite de distracție: ski nautic, yachting sau plimbări cu barca pe apele lacului alimentat cu izvoare dulci pentru împrospătare. De aici, poți face o plimbare cu vaporașul spre Insula Ovidiu. Un fapt uimitor referitor la acest lac este că în octombrie 2012, pe fundul apei au fost găsite 2 hidroavioane din Al Doilea Război Mondial.

 

Biserica Îngropată din Istria

Comuna Istria, amplasată la 55 de km de Constanța, este casa Bisericii Îngropate, un locaș de cult cu istorie interesantă. Această biserică a fost populată de civilizații antice, precum grecii, romanii, turcii și bulgarii. Este o construcție unică în țara noastră din punct de vedere al arhitecturii folosite. Turcii au scufundat biserica la aproape un metru în pământ, lăsând-o fără turle și nepictată atât la exterior, cât și în interior. Ei au încercat să ascundă faptul că în această zonă se aflau creștini.

Rezervația Naturală Munții Măcinului

Dacă ești pasionat de natură și mișcare în aer liber, îți va prinde bine o vizită la Rezervația Muncii Măcinului, unde vei putea admira un habitat unic în lume: Pădurea de fag dobrogeană. Fiind cei mai vechi munți din țară, Munții Măcinului reprezintă un obiectiv turistic unic în țară, ce oferă peisaje de vis, în prezența unui climat cu influențe mediteraneene.

Acesta este un paradis al biodiversității care întrunește peste 1770 de specii de plante, 181 specii de păsări, 47 specii de mamifere, 1436 specii de insecte, 11 specii de reptile și 7 specii de amfibieni.

Peștera Sfântului Andrei

Este o mănăstire aflată în localitatea Ion Corvin, din județul Constanța. Se spune că aici ar fi trăit Sfântul Apostol Andrei. Uitată în timpul supremației otomane, peștera a fost redescoperită în 1943, de către preotul Constantin Lembrău și avocatul Ion Dinu. După 1944, s-a construit o turlă și un zid de protecție în jurul acesteia. Cu toate acestea, regimul comunist a lăsat edificiul în paragină. Lucrările de dezvoltare s-au reluat după 1989, moment din care peștera a revenit în atenția publică. În prezent, în pronaosul bisericii din peșteră se găsește patul care i-ar fi servit ca loc de odihnă Apostolului Andrei, scobit în piatră.

Plajele virgine Corbu și Vadu

La 35 de km nord de orașul Constanța se află una dintre cele mai frumoase și sălbatice plaje din România – plaja Corbu, cu un nisip fin mai alb decât pe multe alte stațiuni românești cunoscute, și apele mării mai curate. Mai la nord de Corbu vei descoperi și plaja Vadu, în drumul căreia îți va ieși în cale și Rezervația Biosferei Deltei Dunării. Ambele plaje sunt neamenajate, iar localitățile limitrofe nu au statut de stațiune, prin urmare, frumusețea lor rămâne sălbatică și nealterată de investitori.

Gânduri de încheiere

 
Orașul-bijuterie de la malul Mării Negre este prea complex pentru a putea fi descris într-un singur articol. Găsești și mai multă inspirație pentru aventuri cu iz dobrogean în acest articol.