Cum rezervi camera de hotel: direct sau booking prin intermediul site-urilor de specialitate?

I. Informații generale

Planificarea unei vacanțe necesită multă atenție și concentrare din partea ta, însă dacă ai clară în minte destinația, îți va fi din ce în ce mai ușor să conturezi profilul unei escapade de neuitat. La mare sau la munte, într-o țară străină sau pe o insulă exotică, indiferent de alegerea ta, ai nevoie de o cazare sigură și confortabilă.

Dacă te-ai blocat la capitolul rezervare hotel, suntem aici să te ghidăm, pas cu pas, spre opțiunea care ți se potrivește cel mai bine, atât din punct de vedere financiar, cât și emoțional. Cazarea la hotel este de departe o variantă ideală atunci când călătorești, fie în interes de afaceri, fie pentru relaxare. Hotelurile îți oferă siguranța și confortul de care ai nevoie atunci când te aventurezi către o nouă destinație, prin urmare, reprezintă o opțiune sigură de cazare.

Dar găsirea unui hotel bun și efectuarea unei rezervări pot fi activități stresante, mai ales dacă le-ai lăsat pe ultimul moment. Fiindcă ne dorim să nu pierzi nimic din vedere atunci când îți alegi camera de hotel, astăzi îți propunem să descoperi ce tip de rezervare este mai sigură: direct, booking prin intermediul site-urilor de specialitate sau prin agențiile de turism?

Există o serie de lucruri pe care este bine să le iei în considerare înainte, dar și după efectuarea unei rezervări. Descoperă-le în cele ce urmează!

II. Ce trebuie să știi înainte de a rezerva camera de hotel

Știi deja cu câte persoane pleci în călătorie, ce tip de cameră se potrivește nevoilor tale/voastre, și ai o idee clară despre ce facilități ar trebui să-ți poată oferi hotelul la care urmează să te cazezi și cât de aproape sau departe de zonele tale de interes ar fi indicat să se situeze acesta.

Acum este momentul indicat să te informezi cu privire la alte chestiuni la fel de importante, cum ar fi reputația hotelului, costurile cazării, politica de anulare a rezervării, despăgubiri etc.

De asemenea, este bine să decizi și cum vrei să-ți rezervi camera de hotel: direct, booking prin intermediul site-urilor de specialitate sau printr-o agenție de turism?

Înainte de a lua o hotărâre, îți propunem să parcurgi acești pași:

1. Informează-te online

Cea mai rapidă modalitate de a căuta hoteluri este online. Așa poți obține informații referitoare la zilele de călătorie alese de tine, costul per noapte, ce facilități sunt incluse în ofertă, unde este amplasat hotelul și părerile altor persoane care s-au cazat acolo.

Poți sorta ofertele de cazare în funcție de preț, în ordine crescătoare, te poți orienta pe hartă în privința localizării hotelului și a distanței sau apropierii față de obiectivele turistice pe care plănuiești să le vizitezi.

2. Citește politica de anulare a rezervării

Politica de anulare a rezervării camerei de hotel îți specifică toate condițiile și penalizările care îți pot fi aplicate de către hotel în situația în care soliciți anularea rezervării. Politica de modificare a rezervării îți prezintă condițiile și penalizările care-ți pot fi impuse dacă vrei să schimbi ziua sau perioada rezervării efectuate.

Este important să le parcurgi pe ambele înainte de a face rezervări de camere hoteliere, întrucât condițiile diferă de la o unitate de cazare la alta. De exemplu, există un număr specific de zile în care poți anula sau modifica o rezervare, fără a suporta penalități. În alte unități hoteliere, există o taxă pe care trebuie să o achiți pentru a-ți putea anula sau modifica rezervarea.

Atunci când vrei să anulezi o rezervare, este necesar să faci o cerere către hotelul respectiv, în care să oferi cât mai multe informații: datele tale identitare și de contact, numărul rezervării, data acesteia. Descrie motivul pentru care dorești anularea sau modificarea în termeni clari, preciși, fără a te pierde în detalii.

3. Citește recenziile

Întotdeauna aruncă o privire și la comentariile sau recenziile afișate pe site-urile de booking sau pe paginile hotelurilor de care ești interesat. Experiențele altor persoane care s-au cazat în acele hoteluri valorează uneori mai mult decât informațiile pe care le poți obține din articole sau de la personalul hotelier.

Caută în recenzii detalii despre nivelul de curățenie din hotel, serviciile și facilitățile oferite, interacțiunea cu personalul și promptitudinea cu care angajații au răspuns nevoilor oaspeților. Toate aceste lucruri influențează calitatea șederii tale în hotelul respectiv și experiența de călătorie pe care urmează să o ai.

4. Nu accepta imediat o ofertă care pare suspect de profitabilă

Atunci când intri pe site-uri de booking de specialitate, există șansa de a da peste oferte irezistibile: camere de hotel luxoase, la prețuri de vis, o listă impecabilă de servicii, facilități desprinse din filme și așa mai departe.

Sfatul nostru este să nu te grăbești să accepți ofertele care par suspect de profitabile pentru bugetul pe care ai de gând să-l aloci cazării pentru următoarea ta vacanță. Clauze ascunse pot ieși la suprafață imediat ce ai cumpărat oferta. Analizează rațional fiecare serviciu și facilitate pusă pe tavă și încearcă să nu te lași dus de val atunci când faci rezervări pentru o cameră de hotel.

5. Localizează hotelul

Verifică locația hotelului cu ajutorul hărților online. Analizează cât de aproape sau departe este amplasat față de punctele tale de interes, caută să fie situat în apropierea mijloacelor de transport în comun și să aibă câteva restaurante sau baruri în preajmă, dacă nu chiar în incinta sa. Locația unui hotel este un factor important de luat în considerare, pentru a-ți asigura o vacanță lipsită de griji.

6. Sună înainte la hotelul ales pentru a te informa de la o sursă sigură

Chiar dacă din online totul pare să strălucească în legătură cu hotelul pe care ai pus ochii, sfatul nostru este să suni și la recepție pentru a primi informații dintr-o sursă mai sigură, și anume de la personalul hotelier. Acestuia îi poți adresa toate curiozitățile, nelămuririle sau întrebările tale referitoare la ofertele de cazare, facilitățile și serviciile incluse.

7. Pentru destinațiile exotice sau izolate, contactează un agent de turism

Dacă următoarea ta vacanță are ca destinație o insulă exotică sau izolată de un continent, îți recomandăm să iei legătura cu un agent de turism care să-ți poată oferi mai multe detalii cu privire la ce hoteluri și condiții se regăsesc în micul paradis pe care plănuiești să-l vizitezi. Agentul de turism te poate sfătui cu privire la care este cel mai potrivit moment din lună/an pentru a face rezervarea și îți poate oferi informații obiective referitoare la hotelurile din zonă, cultura și stilul de viață din respectiva destinație.

III. Alte informații importante despre rezervarea la hotel

Desigur, acestea nu sunt singurele lucruri la care trebuie să fii atent atunci când rezervi o cameră de hotel.

1.Verifică valoarea depozitului hotelier

Contractul de depozit încheiat între tine din poziția de client și hotelier (persoana care oferă serviciile de cazare) reglementează drepturile și obligațiile referitoare la bunurile aduse de client în hotel. În baza acestui contract, hotelierul este responsabil pentru prejudiciul cauzat de furtul, distrugerea sau deteriorarea bunurilor pe care tu le aduci în hotel.

2. Asigură-te că hotelul ales răspunde tuturor nevoilor tale

Atunci când faci o rezervare la hotel, asigură-te că iei în considerare toate detaliile menite să-ți sporească pe cât de mult posibil confortul în perioada cazării. De exemplu, dacă zgomotul te deranjează, cere să ți se ofere o cameră amplasată mai departe de lifturi sau care nu are balcon la stradă. Comunică foarte clar dacă ai astfel de preferințe, pentru ca acestea să-ți poată fi îndeplinite pe măsura așteptărilor tale.

3. Plătește cu un card de credit

Este recomandat să plătești rezervarea camerei de hotel cu un card de credit și nu un card de debit, deoarece prima variantă îți oferă mai multă protecție financiară în caz de fraudă. Dacă este detectată o tranzacție frauduloasă, vei pierde o sumă mai mică de bani dacă folosești un card de credit, în plus, instituția bancară va acoperi cheltuielile lipsă și va încerca să descopere vinovatul. Cu un card de debit, vei fi nevoit să acoperi singur suma de bani sustrasă.

4. Confirmă rezervarea

Cu câteva zile înainte de a sosi la hotel, sună la recepția acestuia și verifică dacă au procesat rezervarea ta și dacă au îndeplinit toate solicitările tale (camera amplasată departe de potențiale surse de zgomot, spre exemplu).

5. Obține confirmarea scrisă pe email din partea hotelului sau prin intermediul platformei de rezervări

Cere să ai confirmarea rezervării pe email. Aproape toate hotelurile sau platformele de booking ar trebui să-ți trimită un email de confirmare a rezervării, a cărei copie este bine să o ai asupra ta în momentul cazării efective.

IV. Cum este mai avantajos să-ți rezervi camera de hotel

Există 3 modalități principale prin care îți poți rezerva o cameră de hotel: rezervare directă, rezervare prin intermediul unei platforme de booking și rezervare prin intermediul unei agenții de turism. Fiecare dintre acestea vine la pachet cu o serie de avantaje pe care ți le vom prezenta în continuare, astfel încât tu să iei cea mai potrivită decizie pentru tine.

1. Avantaje rezervare direct pe site-urile hotelurilor

Tarife mai convenabile. Întotdeauna, atunci când alegi să rezervi o cameră direct prin intermediul site-ului hotelului, așteaptă-te să primești o ofertă de cazare foarte convenabilă.

În plus, pe site-urile hotelurilor, dacă fac parte din lanțuri mari, ai ocazia de a accesa carduri de fidelitate, care oferă reduceri de preț suplimentare, dar și alte oferte și facilități ”ale casei” și mai multe opțiuni de tarifare, în funcție de serviciile pe care ți le dorești.

De asemenea, ai oricând opțiunea de a suna la recepție pentru a cere detalii în plus sau pentru a-ți exprima nelămuririle atunci când optezi pentru o rezervare online direct pe site-ul hotelului. Astfel, hotelul își asumă răspunderea în mod direct pentru procesul de rezervare și calitatea serviciilor oferite.

În concluzie, rezervarea camerei direct pe site-urile hotelurilor îți oferă cele mai multe avantaje: cel mai convenabil preț, facilități în plus, flexibilitate, siguranță.

2. Avantaje rezervare prin platforma de booking

Rapiditatea efectuării rezervării. Platformele de booking cresc în număr de la un an la altul, cu scopul de a ușura posibilitatea efectuării unei rezervări milioanelor de turiști a căror sete de călătorie nu poate fi stăpânită decât planificând următoarea călătorie. Avantajul rezervărilor prin intermediul platformelor de booking este accelerarea procesului de rezervare, pașii pe care trebuie să îi faci fiind user friendly și foarte ușor de parcurs.

Efectuând o rezervare prin platformele de booking, ai posibilitatea de a face comparații între oferte de cazare de la hoteluri diferite. Însă reversul medaliei este că platformele de booking te pot face să te hotărăști asupra unei camere mult mai rapid decât ar trebui, prin mesajele de tipul ”A mai rămas o singură cameră” sau ”5 alte persoane se uită la această cameră acum”, iar uneori decizia se dovedește a nu fi cea mai bună.

Platformele de booking online îți oferă aceleași informații ca și agenția de turism, înainte de efectuarea rezervării. Iată câteva dintre acestea:

 • caracteristici principale: număr de stele al hotelului, facilitățile pe care le oferă, tipurile de camere disponibile;
 • identitatea operatorului platformei de booking, inclusiv denumirea, numărul de telefon, fax, adresa de email, adresa poștală;
 • identitatea hotelului și adresa poștală a acestuia;
 • prețul total pentru rezervare, în care sunt incluse și taxele aferente;
 • ce modalități de plată ai la dispoziție și care este procedura de soluționare a reclamațiilor;
 • perioada rezervării;
 • dacă sunt necesare anumite avansuri.

3. Avantaje rezervare prin agenția de turism

Siguranță și servicii de consultanță. Principalul avantaj al rezervării prin agenția de turism constă în siguranța pe care ți-o oferă. Practic, agentul de turism te va asista ori de câte ori vei întâmpina probleme la destinație. În plus, îți poate pune la dispoziție unele servicii de tipul shuttle-bus către hotel sau să îți faciliteze întâlnirea cu un ghid local.

De asemenea, faptul că ai ocazia de a vorbi direct cu o persoană care se va ocupa de procesul rezervării tale îți dă un plus de încredere. Acest angajat are obligația de a-ți oferi mai întâi câteva informații importante, complete, pe care ți le va prezenta într-un mod lizibil, vizibil și ușor de înțeles.

Iată ce informații ar trebui să primești în scris sau prin email de la agentul de turism:

 • numărul de stele al hotelului, ce tip de camere are la dispoziție, facilitățile și serviciile oferite;
 • identitatea agenției de turism, inclusiv denumirea acesteia, adresa poștală, adresa de email, numărul de telefon, fax;
 • identitatea hotelului, inclusiv adresa poștală a acestuia;
 • prețul total al rezervării, în care sunt incluse și taxele;
 • ce modalități de plată există și asigurarea accesului la serviciu;
 • durata rezervării tale;
 • ce despăgubiri se aplică și prin ce procedură se acordă acestea, în cazul în care nivelul de calitate convenit nu este îndeplinit;
 • opțiunea de a alege să incluzi sau nu datele tale cu caracter personal în baza de date a agenției de turism.

Pe lângă toate aceste informații, agentul de turism este dator să îți răspundă la orice întrebări suplimentare ai avea, astfel încât să ai un tablou cât mai complet al destinației tale de călătorie.

V. Anularea rezervării

Din nefericire, planurile de vacanță nu merg întotdeauna așa cum ne-am fi așteptat, prin urmare, există posibilitatea să fii nevoit să-ți anulezi rezervarea camerei de hotel. Dacă ajungi în acest punct (noi sperăm să nu fie cazul, dar ne facem datoria de a te informa), este important să reții acest aspect: chiar dacă ai ales să-ți rezervi camera de hotel direct, prin intermediul unei platforme de booking sau cu ajutorul unei agenții de turism, politica de anulare a rezervării diferă de la un hotel la altul.

Există hoteluri care-ți pun la dispoziție un anumit număr de zile în care poți anula o rezervare, fără a fi nevoit să plătești pentru asta. Dar există și hoteluri care nu-ți oferă posibilitatea de a anula rezervarea deja făcută, pentru că pot avea un tarif mai special.

Penalitățile pe care le poți plăti pentru anularea unei rezervări variază, de asemenea, de la câteva procente din tariful deja plătit, până la suma totală a rezervării.

În cazul în care este vorba despre calamități naturale, conflicte majore sau alte obstacole de forță majoră, hotelurile obișnuiesc să-ți anuleze rezervarea fără niciun fel de problemă, restituindu-ți toți banii.

În cazul în care ceva a intervenit sau pur și simplu te-ai răzgândit în privința rezervării tale, cel mai indicat este să formulezi o cerere către agenția de turism, platforma de booking și/sau hotel. Cererea ar trebui să conțină informații relevante cu privire la tine, rezervare și data acesteia.

Atașează cererii tale și confirmarea rezervării pe care ai primit-o de la agenția de turism, platforma de booking sau hotel. Exprimă-ți dorința de a anula rezervarea într-un mod politicos și obiectiv.

VI. Reclamații

Dacă în timpul șederii tale în hotel se întâmplă ceva care te nemulțumește, este bine să faci o reclamație. Calitatea serviciilor și curățenia lasă de dorit? Mâncarea servită la restaurantul din hotel nu a fost bine gătită? Conexiunea la Internet a fost slabă? Ai întâmpinat defecțiuni tehnice la electrocasnicele din cameră? Astfel de lucruri ar trebui să ajungă și la urechile personalului hotelier.

Adresează reclamația atât hotelului, cât și intermediarului prin care ți-ai rezervat camera: platforma de booking sau agenția de turism. Reclamația trebuie să conțină toate datele tale de contact – nume, prenume, număr de telefon, adresă de email – precum și datele rezervării. În mod obișnuit, hotelul ia măsuri pentru a remedia problemele care ți-au creat disconfort pe parcursul cazării tale.

VII. Cum rezervi camera de hotel

În ziua de azi, este mai simplu ca niciodată să faci rezervări la hotelurile de care ești interesat, întrucât ai numeroase opțiuni la dispoziție. În cele ce urmează, îți vom detalia pașii pe care îi poți parcurge atunci când vrei să-ți rezervi o cameră de hotel, în funcție de modalitatea aleasă: direct, prin intermediul unei platforme de booking sau printr-o agenție de turism.

1. Cum rezervi o cameră direct la hotel

Luând direct legătura cu hotelul în care vrei să te cazezi este cea mai ușoară modalitate de a-ți rezerva o cameră potrivită nevoilor tale pentru următoarea vacanță. Intră pe site-ul oficial al hotelului și efectuează o rezervare online completând formularul dedicat din meniu. Va trebui să oferi informații referitoare la identitatea ta, să alegi modalitatea de plată și să precizezi durata rezervării tale, precum și specificațiile referitoare la cameră.

La fel de ușor poți apela direct numărul afișat pe site în secțiunea de contact. Vei fi întâmpinat de către un angajat de la recepția hotelului, care va prelua de la tine toate informațiile necesare în vederea efectuării unei rezervări. La final, vei primi pe email, în ambele cazuri, confirmarea rezervării și detaliile aferente acesteia.

2. Cum rezervi o cameră prin platforma de booking

Accesezi platforma de booking preferată și cauți oferta care se pliază pe nevoile tale. După ce o găsești, ește momentul să o achiziționezi. Optează pentru oferta dorită, iar apoi începe să completezi datele de identificare solicitate în câmpul aferent (numele tău, numărul de telefon, adresa de email, tipul de cameră, perioada șederii, ce facilități îți dorești). Apoi, selectează modalitatea de plată pe care o preferi: la sediul hotelului, plată online cu cardul sau plata prin transfer bancar. Alege în funcție de comoditate.

Mai departe, finalizează comanda și verifică-ți adresa de email pe care ar trebui să-ți sosească informațiile referitoare la rezervarea făcută și confirmarea. În acest email sunt specificate toate serviciile și facilitățile pentru care ai optat, mențiunile extra și este bine să ai confirmarea la tine atunci când ajungi la hotel.

Dacă ai optat pentru plata online, este important să verifici statusul rezervării tale. Platforma de booking transmite furnizorului de servicii plata efectuată de tine, iar acesta din urmă reconfirmă rezervarea ta, moment în care ar trebui să primești un email în care vei regăsi contractul și factura fiscală.

3. Cum rezervi o cameră prin agenția de turism

Rezervarea unei camere de hotel prin agenția de turism este o altă modalitate ușoară de a obține o cazare sigură și confortabilă. Tot ce trebuie să faci este să-i transmiți agentului de turism toate cerințele referitoare la hotel și camera în care îți dorești să stai, împreună cu toate serviciile și facilitățile la care vrei să ai acces. Agentul de turism se va ocupa de găsirea celei mai bune oferte de cazare la hotel în funcție de preferințele specificate de tine.

Gânduri de încheiere

Rezervarea unei camere de hotel reprezintă o etapă importantă din planificarea vacanțelor și călătoriilor tale, pentru care este nevoie de un simț de răspundere și implicare mare din partea ta. Dacă vrei să-ți asiguri cele mai bune condiții de cazare și un confort sporit pe perioada vacanței sau călătoriei tale, fiecare detaliu este important. Sperăm că sfaturile și informațiile pe care ți le-am prezentat în acest articol să fie cuprinzătoare și edificatoare în selectarea viitoarelor tale oferte de cazare. Și, nu uita, oricând cauți cazare la mare, la București sau la Sibiu, ai un hotel ibis pregătit pentru nevoile tale de relaxare sau de business.