Ce tip de turist ești? Află totul despre destinațiile și obiceiurile de călătorie care ți se potrivesc, în funcție de personalitatea ta turistică

Unul dintre marile privilegii pe care viața ți le oferă este ocazia de a călători și a explora locuri noi, iar pentru cei pasionați de călătorii, lista cu destinații de vis poate fi nelimitată.

Există două mari categorii de oameni care călătoresc: turiști și călători. Nu este rău sau greșit să fii în niciuna dintre aceste categorii, însă trăsăturile individuale de personalitate pe care le posedă călătorii și turiștii au puterea de a le oferi experiențe complet diferite atunci când decid să se aventureze prin lume.

I. Află care sunt principalele diferențe dintre turiști și călători:

Iată cum recunoști un turist:

  • Are un ghiozdan mare în spate, se uită îndelung pe hartă și stick-ul de selfie nu-i lipsește din echipament. Aceste lucruri îl fac să iasă mereu în evidență și să-ți dai seama de la distanță că nu este de-al locului;
  • Vede doar ceea ce a venit să vadă. Turistul are un anumit itinerariu în minte, altfel spus, își pregătește de acasă cu o listă de atracții turistice de vizitat și locuri în care să meargă, astfel încât să simtă că folosește eficient tot timpul pe care îl are la dispoziție;
  • Își împachetează doar hainele în care se simte confortabil atunci când călătorește. Vrea să se miște în voie și nu se preocupă foarte mult de impresiile pe care le lasă în ochii locuitorilor unei alte țări, deoarece el este oricum doar în vizită;
  • Este atras de magazinele cu suveniruri locale, care de obicei îl lasă fără bani. Cumpără amintiri din călătoria lui pentru întreaga familie și cei mai apropiați prieteni, pentru a aduce cu sine acasă o parte din specificul acelei țări.

Iată cum recunoști un călător:

  • Se amestecă în mulțime. Arată tot timpul de parcă ar ști perfect unde merge și chiar dacă nu știe, cel puțin încearcă să pară că așa este;
  • Face un efort să converseze cu oamenii noi pe care îi întâlnește. Asta presupune să învețe în avans câteva cuvinte în limba nativă a țării respective. Călătorul dorește să afle cât mai multe povești despre locul în care se află, de la cea mai bună și sigură sursă: localnicii;
  • Se îmbracă mai mult elegant decât confortabil. A face o bună impresie printre localnici este de mare importanță pentru un călător, întrucât dorește să respecte normele și convențiile sociale ale țării pe care o vizitează;
  • Se târguiește și caută suveniruri autentice pe care să le aducă acasă celor dragi. Asta presupune mai mult efort și cercetare, deoarece călătorul știe că doar așa poate ajunge la cele mai fascinante comori locale.   

Indiferent în care dintre cele două categorii te-ai regăsit mai mult (sau poate ești câte puțin din ambele ????), ceea ce ne unește este categoric plăcerea de a explora locuri noi, inedite.

Însă este foarte important să te cunoști bine din punct de vedere al pasiunii tale pentru călătorii. Trăsăturile personalității tale turistice te pot ajuta să-ți alegi cu succes destinații turistice pe gustul tău, astfel încât să mergi la sigur. De aceea, ne-am gândit să facem împreună o incursiune în lumea turiștilor, pentru a descoperi în câte categorii pot fi aceștia împărțiți.

II. Tipuri de turiști

Reține că nu trebuie să îndeplinești de la A la Z criteriile unei anumite categorii de turiști din cele pe care urmează să ți le prezentăm, ci poți întruni câteva trăsături din fiecare sau din mai mult de o categorie. Ceea ce contează este să înveți să te cunoști cât mai bine din punct de vedere al hobby-urilor și intereselor tale în materie de călătorii, pentru a-ți alege cu succes viitoarele destinații turistice, în funcție de preferințele și tipologiile în care te regăsești.

1. Turistul corporatist

Acest turist călătorește strict din interes de afaceri. El are nevoie de room service, prânz la o anumită oră, o conexiune stabilă la Internet via Wi-Fi, birou de lucru, adaptoare, gadget-uri ajutătoare. Turistul corporatist nu dorește neapărat să se bucure de lux, ci mai degrabă să nu se chinuie în timp ce lucrează.

city break Frankfurt

Frankfurt

Dacă lucrezi în industria ospitalieră și îți dorești să aduci la hotelul tău turiști corporatiști, cea mai bună metodă prin care poți face asta este să le oferi acces la săli de conferință. Turismul de afaceri este un sector care câștigă tot mai mult teren în ziua de azi, în industria hotelieră. Așadar, adu locul de muncă acolo unde stă în loc să-l forțezi să depindă de locuri pentru întâlniri aflate în apropierea hotelului tău. Atunci când ai facilități de business disponibile, turistul corporatist cu siguranță va lua în calcul hotelul tău.

La ibis hotels, am pregătit săli de conferință în toate locațiile din țară în care suntem prezenți: în București la ibis Palatul Parlamentului și ibis Gara de Nord, în ibis Constanța și în ibis Sibiu. Sălile de conferințe din hotelurile ibis sunt dotate ultramodern, cu acces la spații de networking și relaxare, zone sanitare, la restaurant, la locul pentru catering.

2. Turistul aventurier

Acesta călătorește în scop de agrement. A venit aici pentru relaxare în timpul zilei, plimbări în aer liber, vizitarea anumitor atracții turistice, însă când se lasă seara, interesele sale în materie de distracție se întorc la 180 de grade. Turistul aventurier va căuta localuri de noapte în care să meargă la petreceri, să danseze, să se distreze și să se simtă bine. Prin urmare, va căuta orașe din țară sau din afară cu o viață de noapte bogată, ofertantă și palpitantă.

Turismul de recreație este ramura care i se potrivește cel mai bine, întrucât este și tipul de turism cu care oamenii asociază cel mai des călătoriile: relaxarea și distracția. Turistul aventurier va opta pentru acesta deoarece diferă enorm de activitățile lui din viața de zi cu zi. Plajele, parcurile tematice și taberele s-ar putea număra printre preferințele lor în materie de relaxare și distracție.

3. Turistul educat

Scopul lui este să viziteze un loc specific, să afle mai multe despre istoria și cultura sa, iar tipul de turism care i se potrivește este turismul cultural. Acest tip de turist este educat, prin urmare, vede călătoriile ca pe o modalitate de a-și îmbogăți cunoștințele culturale generale. Vizitarea monumentelor istorice, a catedralelor, a sit-urilor arheologice vechi și a construcțiilor și arhitecturilor antice îi stârnește foarte mult interesul.

City break Roma

Roma

Turistul educat este pasionat de cultura și istoria locală a destinațiilor turistice pentru care optează. Citește ghiduri turistice, se documentează asiduu înainte de a ajunge la destinația respectivă și își alcătuiește o listă cu atracții turistice de vizitat, pentru a nu irosi timp prețios în călătoria sa.

4. Turistul romantic

Plimbări de mână în doi prin natură, cină romantică la lumina lumânărilor, declarații de dragoste în locuri special amenajate pentru celebrarea iubirii, sărutări sub un cer înstelat și clar de lună – turistul romantic vrea să aibă parte de toate acestea și chiar mai mult! Experiențele emoționale contează mai mult decât luxul și opulența unei destinații turistice, prin urmare, va alege locuri în care se simte aproape de natură, cum ar fi insule exotice sau orașe în care predomină un aer boem.

Turistul romantic vrea să se bucure de viața sălbatică, așadar, turismul în natură este răspunsul la rugăciunile lor. Ecoturismul și drumețiile prin natură, observarea faunei și florei locale, protejarea și conservarea mediului ar putea fi activități mai apropiate de sufletul său.

5. Turistul artist

El călătorește cu scopul de a descoperi opere de artă și artiști consacrați pentru capodoperele lor. Atunci când vizitează muzee sau galerii de artă, se oprește îndelung asupra fiecărui exponat în parte și citește toate informațiile afișate referitoare la acesta.

City break Florența

Florența

Ba mai mult, este dornic să împărtășească și celorlalți turiști din cunoștințele sale, să facă schimb de impresii cu aceștia și chiar să converseze în profunzime cu ghizii turistici. Pictori, sculptori, stil, tehnică, design, culori, artă vizuală, artă stradală, iată numai câteva dintre cuvintele-cheie după care se ghidează turistul pasionat de artă în alegerea destinațiilor sale de călătorie.

6. Turistul dependent de adrenalină

Este mereu pe picior de plecare, nu obosește niciodată indiferent la câte activități ia parte și nu spune niciodată „Nu” unei noi experiențe palpitante. Ai ghicit, este turistul dependent de adrenalină, iar acestea sunt trăsăturile de personalitate care-l diferențiază de turistul aventurier sau cel care călătorește în scop de agrement.

Energia lui debordantă îl îndreaptă deseori către destinații exotice, în care poate experimenta o plajă largă de activități: mersul la ski, înotul, parașutismul, cățăratul pe munte, cursele cu mașini, iată câteva exemple care-i fac inima să bată mai tare. Turismul sportiv este ramura care i se potrivește cel mai bine, așadar, turistul dependent de adrenalină țintește să meargă în destinații în care poate experimenta spectacole sportive, cum ar fi Jocurile Olimpice, FIFA World Cup și altele asemenea.

7. Turistul solitar

Turistul solitar pornește în călătorii cu un singur obiectiv în minte: să iasă din zona de confort. Orice destinație turistică nouă este pe placul lui, deoarece o privește ca pe o provocare menită să-i dezvolte abilitățile de adaptare, de învățare despre noi popoare și culturi, de conectare la alte tipuri de mentalități.

Nu ai fi surprins să-l vezi călătorind de unul singur încercând să se integreze în triburi complet izolate de restul lumii, dorind să atingă un nivel diferit de spiritualitate și să se conecteze la credințe religioase diferite. La urma urmei, călătoriile sunt despre a intra în contact cu oameni și locuri diferite de noi, nu-i așa?

8. Turistul care călătorește în grup sau cu familia

Îl recunoști ca fiind șeful grupului, deoarece el ghidează grupul sau familia încotro să se îndrepte, insistă să se țină de mâini sau să meargă câte doi, unii în spatele altora, organizați pentru a nu se rătăci. Acest tip de turist vrea să împărtășească plăcerea de a călători cu persoane dragi sau apropiate, nu se poate bucura pe deplin de o destinație turistică fără companie.

Îi place să colecționeze amintiri, să facă poze cu grupul și peisajele uimitoare care le ies în cale, cumpără multe suveniruri locale din expedițiile sale și este recunoscător că a trecut o astfel de experiență în albumul familiei sale.

9. Turistul care prinde oferta

El nu plănuiește din timp să meargă într-o călătorie, ci se lasă dus de val. Nu contează destinația turistică, atâta timp cât are parte de beneficii avantajoase la cazare, transport și mâncare. „Vânează”, în funcție de sezon sau perioada din an, reduceri la bilete de avion, vouchere de vacanță, oferte tentante făcute de agențiile de turism, ba chiar se înscrie la concursuri care oferă drept premiu o călătorie într-o țară străină.

Adoră să meargă în călătorii ieftine și nu regretă absolut deloc faptul că zboară la low-cost sau este interesat de cazări ieftine. Dimpotrivă, faptul că prinde oferta avantajoasă financiar pentru el îl face să se simtă de-a dreptul norocos și să-și dorească să mai repete experiența.

10. Turistul ocazional

Muncește tot anul pentru a strânge bani în ideea de a călători în concediul pe care și-l ia pentru a se desprinde de responsabilitățile din cariera sa. Știe că nu mai pleacă prea curând într-o altă călătorie, așa că vrea să dea tot ce e mai bun în aceasta.

Alege cu grijă destinația, cu multe luni înainte de concediu, hotărăște cu cine merge, cât timp vor sta, pe unde se vor plimba, ce vor mânca și ce alte activități vor încerca. Planifică bugetul cu atenție, astfel încât să-i ajungă pentru fiecare dintre acestea. Turistul ocazional călătorește doar pentru a ieși din rutină și a scăpa de peisajele zilnice.

Acum că ai descoperit care sunt cele mai relevante trăsături ale personalității tale turistice, dar și ce tip de turist ești, îți oferim o listă cu recomandări în ceea ce privește destinațiile turistice spre care te poți îndrepta în continuare, împreună cu o serie de activități pe care le poți încerca odată ajuns acolo.

III. Destinații și obiceiuri turistice în funcție de personalitatea ta turistică

Unii turiști adoră să stea toată ziua pe plajă, la soare, alții preferă să facă multă mișcare. Unii turiști își doresc aglomerație, agitație urbană, clădiri vechi și construcții impresionante, alții vor să se bucure de minunile naturii. Fiindcă paleta de posibilități este practic nelimitată atunci când vine vorba de călătorii în străinătate, îți venim în ajutor cu câteva sugestii de destinații și obiceiuri turistice care se potrivesc cu personalitatea ta turistică:

1. Destinații și obiceiuri turistice pentru turistul corporatist

Dacă te-ai regăsit în tipologia turistului corporatist, știi că de cele mai multe ori trebuie să mergi acolo unde îți cere job-ul. Cu toate acestea, ești fericit că poți pleca de la birou și poți vedea lumea. Explorarea corporatistă îți oferă ocazia de a încheia afaceri în orașe sau țări complet noi, dar și să te distrezi cât timp ești plecat.

Istanbul este destinația perfectă pentru turiștii corporatiști. Aici, estul se întâlnește cu vestul, iar acest oraș este un punct de legătură central pentru companiile cu sedii aflate în diferite părți ale lumii, fapt care-l transformă într-una din cele mai înfloritoare destinații de afaceri din lume. Cafeaua turcească îți va întări diminețile, și te va pregăti pentru întâlnirile de afaceri de peste zi. Ce poți vizita în Istanbul: Catedrala Sfânta Sofia, Cisterna Basilică, Turnul Galata, Moscheea Albastră.

Frankfurt este orașul german cunoscut pentru faptul că are cel mai mare aeroport din lume, unde se află totodată și sediul central al Băncii Centrale Europene, devenind astfel un oraș de o importanță internațională mare atunci când vine vorba de industria serviciilor financiare. Ce poți vizita în Frankfurt: Römerberg, Centrul Vechi din Frankfurt, Districtul Muzeului, Grădina Palm, Muzeul de Istorie Naturală Senckenberg, Catedrala Sfântului Bartolomeu.

2. Destinații și obiceiuri turistice pentru turistul aventurier

Pentru spiritul aventurier din tine, îți recomandăm cu căldură Barcelona, un oraș pe care îl vei sorbi din priviri datorită peisajului pitoresc inconfundabil, de care nu te vei putea sătura. O plimbare pe cea mai cunoscută stradă din Barcelona, Las Ramblas, o vizită la Palatul Regal sau la Muzeul Picasso, fotografii cu Catedrala Sagrada Familia, iată numai câteva exemple de activități cu care îți poți umple ziua! Ce mai poți vizita în Barcelona: Plaja Nova Icaria, Parcul Guell, Parcul Citadella.

Dacă setea de aventură este mai mare, Elveția ar putea fi țara care să-ți potolească pofta de mișcare. Alpii îți stau la dispoziție pentru drumeții, iar capitala Berna este un adevărat muzeu de arhitectură medievală. Geneva este un oraș care găzduiește multiple instituții internaționale, inclusiv sediul european al ONU.

3. Destinații și obiceiuri turistice pentru turistul educat

Preferi călătoriile din care ai ceva de învățat? Dacă ești pasionat de cultură și civilizații (vechi sau noi), îți propunem să treci pe lista cu destinații culturale Roma și Atena.

Profită de o escapadă la Roma pentru a vizita Vaticanul, catedrala Sfântul Petru și Capela Sixtină, cu renumita frescă a lui Michelangelo. De asemenea, pătrunde mai adânc în istoria Colosseumului și a Forumului roman cu o vizită de o zi la acestea. În Grecia, te vor aștepta Ateneul, Acropole și Panteonul, pentru a-ți împărtăși mai multe legende locale ce implică zeități precum Afrodita, Atena, Poseidon sau Hades.

Dacă vrei să pleci mai departe de continentul european, îți sugerăm o vizită în Peru, la magnificul Machu Picchu, una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Aici vei avea ocazia să afli informații prețioase despre civilizația incașă.

4. Destinații și obiceiuri turistice pentru turistul romantic

Pentru romanticul incurabil din tine, Veneția și Paris sunt destinații turistice ideale și idilice pentru un city-break în doi. O plimbare idilică cu gondola pe canalele venețiene, principala atracție turistică din oraș, hrănitul porumbeilor din Piața San Marco sau o mini-excursie pe insula Murano, vestită pentru atelierele sale de sticlă sunt câteva idei de petrecere a timpului liber în Veneția.

City break Venetia

Veneția

Visul suprem al oricărui cuplu de îndrăgostiți este să fie fotografiați sărutându-se în fața Turnului Eiffel, după un moment în care își împărtășesc declarații reciproce de iubire. Paris, orașul iubirii, debordează de un aer boem, iar plimbările nocturne pe malul Senei, sub clar de lună, îți vor rămâne multă vreme în minte.

5. Destinații și obiceiuri turistice pentru turistul artist

Florența, unul dintre cele mai încântătoare orașe europene, găzduiește mari lucrări de artă renascentistă de care te poți bucura dacă în tine zace spiritul unui creativ talentat. La galeria Uffizi te poți delecta cu opere semnate de Giotto, Botticelli, Raphael, Leonardo da Vinci și Michelangelo.

Japonia este o țară extrem de ofertantă din punct de vedere al artei. O vizită la Muzeul Mori Art, cel mai înalt muzeu din lume, te va pune față în față cu expoziții dedicate artelor contemporane din întreaga lume. Muzeul Național din Tokyo, fondat în 1872, colectează și ilustrează lucrări de artă și antichități din Japonia și Asia, și este un obiectiv turistic ideal pentru cei care-și doresc să afle mai multe despre istoria japoneză.

6. Destinații și obiceiuri turistice pentru turistul dependent de adrenalină

Pasionat de sporturi extreme și destinații turistice exotice? Harta lumii îți stă la dispoziție! Cu toate acestea, suntem de părere că prima ta oprire ar trebui să fie în Las Vegas, Nevada. Botezat „orașul păcatelor” sau „orașul luminilor”, Las Vegas este locul ideal pentru amatorii de jocuri, cazinouri și viața de noapte. Petreceri în cluburi până în zori, cocktail-uri amețitoare, spectacole incendiare, expoziții inedite, tot ce îți poți dori în materie de distracție se află în Las Vegas.

După ce îți consumi jumătate din baterii în Las Vegas, îți propunem să folosești cealaltă jumătate pentru scufundări în Noua Zeelandă, parașutism în Dubai, explorarea vulcanilor din Islanda și apoi relaxare absolută pe plajele din Hawaii. Sună ca un plan bun, nu-i așa?

7. Destinații și obiceiuri turistice pentru turistul solitar

Când nu încerci să înveți limba triburilor izolate din Africa, te aventurezi de unul singur în țări aflate la mare distanță de casă, preferabil statele baltice (Estonia, Letonia, Lituania) sau cele nordice (Finlanda, Norvegia, Suedia).

Să fotografiezi Aurora Boreală în toată splendoarea ei este un obiectiv major pentru tine, la fel și să încerci din stilul de viață simplu al satelor din statele baltice. Știi că indiferent de țara pe care o alegi, vei respira un aer diferit și te vei adapta unor culturi și locuri impresionante. Este singura motivație de care ai nevoie!

8. Destinații și obiceiuri turistice pentru turistul care călătorește în grup sau cu familia

Călătorești des cu familia? Toscana (Italia) este destinația ideală pentru voi în acest sens. Atmosfera veselă din această locație este contagioasă pentru toți membrii familiei și reprezintă imboldul de care aveți nevoie pentru a lua la pas așezările ascunse între văi, castelele medievale, piețele largi și străzile înguste de aici.  

City break Amsterdam

Amsterdam

În schimb, dacă pleci în călătorii cu prietenii, Amsterdam este destinația potrivită pentru grupurile mari. Petrecăreții se pot bucura de viață în cluburile din oraș, iubitorii de muzee pot merge la casa Annei Frank și la Muzeul Van Gogh, în timp ce dependenții de cumpărături pot să intre prin toate magazinele și tarabele răspândite în piețele din oraș.

9. Destinații și obiceiuri turistice pentru turistul care prinde oferta

Pentru tine, lucrurile sunt mai simple. Tot ce trebuie să faci este să explorezi Internetul și să verifici ce oferte de sezon pregătesc agențiile de turism. Cu toate acestea, câteva destinații turistice ieftine spre care te poți îndrepta în următoarea călătorie sunt: Turcia, Zagreb (Croația), Portugalia și Napoli (Italia).

10. Destinații și obiceiuri turistice pentru turistul ocazional

Fiindcă nu-ți place să călătorești prea des, te rezumi la a merge cât de cât aproape de casă. Londra și celelalte orașe din Regatul Unit sunt destinații turistice ideale pentru tine, iar când te simți un pic extravagant, te gândești să mergi chiar și la Berlin. În Londra, poți vizita British Museum, London Bridge, London Eye, Big Ben. În Berlin, trebuie să vezi Poarta Brandenburg, să te plimbi prin piața centrală Alexanderplatz sau să ții un moment de reculegere la Memorialul Holocaustului.

Acum că ai ajuns la final, suntem convinși că ai reușit să-ți conturezi profilul de turist în funcție de trăsăturile de personalitate și tipologiile de turiști prezentate mai sus. Ținând cont de ceea ce ai aflat despre tine, îți va fi mult mai ușor să-ți planifici următoarea destinație turistică fără a avea emoții că nu va fi un oraș, o țară, o insulă sau un continent pe gustul tău.