Călător prin România? Află totul despre obiectivele de vizitat, tradiții de descoperit, mâncăruri bune și cazare sigură

România este un amestec de culturi, peisaje și arome. Culorile vibrante ale costumelor tradiționale, pădurile luxuriante verzi, vechi de secole, zgomotul orașelor medievale cu străzi pietruite și viața sălbatică perfect conservată în Delta Dunării, iată numai câteva dintre minunile care dau farmec acestei țări.

Fiecare oraș are o poveste care așteaptă să fie spusă, fiecare clădire ascunde secrete antice și poartă urmele unor bătălii păstrate în cărțile de istorie, fiecare tradiție răzbate în ciuda trecerii timpului și împreună alcătuiesc acea „țară frumoasă cu oameni remarcabili” despre care vorbea prințul Charles.

România se mândrește cu extrem de multe tradiții și obiceiuri care nu se întâlnesc în alte colțuri ale lumii, cu obiective turistice impresionante, cu mâncăruri excelente și servicii de cazare nemaipomenite. Dacă încă nu te-ai aventurat suficient de departe în minunatele peisaje și atracții turistice ale țării, îți propunem să folosești acest articol drept ghid pentru următoarea ta escapadă #prinRomania.

I. Obiective turistice România

Sunt multe locuri frumoase în România pe care le poți vizita. Munții Carpați, Marea Neagră, Delta Dunării și legenda lui Dracula nu sunt singurele lucruri care impresionează la această țară. Pentru a te convinge de minunățiile acestei țări, am alcătuit pentru tine un ghid turistic #prinRomania, care te va trece prin cele mai importante locuri de vizitat în țara noastră.

1. Drumuri impresionante

Există multe locuri frumoase în România, iar acestea nu sunt neapărat orașe, clădiri istorice sau stațiuni montane. Chiar și o simplă șosea te poate impresiona, iar dacă ți se pare greu de crezut, îți propunem să-ți rezervi o zi pentru a te plimba pe Transfăgărășan și Transalpina.

 • Transfăgărășanul

O șosea curbată în interiorul munților Carpați, care te amețește dintr-o singură privire, Transfăgărășanul este considerat cea mai frumoasă șosea din România. Aceasta pornește din localitatea Bascov, situată în județul Argeș și se termină în localitatea Cârțișoara, la 50 de km de Sibiu și 104 km de Brașov. La Bâlea Lac, șoseaua atinge altitudinea maximă de 2.042 m.

Destinații România

Transfăgărășan

 • Transalpina

Ce spui de o cursă pitorească pe Transalpina, cea mai înaltă trecere montană din România, de pe care ți se pare că poți atinge norii? Acesta este un drum alpin plin de curbe care traversează Munții Parâng din Carpații de Sud ai României. Localnicii îl mai numesc și „Drumul Regelui” sau „Calea Diavolului”, deoarece are o altitudine de 2.145 de metri deasupra nivelului mării. Transalpina face legătura între Novaci și Sebeș, trecând prin 4 județe și garantând priveliști pitorești cu munți impresionanți de-a lungul acesteia.  

2. Castele și cetăți medievale

Legenda lui Dracula este bine înrădăcinată în mintea turiștilor, chiar dacă încercăm în zadar să îi convingem că nu au existat vampiri în Transilvania.

 • Castelul Peleș

Are o valoare istorică incontestabilă și este considerat unul dintre cele mai importante monumente din România. Castelul Peleș, casa regalității, deține un patrimoniu artistic impresionant, care datează încă din secolul al XV-ulea.

 • Castelul Bran

Are o istorie care datează de peste 6 secole, dar turiștii vin aici fiind în continuare atrași de legenda lui Dracula. Castelul Bran este cunoscut publicului larg ca fiind reședința faimosului vampir Dracula, asociat de multe ori cu domnitorul Vlad Țepeș, însă te asigurăm că ascunde mult mai multe atracții turistice decât te aștepți. Castelul Bran sau Castelul lui Dracula este o adevărată bijuterie istorică, și nu doar datorită legendelor.  

 • Castelul Corvinilor

Dacă ești atras de Evul Mediu, Castelul Corvinilor din Hunedoara cu siguranță te va fascina prin arhitectura sa gotică și istoria de peste 6 secole. Se află pe lista celor mai vizitate monumente din România, datorită multiplelor legende care îl înconjoară.

Destinații Romania

Castelul Corvinilor

 • Cetatea Râșnov

Este o cetate medievală bine conservată, situată în Transilvania, care și-a păstrat cu sfințenie aerul vechi, găzduind anual sute de iubitori de istorie. Cetatea Râșnov este situată între Poiana Brașov și Munții Piatra Craiului.

 • Sarmizegetusa

Întoarce-te în timp pentru a descoperi secretele vechiului popor dac și fortăreața lor de pe vârful dealului, descrisă uneori ca fiind Machu Picchu a Europei. Pe cât de antică este Sarmizegetusa Regia, pe atât de misterioasă!

3. Mănăstiri deosebite

România prețuiește credința creștină și importanța divinității în viețile oamenilor, motiv pentru care frumusețea ei este îmbogățită cu zeci de mănăstiri vechi, dar foarte viu colorate, în care te poți refugia oricând pentru o conversație cu Dumnezeu. Iată câteva mănăstiri din România care poartă cu sine specificul zonelor din care provin:

 • Mănăstirea Putna

Un locaș de cult încărcat de istorie și spiritualitate, mănăstirea Putna a fost ridicată de domnitorul moldovean Ștefan cel Mare, care este totodată și casa de odihnă veșnică a acestuia.

 • Mănăstirea Curtea de Argeș

Un sit UNESCO impresionant, Curtea de Argeș este una dintre cele mai importante mănăstiri din România, în care sunt îngropate personalități regale. În apropierea sa se află „Fântâna lui Manole”. Legenda spune că meșterul Manole și-a zidit soția într-unul din zidurile mănăstirii pentru a se putea finaliza construcția acesteia.

 • Mănăstirea Corbii de Piatră

Este o biserică ascunsă printre stânci, pentru a proteja liniștea celor care vor să intre în legătură cu divinitatea.

 • Mănăstirea Horezu

O mănăstire ascunsă la poalele Carpaților, în interiorul căreia vei găsi liniștea și puterea de a te apropia de Dumnezeu.

 • Mănăstirea Voroneț

Este supranumită „Capela Sixtină a Estului”, fiind pictată cu celebrul „Albastru de Voroneț”, un pigment unic în lume.

Locuri de vizitat în România

Mănăstirea Voroneț

 • Cimitirul vesel

Chiar dacă nu e o mănăstire în sine, acest cimitir de la Săpânța, din nordul țării, impresionează prin rimele care stau așezate pe pietrele funerare ale cetățenilor care au fost îngropați acolo. Oamenii au găsit o modalitate de a-și aminti cu drag de cei trecuți în neființă. Acest obiectiv turistic este considerat o reinterpretare a vieții și a morții plină de culoare și umor, într-un mic cimitir rural.

Desigur, lista locurilor sfinte din România nu se încheie aici. În aproape fiecare județ din țară poți găsi mai multe vestigii ale mănăstirilor din România, considerate adevărate nestemate ale poporului român.

4. Lacuri și cascade cristaline

Orice anotimp este potrivit pentru a te bucura de priveliștea celor mai frumoase lacuri din România. Pierdute prin depresiuni montane sau înconjurate de priveliști formidabile, lacurile naturale din România reprezintă o destinație turistică excelentă pentru cei care caută calmul și relaxarea în vacanță. Îți propunem să faci un popas pe marginea următoarelor lacuri naturale din România:

 • Lacul Roșu

Timpul parcă stă pe loc în acest loc pitoresc excelent pentru vacanțe în familie și bicicliștii care adoră adrenalina. Aici este locul în care Transilvania se întâlnește cu Moldova și oferă peisaje de vis turiștilor care poposesc aici.

 • Lacul Vidraru

Ce spui de un picnic pe malul unuia dintre lacurile situate în munții Carpați? Lacul și barajul Vidraru sunt situate între Munții Frunții și Masivul Ghițu, oferind o vegetație variată și o faună impresionantă, specifică reliefului montan, turiștilor care ajung aici.

 • Lacul Bâlea

Rezervă-ți un moment să te bucuri de priveliști înconjurătoare uimitoare și de o băutură caldă, la marginea seninului lac Bâlea, aflat sub cel mai înalt munte din România. Este cel mai mare lac glaciar din țară, situat la o altitudine de 2.040 m în interiorul masivului făgărășean.

Alte lacuri din România la fel de impresionante pe care le mai poți vizita sunt: complexul lagunar Razim-Sinoe, Lacul Sfânta Ana, Lacul Bucura, Lacul Capra, Lacul Ursu.

 • Cascada Bigăr

Este inclusă în topurile celor mai frumoase cascade din lume și trebuie neapărat să o vezi, măcar o dată. Situată pe Cheile Minișului, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, uncitatea sa constă în modul în care își desparte apele, într-o imagine spectaculoasă, feerică.

Locuri frumoase în România

Cascada Bigăr

 • Cascada Cailor

Este cea mai mare cascadă din România, cu o căădere de apă impresionantă, de 90 de metri. Situată la altitudinea de 1300 de metri în Munţii Borşa, apa cascadei curge dintr-un circ glaciar, scurgându-se pe un perete abrupt – Podul Cailor.

 • Cascada Bâlea

Răsfață-ți privirile cu cea mai mare cascadă în trepte din România, situată între Vârfurile Moldoveanu și Negoiu.

 • Cascada Ciucaș

Fără îndoială este una dintre cele mai frumoase Cascade din Transilvania, cu o înălțime de circa 5 metri, la baza căreia se află un mic lac cu apă lină. Aici, apa este foarte caldă, uneori depășind chiar și 25 de grade Celsius.

5. Peșteri și saline

Adaugă pe lista de obiective turistice România și câteva peșteri și saline, care dincolo de efectul „wow” garantat pe care îl vor avea asupra ta, îți vor oferi și doza de vindecare fizică și spirituală de care nici nu știai că ai nevoie. Iată câteva peșteri și saline din România pe care nu le poți rata:

 • Peștera Valea Cetății

Așezată în drumul dinspre Râșnov spre Poiana Brașov, Peștera Valea Cetății este o oază de liniște, relaxare și răcoare pentru turiștii care vor să-și petreacă timpul explorând încăperile.

 • Peștera Muierii

Situată în județul Gorj, această peșteră are circa 7 km și este dispusă pe 4 niveluri. Legendele spun că în trecut, Peștera Muierii ar fi fost folosită drept adăpost pentru femei și copii în vremuri de cotropire. Peștera Muierii ascunde o mulțime de camere și formațiuni impresionante, cum ar fi Galeria Urșilor, Cascadele împietrite, Sala Turcului, Valul Muierii.

 • Salina Turda

Printre cele mai impresionante saline România se află și Salina Turda, un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Scapă de lumina soarelui și aerul proaspăt și coboară în acest labirint subteran, dotat cu un parc tematic sci-fi, spa de sănătate și o roată panoramică uimitoare.

Locuri frumoase în România

Salina Turda

 • Salina Ocna Sibiu

Fie că ești în căutare de agrement sau tratament, Complexul Balnear Ocna Sibiului te răsfață cu ambele. Situată la 17 km distanță de Sibiu, această salină deține numeroase lacuri saline care au fost declarate adevărate monumente ale naturii.

 • Salina Praid

Scapă de căldură și bucură-te de puterea de vindecare oferită de această salină abandonată, dar păstrată drept un loc de refugiu pentru cei care nu caută doar vindecare, ci și relaxare.

6. Ape termale, izvor de sănătate și relaxare

Dacă ești în căutarea unor stațiuni balneare România, avem sugestiile perfecte pentru tine:

 • Băile Herculane

Este cea mai veche stațiune de tratament cu ape termale din Europa, însă apa de aici își păstrează în continuare proprietățile terapeutice. Nu degeaba este numită și „apa vie”, deoarece conține proprietăți unice în lume, care tratează un număr mare de afecțiuni și se potrivește tuturor tipurilor de piele. Dacă ajungi aici, poți face drumeții prin Parcul Național Domogled Valea Cernei, poți vizita Grota Haiducilor și îți poți face selfie-uri la Statuia lui Hercules.

 • Băile Felix

Băile Felix se situează în fruntea topului apelor curative din Europa. Aflate la 8 km de Oradea, în incinta stațiunii balneare Felix găsești bazine de înot, ștranduri acoperite sau în aer liber, terenuri de sport sau chiar și săli de jocuri mecanice. Pădurile de foioase din împrejurimi creează o atmosferă relaxantă de care te poți bucura în orice sezon.

7. Delta Dunării și minunile sale

Delta Dunării este o atracție turistică din România care atrage anual turiști din diverse colțuri ale lumii. Aici te poți simți cu adevărat mai aproape de natură, deoarece farmecul sălbatic și natural al zonei este protejat, fiind parte din patrimoniul UNESCO. Delta Dunării se mândrește cu peste 5,000 de specii, fiind un paradis pentru pasionații de pescuit. Pădurea Letea din nordul Deltei Dunării este o rezervație naturală găzduiește 2.500 de cai sălbatici și adăpostește peisaje greu de descris în cuvinte.

8. Orașe de vizitat România

Dacă ai ajuns până aici, cu siguranță te-ai convins că există multe locuri de vizitat în România care te pot captiva prin frumusețea lor, iar orașele nu fac excepție de la această regulă.

Iată și câteva orașe din România de vizitat:

București

Capitala țării și totodată cel mai mare oraș din ea, Bucureștiul are nenumărate obiective turistice care te pot fascina. Și fiindcă sunt atât de multe locuri de vizitat în București, ne-am gândit să le scoatem în relief pe cele mai importante:

 • Palatul Parlamentului, o clădire în fața căruia te vei simți minuscul, deoarece este una dintre cele mai mari clădiri din lume, care consumă la fel de multă energie electrică precum un oraș mai mic. Găsești un hotel ibis chiar aici, în care te poți caza dacă îți dorești să fii aproape de acest obiectiv turistic. Hotelul ibis Palatul Parlamentului este amplasat în apropiere de parcuri, mall-uri, Centrul Vechi și îți permite accesul către toate punctele de interes ale acestui oraș. Dar fiindcă Bucureștiul este un oraș atât de mare, în funcție de ce obiective turistice ai de gând să vizitezi aici, poți alege să te cazezi și la hotelul ibis Gara de Nord.
 • Muzeul Țăranului Român, locul în care poți admira expoziții de țesături, de ceramică, de costume populare, de obiecte sculptate, chiar și piese de mobilier sau icoane.
 • Centrul Istoric, o zonă împânzită de clădiri în stil neoclasic și neobaroc, în fața cărora te așteaptă o grămadă de terase, cafenele, magazine și restaurante îmbietoare.
 • Grădina Botanică Dimitrie Brazda, bogată în plante vii sau conservate, precum și în colecții de palmieri și multe plante înalte, cactuși sau specii de orhidee extrem de frumoase.  

Constanța

Cel mai popular oraș de la marginea Mării Negre, Constanța se poate lăuda cu un litoral turistic excepțional și o viață de noapte agitată. Dacă ți-ai propus să explorezi în amănunt litoralul Mării Negre, îți propunem să te cazezi la hotel ibis Constanța, vis-a-vis de plajă, cu o priveliște excelentă spre largul mării românești. Cazinoul din Constanța se află la doar câțiva pași, un monument-fantomă care impresionează și astăzi prin măreția sa.

Sibiu

Bucură-te de vibrațiile acestui oraș plin de viață, aflat în inima Transilvaniei, cu multe străzi pietruite și biserici impunătoare, protejate de un zid mare al orașului. Dacă vrei să petreci câteva zile aici, te poți caza la hotel ibis Sibiu, aflat în apropiere de centrul vechi și unele dintre cele mai importante obiective turistice Sibiu. Plimbă-te de-a lungul străzilor care duc spre Piața Mare și Piața Mică, descoperă Grădina Zoologică din Parcul Dumbrava și rămâi uimit de galeriile de artă adăpostite la Muzeul Brukenthal.  

Locuri de vizitat în România

Sibiu

Brașov

Brașovul este un oraș medieval care și-a păstrat aerul vechi la poalele munților Carpați, pe care îl poți vizita dacă ai trecut deja prin Sibiu sau dacă ai rămas cazat la hotel ibis Sibiu. Piața unirii și Biserica Neagră sunt principalele locuri în care îți recomandăm să ajungi.

Târgu Jiu

Aici poți descoperi operele de artă ale lui Constantin Brâncuși, care sunt influențate de design-uri geometrice și artă reprezentativă.

Cluj-Napoca

Dacă ajungi în partea de Vest a țării, ai ocazia să te bucuri de un oraș cosmopolitan care te răsfață cu artă și delicatese impecabile, la tot pasul.

9. Parcuri naturale

În România sunt peste 20 de parcuri naturale în care te poți bucura de o plimbare în aer liber, indiferent de anotimp, și care la rândul lor ascund mai multe și mici rezervații naturale încântătoare.

 • Parcul Național Retezat

Are 100 de specii de plante, multe dintre acestea fiind unice în lume, adăpostește peste 180 de specii de păsări și este casa celui mai întins lac glaciar din țară, Lacul Bucura.

 • Parcul Național Cheile Nerei

Acesta găzduiește 6 rezervații naturale și lacul carstic Ochiul Beiului, cascada Bigăr, peștera Plopa.

 • Parcul Național Cheile Bicazului

Pătrunzând în acest defileu al unei văi adânci, care își croiește drumul printre bolovani vechi și stânci abrupte, te vei simți chiar mai mic decât o furnică. Îți recomandăm să vizitezi aici: staţiunea Lacul Roşu, Peştera Munticelu, vârful Hăşmaşu Mare şi Piatra Singuratică.

Alte parcuri naționale din România care merită văzute sunt: Parcul Național Defileul Jiului, Parcul Național Munții Rodnei, Parcul Național Călimani, Parcul Național Piatra Craiului, Parcul Național Muncii Măcinului, Parcul Național Bucegi.

10. Stațiuni montane România

Munții Carpați au multe de oferit turiștilor români și străini, iar anotimpul de iarnă trezește la viață oferta bogată a stațiunilor montane de la noi din țară. Iată câteva stațiuni montane România care merită vizitate:

 • Valea Prahovei

Șirul stațiunilor din Valea Prahovei cuprinde destinații turistice de munte precum Comarnic, Breaza, Sinaia, Buşteni şi Azuga.

 • Predeal

Trasee montane cu ATV-ul, drumeții pe Valea Râșnoavei, patinoare, pârtii de schi, iată numai câteva dintre principalele atracții la stațiunea montană Predeal, situată la doar 25 de km de Brașov. Orașul Predeal este situat între 1.030 m – 1.110 m altitudine, fiind o destinație turistică atractivă pe tot parcursul anului.

 • Poiana Brașov

Pe parcursul iernii, aceasta oferă peisaje naturale de excepție, iar amatorii de drumeții nu se satură niciodată de a străbate această destinație turistică la pas.

Cele de mai sus sunt cele mai cunoscute, însă există și alte statțiuni cel puțin la fel de frumoase. Amintim Borșa din Maramureș, Stâna de Vale și Arieșeni, din Munții Apuseni, Semenic (Banat), Vatra Dornei (Bucovina), Straja (Valea Jiului), Rânca (Transalpina)

Desigur, oferta de destinații turistice din România nu se încheie aici, însă sperăm că ți-am trezit interesul pentru a descoperi minunile acestei țări, despre care îți putem garanta că nu te vei sătura niciodată.

Însă pe lângă destinații turistice interesante, România abundă și în tradiții și obiceiuri care o fac și mai frumoasă.

Pentru mulți, România este încă o țară prinsă între mit și legendă. Ținând seamă de numărul mare de tradiții care domină și în prezent viețile noastre, concluzia nu poate fi decât una: ne iubim tradițiile și obiceiurile străvechi, acestea având puterea de a aduce un strop de magie și culoare în viețile noastre de zi cu zi. Prin intermediul acestor tradiții românești, găsim o modalitate de a ne conecta la cultura populară din moși-strămoși și de a o transmite mai departe, viitoarelor generații.

În continuare, îți facem cunoștință cu cele mai interesante tradiții și obiceiuri românești!

II. România, tradiții și obiceiuri de descoperit

Noi românii găsim în diferite momente din an un prilej de sărbătoare – în zilele religioase (Paște, Crăciun), în calendarul agricol (culesul, recoltatul), există mereu o ocazie specială pentru care avem o tradiție sau un obicei pe care îl repetăm și respectăm din generație în generație.

1. Dansuri populare vechi

Turiștii străini sunt mereu fascinați de vechile dansuri populare românești, cum ar fi „călușarii” sau „hora”, ce combină mișcări elegante cu versuri satirice și muzică ritmată. Călușarii este un ritual al dansului de inițiere, în timp ce hora poate fi jucată de toți locuitorii unui sat, mai ales în zilele de duminică.

2. Tradiții românești de Crăciun

 • Colinde

În perioada Crăciunului, tinerii și copiii merg să colinde din casă în casă, iar pentru efortul lor, primesc bani, cozonac, colaci, fructe sau alte prăjituri de casă. În unele regiuni din România, colindătorii poartă măști populare pe fețe. Câteva colinde specifice sunt: „Astăzi s-a născut Hristos”, „Colindăm iarna”, „Am plecat să colindăm”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Florile dalbe”, etc.

 • Tăierea porcului

Cu câteva zile înainte de Crăciun, românii obișnuiesc să cumpere și să taie un porc. De obicei, această activitate implică bărbați adulți, care înjunghie animalul, iar apoi îl spală, îl curăță și îl taie în bucăți. Mai târziu, carnea de porc este procesată și gătită de către femei. Pomana porcului este prima friptură pe care femeile o gătesc chiar în aceeași zi și o servesc celor care au tăiat porcul.

3. Tradiții românești de Anul Nou

În ziua, respectiv seara de Revelion – ultima zi și noapte din an – datina colindelor continuă cu cele mai renumite colinde și urări specifice pentru Noul An: „Plugușorul”, „Steaua”, „Sorcova” și „Capra”. În anumite regiuni din România, oamenii se trezesc cu noaptea în cap pentru a merge să vadă „Capra”, un ritual în care anumiți locatari se îmbracă în costume populare tradiționale și fac un mic spectacol pentru ceilalți locuitori ai satelor: interpretează scenete, dansează, cântă pe o scenă, iar apoi merg din casă în casă pentru a fi primiți de către consătenii lor.

Înainte de miezul nopții, oamenii aștern pe mesele lor toate bucatele tradiționale pregătite în avans, pentru a se asigura că vor avea parte și în Noul An de mese îmbelșugate. Apoi, la miezul nopții, cu câțiva bani în buzunar (pentru noroc financiar și în următorul an), ies în curte și lansează artificii, pocnesc petarde, cu scopul de a „împușca” Noul An, după care servesc un pahar de șampanie cu vecinii lor.

4. Tradiții de Bobotează și Sfântul Ion

Boboteaza (6 ianuarie) și Sfântul Ion (7 ianuarie) marchează prima săptămână din Noul An, moment în care românii merg la biserică pentru a lua apă sfințită, folosită pentru curățarea și purificarea caselor și persoanelor. Se crede că apele sunt sfințite, motiv pentru care femeile nu spală deloc în următoarele 8 zile.

În noaptea de Bobotează, se spune că femeile necăsătorite își visează viitorul soț dacă își pun sub pernă o mică ramură de busuioc uscat, primită de la un preot.

5. Tradiții de Dragobete

Versiunea românească a Valentine’s Day, sărbătoare împrumutată de la americani, este Dragobete, sărbătorită anual pe 24 februarie. În preajma acestei zile, care marchează sfârșitul iernii, se crede că păsările își găsesc partenerul și încep să-și construiască un cuib împreună. În mod tradițional, bărbații și femeile aleg flori din pădure împreună și pe drumul de întoarcere, femeile permit bărbaților să le fure un sărut. Acest fapt ar marca începutul relației lor.

6. Tradiții de Mărțișor

Pe 1 martie, se sărbătorește sosirea calendaristică a primăverii. Femeile primesc de obicei mărțișoare de la familie, rude, prieteni, pe care le pot purta în piept. Mărțișorul combină împletirea firului alb cu cel roșu, simboluri ale norocului și sănătății. În mod tradițional, la sfârșit de martie, mărțișorul este prins de trunchiul unui copac.

Babele sunt o altă tradiție românească ce are loc în luna martie. Între 1 și 9 martie, femeile, bărbații și copiii își aleg o zi, iar acea zi le va spune ce le rezervă noul an. În funcție de vremea din ziua respectivă, noul an ar putea fi strălucitor și călduros, plin de soare (asociată cu norocul) sau închisă și înnorată (asociată cu ghinionul).

Tradiții de Mărțișor

Mărțișor

Legenda spune că baba Dochia a vrut să-și pedepsească singurul fiu, Dragobete, deoarece s-a căsătorit fără permisiunea ei. Astfel, o trimite pe nora sa la un râu cu un fir negru de ață, și-i spune să-l spele în apele înghețate ale râului până când acesta va deveni alb. Nora urmează întocmai instrucțiunile Dochiei, dar văzând că firul nu-și schimbă culoarea, începe să plângă. Un tânăr (care în anumite versiuni ar fi Iisus) o vede și îi oferă o floare roșie cu care să spele firul de ață. Nora face întocmai și observă că funcționează, firul devenind astfel alb. Se întoarce acasă la Dochia și-i arată rezultatul, iar bătrâna, uimită, crede că primăvara a sosit deja. Începe o plimbare în munți, iar sub razele calde ale soarelui, începe să-și arunce toate cele 9 haine de lână, una câte una, pe rând. Dar când ajunge în vârful muntelui, fără nicio haină, un vânt puternic se pornește, iar baba Dochia îngheață.

De asemenea, pe 9 martie se sărbătoresc Mucenicii, o sărbătoare în care femeile pregătesc un aluat pe care îl împletesc în formă de 8, desert numit „Sfinți” sau „Mucenici”, pe care îl servesc apoi cu întreaga familie.

7. Tradiții românești de Paște

Paștele este considerată sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos, și este asociată cu ciocnitul ouălor roșii. O persoană ciocnește oul roșu de al unei alte persoane, în timp ce spune „Hristos a Înviat!”, iar cealaltă persoană îi răspunde: „Adevărat a Înviat!” Timp de 40 de zile, până la Înălțare, oamenii se salută între ei cu aceste două replici.

8. Tradiții românești de Sânziene

Sânzienele se sărbătoresc pe 24 iunie și marchează solstițiul de vară. În cultura română, Sânzienele sunt zâne bune. În această zi, femeile se îmbracă în rochii lungi și albe și își pun o coroniță de flori sălbatice. Seara, ele dansează în jurul unui foc. Se crede că în această seară specială, cerurile se deschid și lucruri magice li se pot întâmpla celor care cred că este posibil.

III. România, mâncăruri bune cu care ne putem lăuda

O călătorie în România te face să te convingi că proverbul: „Drumul către inima cuiva trece prin stomac” este cât se poate de adevărat. Bucătăria românească este o reflecție a rădăcinilor sale agrare și a istoriei zbuciumate. Gastronomia română împrumută foarte mult de la culturile vecine, așadar, are influențe turcești, ungare, germane și slave.

Mâncarea românească este un adevărat festin pentru turiștii străini. Există multe rețete de mâncare specifice țării noastre cu care ne putem mândri, iar în cele ce urmează vom enumera câteva dintre acele mâncăruri tradiționale românești care ne încântă atât pe noi ca locuitori, cât și pe cei care ne vizitează din alte țări.

1. Mâncăruri românești faimoase

Sarmalele cu mămăliguță sunt considerate a avea influențe turcești, însă noi știm că le preparăm mai bine decât vecinii noștri. Rețeta inițială a suferit modificări de-a lungul timpului, însă umplutura a păstrat același echilibru perfect între orez și carnea tocată, plus legume și alte ierburi locale, care este apoi înfășurată în fâșii de varză murată sau frunze de viță de vie.

Mămăliga este una dintre mâncărurile tradiționale românești folosită pe post de garnitură pentru multiple preparate delicioase.

Micii/Mititeii sunt niște cârnăciori obținuți printr-un amestec de diferite tipuri de carne și condimente, puși pe grătar și gătiți până când devin închiși la culoare și moi. Se servesc simpli, cu muștar și pâine, și niciun grătar în familie sau cu prietenii nu este complet fără ei.

Zacusca este un preparat românesc cu influențe balcanice, pregătit din legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei. Ca ingrediente principale, se folosesc vinetele coapte, gogoșarii copți și ceapa tăiată. În funcție de preferințe, se mai pot adăuga roșii, ciuperci, dovlecei, morcovi, etc.

2. Top 3 salate românești

Salata boeuf, salata de vinete și salata de icre sunt vedete printre garniturile cu care poți savura multe mâncăruri românești. În timp ce salata de vinete și salata de icre se prepară oricând și nu sunt legate de anumite zile speciale din an ori sărbători, salata boeuf este preparată, în mod tradițional, de Paște sau de Crăciun și Anul Nou.

3. Mâncăruri românești de Crăciun

De Crăciun, când românii obișnuiesc să taie porcul, se prepară cele mai multe mâncăruri cu carne de porc, iar cele mai populare sunt: piftia (cunoscută și sub numele de „răcituri” în diferite zone ale țării), toba, caltaboșuljumările, pomana porcului, rasolul.

4. Mâncăruri românești de Paște

De Paște, există obiceiul de a tăia un miel din măruntaiele căruia se prepară apoi drobul de miel. Drobul de miel conține măruntaie fierte și tocate, verdețuri, ouă, pâine înmuiată în apă sau lapte. Tot de Paște se prepară și tradiționala pască, un preparat tradițional fără de care masa de Paște nu ar mai fi la fel de… dulce.

5. Ciorbe românești

Ciorbele românești se prepară atât din carne, cât și din legume, indiferent de perioada din an, însă cele mai populare și remarcate de turiștii străini sunt ciorba de burtă și ciorba rădăuțeană.

6. Deserturi românești

Printre mâncărurile tradiționale românești care intră în categoria deserturilor se numără cozonacii, papanașii, coliva și mucenicii. De obicei, românii pregătesc cozonaci de casă în preajma sărbătorilor de iarnă, de Crăciun și de Anul Nou, dar și în apropierea Paștelui. Pe de altă parte, papanașii cu smântână și dulceață de vișine sau de fructe de pădure sunt un desert care poate fi servit în orice moment din an.

Mâncăruri tradiționale românești

Papanași

În schimb, coliva și mucenicii sunt deserturi legate de anumite ritualuri și tradiții românești. De exemplu, coliva se prepară numai la înmormântarea unei persoane. Coliva tradițională este o mâncare-simbol realizată la ceremoniile religioase dedicate celor care au plecat dintre noi și reprezintă trupul celui trecut în neființă, întrucât se consideră că principala hrană a trupului omenesc este grâul.

Mucenicii sunt făcuți pe data de 9 martie, cu ocazia sărbătorii creștine a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia. Aluatul se împletește în formă de 8, reprezentând totodată și infinitul, și este copt, după care mucenicii sunt presărați pe deasupra cu nucă tocată mărunt.

Acum că te-am pus la curent cu principalele obiective turistice românești, tradiții românești și mâncăruri tradiționale românești de care te poți bucura într-un periplu prin această țară, a venit momentul să ne gândim și la locurile în care vom sta pe tot parcursul călătoriei.

Din fericire, România îți pune la dispoziție multiple locuri de cazare, de la vile, apartamente și case de închiriat, la pensiuni, moteluri, cabane și hoteluri.

IV. România, cazare sigură pentru escapadele turistice

Cazarea la hotel este una dintre cele mai sigure modalități de a obține adăpost atunci când îți începi expediția #prinRomania. Un sfat bun de ținut minte este acela de a căuta un lanț hotelier care este reprezentat în mai multe orașe din România. Ibis Hotels sunt prezente în 3 orașe-cheie din România: București, Sibiu și Constanța, orașe care reprezintă veritabile destinații turistice care merită explorate în fiecare sezon din an. În plus, faptul că hotelurile ibis sunt prezente în aceste orașe îți va ușura călătoria în cazul în care nu vrei să te rezumi doar la atracțiile turistice de aici și dorești să explorezi și împrejurimile.

Cazare București

ibis Palatul Parlamentului

Astfel, oriunde vrei să te îndrepți, știi deja că te poți baza pe ibis hotels pentru a te întâmpina cu servicii de calitate oricând ai nevoie. Ibis hotels îți pune la dispoziție hoteluri de 3 stele în București, Constanța și Sibiu, dotate cu restaurante cu specific local, săli de conferințe, bar, terasă și priveliști incredibile din orice cameră de hotel ești cazat.

În Constanța, hotel ibis este amplasat vis-a-vis de plajă și Marea Neagră. În Sibiu, hotelul ibis te așteaptă chiar în inima orașului, aproape de toate atracțiile turistice specifice acestui oraș de care cu siguranță te vei îndrăgosti. În București, avem 2 hoteluri ibis amplasate în puncte cheie ale capitalei, pentru ca tu să fii cât mai aproape de obiectivele turistice pe care vrei să le vizitezi. Așadar, te așteptăm la hotel ibis Palatul Parlamentului și hotel ibis Gara de Nord, să te bucuri de confort, accesibilitate, servicii 24/7, eat & drink 24/24, mic dejun flexibil cu orice agendă, Wi-Fi gratuit, check-in online, check-out rapid și oferte variate.

Cu ibis hotels alături de tine, ești liber să te aventurezi oricând vrei #prinRomania și să descoperi toate minunile pe care țara noastră le are de oferit.